Od zdravého spánku rastú svaly a zlepšuje sa kondícia

Spánok dodáva nášmu telu chýbajúcu energiu, ktorú potrebujeme do každého nového dňa, no okrem toho pozitívne pôsobí aj na našu kondíciu a svaly. Ako je to možné?

Spiaci muž Zdroj foto: Shutterstock.com

Dostatok spánku a lepší sexuálny život

Americká nadácia orientovaná na oblasti spánku vykonala prieskum medzi niekoľkými opýtanými respondentmi, ktorí sa jednoznačne zhodli na tom, že nedostatok spánku a únava ničí ich sexuálny život. Najmä u mužov sa rôzne spánkové poruchy spájajú s nižšou hladinou testosterónu, čo môže ovplyvniť aj mužské libido.


Prečítajte si aj:

Viete, čo znamenajú vaše sny?

Spánok ako bojovník za dobrú náladu

Mnohé štúdie ukázali, že ľudia, ktorí si dopriali dostatočný spánok, mali lepšiu náladu a pri riešení problémov mali nižšiu tendenciu zachádzať do stavu depresie a úzkosti. Ľudia, ktorí spia naopak veľmi málo, mávajú viac symptómov depresie, nižšie sebavedomie a v niektorých chvíľach môžu pociťovať väčšiu úzkosť ako normálne.

Koľko spánku človek potrebuje?

Priemerný potrebný čas na spánok sa udáva medzi 6 až 9 hodinami, avšak je to veľmi individuálne – niektorým ľudom stačí 5 hodín, iní ospanlivci sa sťažujú, ak spia menej ako 10 hodín. Či už sa jedná o kvalitu alebo kvantitu spánku, dôležitým a rozhodujúcim faktorom je aj vek jedinca. So starnutím organizmu sa mení periodicita spánku - zatiaľ čo dvojročné dieťa potrebuje 9 až 12 hodín, mnoho seniorom stačí len 5 či 6-hodinový spánok.

Čo môže spôsobiť nedostatok spánku?

Spánok podporuje viaceré fyziologické a psychologické funkcie, .t.j. zabezpečuje obnovu tkanív, rast, podporuje regeneráciu pamäte a schopnosť učenia. Mnohé laboratórne a epidemiologické štúdie naznačujú, že úbytok spánku môže vplývať na nárast prevalencie cukrovky a obezity. V období kratšieho spánku klesá glukózová tolerancia (ako organizmus reguluje dostupnosť využitia krvnej glukózy), čo môže viesť ku vzniku cukrovky 2.typu. Nedostatok spánku je tiež aj rizikovým faktorom vzniku obezity. Častý krátky spánok spôsobuje znižovanie hladiny hormónu leptínu (hormón, ktorý znižuje pocit hladu) a zvyšovanie hladiny hormónu ghrelínu (hormón, ktorý podporuje pocit hladu).

Ako spánok prispieva ku zdravým svalom?

Spánok je veľmi dôležitý aj v prípade budovania zdravých svalov. Počas spánku menia naše svaly svoju činnosť. Zatiaľ čo cez deň svaly len zaberajú a namáhajú sa, cez noc sa budujú, spevňujú a regenerujú. Ak vás napríklad trápia bolesti svalov, cez noc sa telo snaží s tým vysporiadať.

Zlepšenie kondície a vytrvalosti počas spánku má za následok najmä zmena hormónov. Dochádza k vylučovaniu rastového hormónu, hormónov štítnej žľazy a melatonínu a toto sa deje najmä počas noci.


Prečítajte si aj:

Viete, čo znamenajú vaše sny?