Cukrovka - Diabetes mellitus 2.typu

Diabetes mellitus 2.typu je celoživotným ochorením vyskytujúcim sa u 90% všetkých diabetikov, a preto by mal pacient o tejto chorobe všetko vedieť. Je potrebné poznať svoju diagnózu a liečbu, ktorá musí byť bezdpomienečne dodržiavaná.

Zdroj foto: Shutterstock.com

K vzniku cukrovky 2.typu dochádza pri kombinácii inzulínovej rezistencie a nedostatočného pôsobenia inzulínu. Inzulínová rezistencia je kompenzovaná na začiatku ochorenia zvýšenov produkciou inzulínu, neskôr sa tieto kompenzačné mechanizmy vyčerpajú a dochádza k rozvoju klinických symptómov ochorenia, najmä zvýšenej hladiny cukru v krvi.

Urobme cukrovku znesiteľnejšou

Diabetes mellitus II.typu

Pri diagnóze diabetes mellitus II. typu je typická polyúria (nadmerné močenie), polydipsia (nadmerný príjem tekutín) a strata hmotnosti. U veľkej časti pacientov môžu príznaky chýbať a cukrovka je diagnostikovaná náhodne. Pri neskorej diagnóze v klinike dominujú chronické príznaky ochorenia najmä cievne komplikácie. Zníženie výkonnosti, nechutenstvo, alebo naopak zvýšený pocit hladu, zvýšená náchylnosť na infekcie, svrbenie, poruchy zraku, znížené libido a poruchy potencie sú častými príznakmi.

U diabetikov je dvoj až trojnásobne vyššie riziko kardiovaskulárnych komplikácii ako napríklad infarkt myokardu a tiež zvýšené riziko obličkovej nedostatočnosti, ktorá vedie k chronickej dialýze. Typický je syndróm diabetickej nohy, ktorý je najčasťejšou príčinou amputácii dolných končatín. Komplikácie môžu významne ovplyvniť kvalitu a dĺžku života.

Diagnózu diabetes mellitus potvrdí hladina cukru v krvi nalačno nad 7 mmol/l alebo náhodná glykémia počas dňa nad 11,1 mmol/l. Stanovenie C-peptidu slúži k odhadnutiu tvorby a vylučovania inzulínu pankreasom. K posúdenie dlhodobej úspešnosti liečby v priebehu ostatných 8-10 týždňov diabetu by glykovaný hemoglobín, označovaný vo výsledkov krvi ako HbA1c, nemal prekročiť 6,5%. Pravidelne sa vyšetruje výška a hmotnosť pacienta, očné pozadie a funkcia obličiek.

Tieto hodnoty vám prezradia, či máte cukrovku

Liečba a jej metódy

Cieľom liečby je znížiť glykémiu a znížiť riziko komplikácií sprevídzajúce diabetes mellitus.

Vo farmakologickej liečbe sú využívanné perorálne antidiabetiká pri nedostatočnej kompenzácii týmto typom liečby nasleduje liečba inzulínom. Nevýhodou liečby inzulínom je priberanie na hmotnosti, riziko hypoglykémie a nutnosť dobrej spolupráce pacienta, ktorý si sám prispôsobuje dávkovanie. Inzulín sa môže aplikovať jeden krát denne pred spaním ako takzvaný bazálny inzulín, pri nedostatočnom znížení hladinu cukru v krvi dlhodobo pôsobiacim inzulínom režim sa stáva intenzívnejším a pacienti si aplikujú inzulín viackrát denne. Dôležitá je kontrola glykémií glukomerom samotným pacientom. Aj keď je liečba inzulínom prirodzenejšia, prináša so sebou väčšie riziko výskytu komplikácií, nutnosť edukácie pacienta a prispôsobovanie inzulínového režimu fyzikej aktivite a energetickému príjmu preto je vhodná skôr pre mladších aktívnych pacientov. Liečba inzulínom by mala byť vždy kombinovaná s perorálnymi antidiabetikami ak nie sú prítomné kontraindikácie. Najčastejšou komplikáciou liečby diabetu inzulínom je hypoglykémia, nízka hladina cukru v krvi. Je spôsobená nepomerom medzi vysokou dávkou inzulínu a prímom sacharidov alebo fyzickej aktivite. Príznakmi sú zvýšená srdcová frekvencia, tras, nervozita, hlad, potenie, pri závažnejšej forme je prítomná porucha reči, zmätenosť, kŕče až kóma. Základom liečby je podanie cukru, ktorý môže byť aj vo forme potraviny alebo sladených nápojov.

Unikátna liečba cukrovky 2.typu aj pre pacientov na Slovensku

Nefarmakologické postupy liečby zahrňujú dietu a fyzickú aktivitu. Cieľom diety je zníženie alebo aspoň udržanie aktuálnej hmotnosti. Zníženie hmotnosti o 5-10% znižuje riziko komplikácií diabetu najmä kardiovaskulárnych. Pacientom sa odporúča redukčná dieta so zníženým obsahom cukrov a kalorických potravín. Doporučuje sa príjem potravy päťkrát denne v menších dávkach. Optimálna je diéta s nízkym obsahom cholesterolu a živočíšnych tukov, redukcia príloh a preferovanie bieleho mäsa (hydina, ryby). Fyzická aktivita zvyšuje energetickú spotrebu, znižuje závislosť od inzulínu a vedie k zníženiu hladiny cukru v krvi. Pravidelná športová aktivita trvajúca minimálne 30 minút štyrikrát týždenne pozitívne ovplyvňuje kompenzáciu diabetu, znižuje hmotnosť a je základnou a neoddeliteľnou súčasťou liečby cukrovky.

Neexistuje lepší a horší typ cukrovky

Riziká pre cukrovkárov

Prognóza je závislá od spolupráce pacienta, dlhodobej kompenzácii diabetu a úspešnosti liečby pridružených ochorení. Diabetes mellitus je vo vyspelých štátoch najčastejšou príčinou slepoty a obličkového zlyhania. U cukrovkárov je niekoľkonásobne vyššie riziko infarktu myokardu, ischemickej choroby dolných končatín, náhlej cievnej mozgovej príhody. Dôležité v prevencii kardiovaskulárnych komplikácii je liečba vysokého krvného tlaku, poruchy metabolizmu tukov, dieta, fyzická aktivita a zrieknutie sa fajčenia.

Cukrovka - choroba na celý život

Diabetes mellitus je celoživotné ochorenie a je dôležité dodržiavanie režimových a liečebných opatrení aj keď ešte nie sú prítomné komplikácie a klinické príznaky ochorenia.