Poškodené medzistavcové platničky

Bolesti chrbta patria medzi najčastejšie dôvody vyhľadania lekára. Bez liečby môže bolesť pominúť, ale často sa vracia a stáva sa chronickou. Príčinou bolesti môže byť lumbago, alebo seknutie v krížoch, ktoré vzniká náhle.

bolest_chrbat_platnicky_20-3-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Chronickým ochorením bolestí chrbta je lumbálna ischalgia s bolesťou v krížoch, ktorá vystreľuje do nôh a ide o dráždenie nervového koreňa a najťažšia forma je vyskočenie medzistavcovej platničky.

Príčiny vzniku

Príčinou vzniku bolestí chrbta a poškodenia medzistavcovej platničky je nesprávne držanie tela a neprimerané zaťažovanie chrbtice.

Prečítajte si tiež:

Takto vysvetľuje bolesti chrbta osteopat

Príznaky

Príznaky poškodenia medzistavcovej platničky sú bolesti, svalová slabosť, zmenené vnímanie citlivosti na koži. Bolesť môže vystreľovať do končatiny a zhoršuje sa pri pohybe. Ochorenie môže začať náhle alebo postupne.

Diagnostika

Diagnostika sa opiera o klinický obraz, kde je typické, že vzniku bolesti predchádzal náhly pohyb, alebo zdvíhanie ťažkých bremien. Klinický obraz je vždy potrebné potvrdiť rádiologickým vyšetrením RTG snímkom, CT alebo MR vyšetrením. Potrebné je aj vyšetrenie neurológom.

Liečba

V akútnom štádiu je základom liečby zbavenie chorého bolesti. Podávajú sa analgetiká (lieky proti bolesti), myorelaxanciá (lieky spôsobujúce svalovú relaxáciu) a pri neustúpení príznakov je vhodná aplikácia tepla na postihnutú oblasť. Najdôležitejšou súčasťou liečby pri chronických bolestiach je liečebná telesná výchova, nácvik postoja a chôdze. Cvičenie nie je vhodné v akútnom bolestivom štádiu ochorenia. Vhodným športom je plávanie. Okrem cvičenia chrbtových svalov je mimoriadne dôležitý aj tréning brušných svalov pre obnovenie normálneho zakrivenia chrbtice. Pri nezlepšení stavu konzervatívnymi metódami sa pristupuje k chirurgickej liečbe.

Prevenciou

Nedvíhajte ťažké bremená, precvičujte chrbát a brucho, kde svaly pôsobia ako opora chrbtice. Zníženie hmotnosti a šport priaznivo ovplyvňujú bolesti chrbtice. Spanie na pevnom matraci a neležanie na bruchu priaznivo ovplyvňujú bolesti chrbtice. Dôležité pre správne držanie chrbta pri sedení je umiestnenie kolien a bedrových kĺbov v rovnakej výške.


Prečítajte si aj tento článok:

Takto vysvetľuje bolesti chrbta osteopat