STOP prokrastinácii

Pozná to snáď každý. Toto dnes ešte nemusím urobiť, mám čas, teraz sa mi nechce... Otáľanie s povinnosťami nám však často vie spôsobiť mnoho problémov. Stúpa stres, poškodzuje sa sebaúcta, dôvera a vzťahy doma i v práci. Ako sa prokrastinácie zbaviť?

prokrastinacia_triky_21-3-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Je ťažké zlomiť zvyk živený tak dlho

Vzhľadom k tomu, že ide o návyk, ktorý ste si vybudovali pravdepodobne už ako dieťa, bude ťažké sa ho zbaviť. Nalepil sa na vás a niesol sa s vami až po dospelosť, kedy ste si našli prácu.

Je nepríjemné premýšľať o tom, ako robiť veci inak

Môže to byť pre vás šokujúce, pripustiť si, že existuje možnosť, že by ste mali viac času na veci, ktoré chcete robiť, pokiaľ sa zbavíte negatívnych myšlienok o tom, čo sa vám nechce robiť.


Prečítajte si tiež:

Odkladáte veci na poslednú chvíľu? S prokrastináciou sa dá bojovať!

Unavujete svoj mozog zbytočnosťami

Áno, táto sivá hmota v našej hlave má svoju obmedzenú kapacitu. Ak ju plníte opakujúcimi sa zbytočnými a neproduktívnymi myšlienkami, obmedzujete schopnosť jasne a efektívne myslieť. Následne sú inovatívne spôsoby riešenia problémov a schopnosť učiť sa obmedzované, nehovoriac o ničení kreatívity.

Zvážte, ako narábať so svojím časom

Keď sa hovoria veci typu: „Urobím to neskôr,“ „To nie je také dôležité,“ „Nemusím to spraviť teraz,“ „Mám dosť času,“ zamyslite sa, či sú ozaj pravdivé. Pravdepodobne nie. Je to trochu ako pri diéte. Dostanete chuť na šišku a rozhodnete sa ju zjesť hneď. Ale neskôr z toho nebudete mať dobrý pocit. A ak sa to bude pravidelne opakovať, rozhodne nedosiahnete svoj cieľ, len budete viac a viac frustrovaní.

Nie je to všetko len o vás. Je to tiež o ostatných

K prokrastinácii často dochádza pri práci s tímami. Podľa istého výskumu sú zamestnanci najviac frustrovaní z pracovných stretnutí a z čakania na výsledky práce ostatných. A toto vás môže značne ovplyvňovať.

Takto dáte stop prokrastinácii:

1. Nezabudnite, že je to zvyk.

A ten môžete zmeniť. Zahŕňa to nielen rozpoznanie takéhoto správania, ale i priznanie si ho. Budete potrebovať vytrvalosť a trpezlivosť, preto by ste si mali nájsť veci, ktoré vám pomôžu k tejto zmene, a tiež ľudí ako podporu.

2. Je to o osobnej zodpovednosti

Skutočne spravíte to, čo hovoríte a vtedy, keď to prisľúbite? Ak vaša odpoveď znie nie, potom blokujete nielen svoju produktivitu, ale aj celého pracovného tímu. Prokrastinácia môže v konečnom dôsledku poškodiť váš vzťah s ostatnými. A ak pracujete sólo, budete poškodzovať sami seba. Takže robte presne to, čo hovoríte, a vtedy, keď ste to sľúbili, bez výhovoriek.

3. Skúste metódu „čo ak potom...?“

Čo je potrebné urobiť, aby ste sa popohnali dopredu? Predstavte si ten stres, ak nestihnete urobiť niečo dôležité. Takýchto momentov sa vyvarujete tým, že si stanovíte fixný dátum, ktorého sa budete držať a vždy v ten deň si túto povinnosť vykonáte. Časom to budete brať ako samozrejmosť. Funguje to ako kúzlo, pretože o tom už nepremýšľate a nemusíte sa na to pripravovať. Je to proste niečo, čo viete, že je potrebné urobiť.


Prečítajte si aj tento článok:

Odkladáte veci na poslednú chvíľu? S prokrastináciou sa dá bojovať!