Odkladáte veci na poslednú chvíľu? S prokrastináciou sa dá bojovať!

Poznáte ten pocit, keď musíte niečo urobiť, odkladáte to už pár dní a stále dúfate, že sa tá práca vykoná sama bez vašej námahy? Odsúvate tieto nepríjemné a nechcené úlohy čo najďalej, aby ste nemuseli vynakladať žiadne nadmerné úsilie.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Je piatok poobede a ja som to stále nespravil. Odkladám to už takmer týždeň a hoci viem, že to musím urobiť, niekde vo vnútri tajne dúfam, že sa to spraví „samo“, alebo to nebudem musieť spraviť vôbec.

Aj takto môže vyzerať prejav prokrastinácie. Vo všeobecnosti si ľudia prokrastináciu častokrát mýlia s lenivosťou alebo ich dokonca považujú za synonymum. Z pohľadu psychológa tu však hovoríme o úplne rozličných rovinách. Poďme však pekne poporiadku.

Keď počujeme slovo prokrastinácia, môžeme si predstaviť kopu nezaplatených účtov, neskoré príchody, vypršaná STK a podobne. Nejde tu o lenivosť, vylihovanie pred televízorom a sladké nič nerobenie, ale o odsúvanie úloh a špecifických činností na „hodinu dvanástu“ alebo aj neskôr, pričom dôvody môžu mať rôzny charakter, počínajúc strachom, pochybnosťami o vlastných schopnostiach cez obavy zo zlyhania, rebéliu až po úzkosťdepresiu. Na rozdiel od lenivosti je prokrastinácia procesom vyžadujúcim aktivitu pri odsúvaní nepríjemných, nechcených úloh a následné vykonávanie činností, ktoré nenesú tieto negatívne atribúty.


TIP Redakcie:
Ako prekonať lenivosť a prinútiť sa cvičiť


Prokrastinácia nepozná ani vek, ani spoločenský status alebo zamestnanie. Týka sa dospelých, ale aj detí. Mohli by sme povedať, že len málo z nás prejde životom bez stretnutia s týmto javom. Už deti môžeme pristihnúť ako hovoria: „Teraz nie mami, ešte nie“. V dospelosti je to v pracovnej rovine odkladanie stretnutí, v osobnom živote odďaľovanie chudnutia alebo váhanie, ak chceme osloviť niekoho príťažlivého. Dalo by sa povedať, že odkladáme riešenie na akýkoľvek čas okrem toho „tu a teraz“. Ide o skreslené vnímanie reality, že odkladom nič nepokazíme a nikomu sa tým nič nestane. Dokonca by sme mohli hovoriť o falošnej nádeji, že odkladom úlohy niečo vyriešime lepšie. Opak býva však pravdou.

Ako bojovať s týmto fenoménom?

Začnite! Všetko niekde začína a prekonanie počiatočnej nečinnosti, ktorá je prirodzená pre väčšinu ľudí, obzvlášť, ak ide o náročné situácie alebo úlohy môže priniesť okamžitú úľavu od nepríjemného pocitu pri vyhýbaní sa a odkladaní riešenia. Rovnako dôležité je neponáhľať sa, najmä pri obtiažnych situáciách, ktoré si vyžadujú čas a chladnú hlavu. V takomto prípade je vhodné spraviť si krátku prestávku a zmobilizovať sily, opätovne si uvedomiť svoj cieľ a sústrediť sa naň. Ak je to možné, rozložte si „veľkú“ úlohu na niekoľko menších a postupnými krokmi prídete do cieľa.

Čo robiť, ak sme sa ocitli v bludnom kruhu a nedokážeme sa prekonať?

Nebojte sa požiadať o odbornú pomoc. Psychológ je ten správny človek, na ktorého sa môžete obrátiť a spoločnými silami dokážete lepšie čeliť strachom, vyčerpaniu, úzkosti alebo iným nástrahám.


Prečítajte si aj: Ako prekonať lenivosť a prinútiť sa cvičiť