Lubrikačný gél: Aký si vybrať?

Lubrikačný gél zlepšuje nielen kvalitu pohlavného styku, ale niektoré typy dokonca ovplyvňujú tehotenstvo. Ako nájsť v obchode ten správny?

Krém Zdroj foto: Shutterstock.com

Chcete si sex skutočne užiť? Trápi vás, či ste tam dolu dostatočne vlhká? Nie ste jediná. Takmer každá žena už zažila, že napriek tomu, že bola vzrušená a na sex sa tešila, nebola dostatočne vlhká.

Suchosť pošvy tiež môžu zhoršovať rôzne faktory ako:

  • ­stres,
  • užívanie antikoncepcie,
  • alebo aj tehotenstvo či ­menopauza

Vagína je totiž častokrát skutočne dostatočne vlhká iba v období ovulácie, a to je naozaj krátky čas. Zaobstarať si vhodný lubrikant je preto určite skvelé riešenie.


Prečítajte si aj:

­7 faktov o ženskom libide, ktoré pomôžu zlepšiť váš sexuálny život

Ako prvé navštívte gynekológa

Pred tým, kým si nejaký vyberiete, mali by ste vedieť čo najviac o svojom zdravotnom stave. Či nie ste napríklad alergická na niektorú zo zložiek lubrikačných gélov. No prihliadať by ste mali aj na to, v akom stave je vaša vagína. Suchosť pošvy totiž môže byť spôsobená aj baktériami a vtedy vám lubrikačný gél veľmi nepomôže. Rozhodne stojí za to navštíviť gynekológa, napríklad vtedy, ak okrem suchosti pociťujete aj svrbenie či pálenie.

Ako si vybrať správny gél?

Lubrikačných gélov je dnes nespočetné množstvo druhov a značiek. Vo všeobecnosti sa odporúčajú najviac tie, ktoré dostať v lekárni. Ak môžete, vyhnite sa parfumovaným lubrikačným gélom a tým zo sexshopov. Ak chcete znásobiť svoju rozkoš, môžete vyskúšať lubrikačné gély, ktoré pôsobia na zvýšenie prietoku krvi v genitáliách a tým zvyšujú rozkoš.

Lubrikant Zdroj foto: Shutterstock.com

Lubrikanty na báze vody a na báze silikónových olejov

V zásade ale delíme lubrikačné gély na dve časti – na báze vody a na báze silikónových olejov. Lubrikanty na báze vody sú zdravšie, no menej vydržia, preto je potrebné lubrikant použiť pri styku viackrát. Ďalšou výhodou lubrikantov je možný obsah kyseliny mliečnej, ktorá upravuje pH v pošve. Práve tieto lubrikanty sú vhodné aj pre tehotné ženy. Pre tie ženy, ktoré nemajú sliznicu pošvy nijako citlivú a netrpia alergiami, je vhodná druhá skupina lubrikantov na báze silikónových olejov. Majú skutočne dlhotrvajúce lubrikačné účinky a poskytujú tak ničím nerušené itímne chvíle.

Lubrikanty na podporu otehotnenia

Treťou, špeciálnou kategóriou, sú lubrikanty, ktoré podporujú otehotnenie. Zloženie takýchto gélov priaznivo ovplyvňuje životnosť a pohyblivosť spermií a rovnako pozitívne vplýva aj na pH sliznice pošvy.

Vo všeobecnosti, ak chcete počať dieťa, obyčajným lubrikačným gélom sa oblúkom vyhnite. Práve tie totiž môžu spôsobiť ťažkosti s otehotnením. Siahnite preto v tomto prípade po géloch, ktoré naopak, počatie podporujú.

Spermicídne gély

Poslednou kategóriou sú spermicídne gély. Tie, okrem toho, že eliminujú pocit suchosti, mali by pôsobiť aj ako antikoncepcia. Mali by ste ale vedieť, že rozhodne nie sú 100 %-ne spoľahlivé. Nevýhodou týchto gélov je ich chemické zloženie, ktoré môže spôsobiť nepríjemnú alergiu.


Prečítajte si aj:

­7 faktov o ženskom libide, ktoré pomôžu zlepšiť váš sexuálny život