4 veci, čo o vás prezradí krvná skupina

Podľa toho, akej ste krvnej skupiny sa o sebe môžete dozvedieť viac, ako by ste si mysleli. Vo všeobecnosti rozlišujeme štyri krvné typy – A, B, AB a 0, pričom typ A je u nás najrozšírenejší.

Krvný typ Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Záujem komárov

Podľa štúdie vykonanej na jednej japonskej univerzite sa ukázalo, že ľudia s krvnou skupinou 0 k sebe rýchlejšie prilákajú komárov ako ľudia s inými typmi krvi. Na druhej strane však jeden ďalší vykonaný výskum zistil, že títo ľudia majú menšie riziko nakazenia sa infekčným ochorením – malária.


Prečítajte si aj:

Chcete zhodiť zopár kíl? Vyskúšajte chudnutie podľa krvných skupín

2. Riziko alkoholizmu

Niekoľko starších štúdií vykonaných v 70-tych a 80-tych rokoch preukázali spojitosť medzi krvnou skupinou A a vznikom alkoholizmu. Iné výskumy poukázali na to, že antigény v krvnom type A môžu spôsobiť zmenu reakcií imunitného systému voči alkoholu, čo môže vyvolať intoxikáciu, t.j. akútnu otravu alkoholom.

3. Boj so stresom

Jedna štúdia vykonaná v Spojených štátoch ukázala, že ľudia s krvnou skupinou 0 majú po stresujúcej situácií dlhšie zvýšenú hladinu hormónu kortizol. Kortizol je steroidný hormón patriaci do skupiny glukokortikoidov, ktorý je produkovaný v kôre nadobličiek ako odpoveď na fyzický alebo emočný stres.

4. Vplyv na vaše správanie

Jedna japonská štúdia tvrdí, že u ľudí s krvnou skupinou A je vyššia pravdepodobnosť vzniku obsedantno – kompulzívnej poruchy (OCD), ktorá sa prejavuje nutkavou predstavou až posadnutosťou a nezmyselným vykonávaním určitých pohybov. Je druhou najčastejšou poruchou hneď po depresií a vyskytuje rovnako často u mužov aj žien, zvyčajne však začína v puberte alebo v rannej dospelosti.


Prečítajte si aj:

Chcete zhodiť zopár kíl? Vyskúšajte chudnutie podľa krvných skupín