Chudnutie podľa krvných skupín

Redukčná diéta podľa krvných skupín spočíva vo vzťahu krvných skupín ľudí ku vhodnosti alebo nevhodnosti niektorých súčastí výživy. Podľa istej teórie má každá krvná skupina svoje základné potravinové zásady.

Než sa do diéty pustíte

Aká je táto diéta, ktorú niektorí obezitológovia označujú negatívne a niektorí odborníci odsudzujú hneď v úvode?

Niektorým ľuďom pomohla upraviť nielen hmotnosť, ale odstránila napríklad plynatosť čriev. Je to diéta, ktorú rozpracoval lekár z USA Peter D´Adam pred asi 30 rokmi. Hoci diéta podľa krvných skupín vyvoláva polemiku vo vedeckej oblasti, nedá sa jednoznačne zamietnuť. Podľa autora je podstatné vynechať niektoré jedlá vo vzťahu k tomu, akú krvnú skupinu máte.

Krvné skupiny a rôzny výskyt bielkovinových antigénov

Krvné skupiny objavil na začiatku 20. storočia český vedec Ján Janský. Krv je veľmi dôležitá tekutina, obsahujúca mnoho súčastí, potrebných pre plnenie jej funkcií v tele. Má rôzne metabolické, vyživovacie, ochranné funkcie a existujú 4 základné krvné skupiny 0, A, B, AB.

Toto rozdelenie sa zakladá na rôznom výskyte antigénov bielkovinového charakteru, tzv. aglutinogénov na membránach červených krviniek.

  • krvná skupina 0 - nemá žiaden aglutinogén (všeobecný darca)

  • krvná skupina A - má len aglutinogény A

  • krvná skupina B - má len aglutinogény B

  • krvná skupina AB - má aj A aj B aglutinogény

Vzťah výživy k vzniku všetkých skupín je podľa autora tejto diéty jasný a určujúci. Krvné skupiny sa podľa teórie doktora D´Adama menili v dôsledku mutácií v závislosti od životného štýlu a druhu stravy. Vznikla najskôr skupina 0, keď ľudia jedli najmä mäso a boli lovci, potom pri usadení sa ľudia venovali aj pestovaniu plodín a vyvíjala sa skupina A. Skupina B súvisí s migráciou ľudí v oblasti Himalájí, kde prevažovala strava fermentovaná a mliečne kysnuté produkty. Poslednú najzriedkavejšiu skupinu AB pokladá autor za výsledok miešania sa populácie z A a B krvnej skupiny.

V našej oblasti je najpočetnejšia krvná skupina A (41 %).


Prečítajte si tiež:

Čo je charakteristické pre jednotlivé krvné skupiny?


Aké sú potravinové zásady pre jednotlivé krvné skupiny?

K redukcii hmotnosti pre krvné skupiny 0:

Autor diéty viní za nadváhu u krvnej skupiny 0 lepok.

  • Odporúča vyhýbať sa: pšenici, žitu, kukurici, šošovici, fazuľke, červenej aj bielej kapuste, karfiolu.

  • Odporúča uprednostňovať: pre mierne kyslé prostredie v svaloch kel, špenát, brokolicu, ryby, morské živočíchy, mäso ovčie aj hovädzie, divinu a vnútornosti, ako napríklad pečeň.

K redukcii hmotnosti pre krvné skupiny A:

  • Odporúča vyhýbať sa: mäsu, veľkému množstvu pšenice, fazuľke, lima bobom, mliečnym výrobkom.

  • Odporúča uprednostňovať: ananás, zeleninu, ovocie, výrobky zo sóje.

K redukcii hmotnosti pre krvné skupiny B:

  • Odporúča vyhýbať sa: pohánke, arašidom, šošovici, kukurici, sezamovým semienkam, pšenici.

  • Odporúča uprednostňovať: vajíčka, nízkotučné mliečne výrobky, pečeň, listovú zeleninu.

K redukcii hmotnosti pre krvné skupiny AB:

  • Odporúča vyhýbať sa: pohánke, lima bobom, fazuľke, kukurici, orieškom, sezamovým semienkam, mäsu, pšenici.

  • Odporúča uprednostňovať: ananás, zásadité ovocie, ryby, morské živočíchy, zelenú zeleninu, mliečne výrobky, tofu.

Pre koho je diéta vhodná a pre koho nie?

Hoci v použitej publikácii sa o tejto diéte uvádza, ako je ideálne vytvorená pre zabezpečenie dostatku všetkých potrebných živín, toto je otázne. Napríklad u diéty pre krvnú skupinu A. Pokiaľ človek nie je vegetarián alebo inak nevynecháva živočíšne bielkoviny a nenahrádza ich rastlinnými, dodržiavanie tejto diéty je problematické. S ohľadom na potrebu bielkovín, napríklad pre rastúce organizmy (deti a dospievajúci), môže byť v niektorých prípadoch aj zdravotne riziková. Preto je táto diéta vhodnejšia pre dospelých jedincov.

Najvhodnejšie športy pre jednotlivé krvné skupiny

Okrem toho, že autor „Diéty podľa krvných skupín“ opísal nevhodné a vhodné potraviny, zašiel ďalej aj s odporúčanými druhmi športu podľa krvných skupín:

  • vhodné pre krvnú skupinu 0 - beh

  • vhodné pre krvnú skupinu A – vytrvalostné športy

  • vhodné pre krvnú skupinu B – jogging, cyklistika

  • vhodné pre krvnú skupinu ABjoga, turistika, tanec a relaxačné športy

Toto odporúčanie sa javí ako prehnané a málo odôvodnené, keďže krvné skupiny pre typ človeka nie sú smerodajné. Niekto sa narodil s AB krvnou skupinou ako typ astenický, štíhly a môže byť tiež dobrý bežec, maratónec, no aj krasokorčuliar či jogín. Na druhej strane, masívnejší typ bez ohľadu na krvnú skupinu môže byť skvelý kulturista či zápasník, a ak aj má skupinu AB, ako jogín by možno neobstál.

Diéta podľa krvných skupín môže niektorým jedincom zlepšiť zdravotné pocity dodržiavaním určitých obmedzení v prehnanom jedení, no pre jej všeobecné odporúčanie chýba viacero presvedčivých argumentov.


Zdroj:

  • Helga Ledererová : Jak zhubnout podle krevních skupin, OTTOVO Nakladatelství, Cesty Praha s.r.o., rok 2000, ISBN 80-7181-401-6

Prečítajte si o krvných skupinách aj tento článok:

Čo je charakteristické pre jednotlivé krvné skupiny?