Zabúdate pri čistení zubov na jazyk? Akých ďalších chýb sa ešte dopúšťate?

Určite ste už počuli o tom, že zlá starostlivosť o chrup môže súvisieť aj s ochorením srdca a inými zdravotnými problémami. Uistite sa teda, či nerobíte jednu z nasledujúcich chýb pri čistení zubov.

chyby pri čistení zubov

Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Nečistíte si zuby v správny čas počas dňa

Zubná kefka by mala byť posledná vec, ktorej sa vaše zuby na konci dňa dotknú. Vyvarujte sa jedeniu tesne pred spaním, pretože vám potom môže ostať jedlo zakliesnené medzi zubami a to po celú noc. Ranné čistenie zubov je rovnako dôležité, lebo počas spánku sa spomaľuje ochranná funkcia slín a baktérie v ústach sa množia rýchlejšie. Umývajte si preto zuby dvakrát denne po dobu najmenej 2 minút a uistite sa, že venujete 30 sekúnd každej časti úst (ľavá horná strana, práva horná strana, atď.).


Prečítajte si tiež:

Ako si správne čistiť zuby

2. Používate nesprávnu kefku

Vyberte si kefku s mäkkými štetinkami, ktoré môžu prekĺznuť pod ďasná a uvoľniť odtiaľ čokoľvek uviaznuté. Ak plak nie je dostatočne odstránený, zvyšuje sa riziko vzniku ochorenia ďasien. Čistením zubov so strednými alebo hrubými štetinkami môžete spôsobiť prílišný tlak, a to potom vedie k ustupovaniu ďasien a obnažovaniu koreňov. Pozor si tiež treba dávať na obnaženie zubnej skloviny, čo si môžete spôsobiť oveľa ľahšie.

3. Nevyplachujete si ústa

Prehĺtanie alebo pľuvanie zubnej pasty nie úplne odstráni všetky škodlivé veci, ktoré boli uvoľnené pri čistení. Ústa si určite vypláchnite ústnou vodou alebo obyčajnou čistou vodou.

4. Máte zlú techniku

Správne umiestnenie kefky je pod 30 až 45-stupňovým uhlom. Zápästím by ste mali krúžiť, aby ste efektívne odstránili povlak zo zubov. Keď prejdete na predné zuby, obráťte kefku v zvislom smere, aby lepšie zasiahla celý zub. A uistite sa, že venujete osobitnú pozornosť zadnej časti úst, pretože táto oblasť bežne skrýva najväčšie množstvo zubného povlaku.

5. Nemeníte si kefku

Kefku je potrebné meniť každé 3 až 4 mesiace. V priemere obsahuje viac ako 10 miliónov baktérií. Opotrebované štetinky takisto nebudú účinne odstraňovať povlak alebo baktérie. A v prípade, ak ste boli chorí, mali by ste vymeniť svoju kefku okamžite. Zvyškové baktérie a vírusy z choroby môžu ostať na kefke a potenciálne vás znova nakaziť.

6. Ignorujete čistenie jazyka

Jazyk takisto zachytáva mnoho baktérií. Potraviny alebo nečistoty môžu ľahko uviaznuť v štrbinách medzi vláknami (papilami) na povrchu jazyka. Nezabúdajte si preto vždy na koniec vyčistiť aj jazyk.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako si správne čistiť zuby

fnafgm

Maybe I haven't forgotten, but I'm pretty lazy to clean my tongue. I also often bleed when I brush my teeth, I think I was a little too strong fivenightsatfreddys.online

dobraja

A je to rozdiel oproti normálnej kefke, keď sa používa? Akože či ozaj to nejak pocituješ alebo či to aj je vidno. Lebo čo som pozerala, tak niektoré tie kefky sú dosť drahé, tak či sa to vyplatí.