Ako sa vyrovnať s partnerovou minulosťou?

Stalo sa, že vám váš partner alebo partnerka prezradil/a svoju minulosť a vy ste sa cez to nevedeli preniesť? Ideálne je akceptovať to a ísť ďalej, ale nie vždy je to také jednoduché.

Hádka vo vzťahu Zdroj foto: Shutterstock.com

Veľa párov čelí problému vyrovnania sa s partnerovou minulosťou – jeho/jej vzťahmi a aktivitami. Možno sa cítite aj ohrození tým, že váš/a partner/ka žil/a predtým s niekým iným. Nie ste jediní, kto má takéto myšlienky, ale točenie sa okolo partnerovej či partnerkinej minulosti môže byť dosť unavujúce, frustrujúce, stresujúce a možno aj ohrozujúce váš vzťah.


Prečítajte si aj:

­9 vecí, ktoré sa ženy boja povedať mužom

Ak s tým máte problém, neignorujte to

Neustály boj v sebe s jeho/jej minulosťou nie je dobrým indikátorom do budúcnosti vzťahu a môžete dospieť až otázke: buď necháte minulosť minulosťou alebo necháte jeho/ju. Je zbytočné byť s niekym, komu musíte stále dokola tĺcť o hlavu jeho/jej minulosť. Má to tiež reakciu na druhej strane: vaša polovička sa cíti vo vzťahu frustrovaná, cíti vašu nedôveru a začína byť z toho podráždená. Rozoberaním minulosti toho druhého vyjadrujete veľa o sebe – svoju neistotu, ktorá týmto bude iba narastať. Výsledný efekt bude vytvorenie steny medzi vami. Partner/ka po neustálom a trvalom vysvetľovaní a ospravedlňovaní sa za svoju minulosť si môže povedať zrazu – dosť a váš vzťah buchne.

Je to len na vás a na vašom rozhodnutí

Základnou otázkou je: Ak teda nemôžete stráviť partnerovu alebo partnerkinu minulosť, prečo ste stále ešte vo vzťahu? Pravdou je, že minulosť toho druhého môže byť niečo, čo sa vám nedá akceptovať a nemusíte to akceptovať – ale zároveň vás nič nedrží zostať „povinne“ vo vzťahu a lynčovať druhého za minulosť. Ak bojujeme s minulosťou niekoho iného, môže to znamenať, že tieto informácie vzťahujeme k sebe a rozmýšľame, ako to ovplyvňuje a ovplyvní do budúcnosti nás. Ak ste stále nepokojní z toho, čo o ňom/nej viete, to, čo vám vraví (vysvetľuje) u vás nezaváži, môže to byť signál blížiaceho sa konca.

Ak budete doslova visieť na zlých pocitoch spojených s minulými vzťahmi/minulosťou partnera/ky, nainfikuje to váš vzťah. Je treba mať na pamäti, že všetko, čo robíte vo vzťahu buď prispieva k jeho budovaniu či udržaniu alebo ho jednoducho kontaminuje. To, že ste neschopný/á preniesť sa cez partnerovu/partnerkinu minulosť je váš problém. To, či sa prenesiete cez jeho/jej minulosť je vaše rozhodnutie. Zároveň máte právo mať svoje hranice a neakceptovať to.

Nebojte sa opýtať na to, čo vás zaujíma

Ak vám už raz povedal/a nejakú informáciu zo svojej minulosti, spýtajte sa otázky, ktoré sa spýtať potrebujete. Ak potrebujete čas na strávenie informácie, zastavte sa a utrieďte si myšlienky. Spýtajte sa akékoľvek otázky potrebujete, ale starostlivo sa vyhnite „výsluchu“. Neposudzujte to. Potom sa rozhodnite sa, či to, čo vám povedal/a, vysvetlil/a a jej/jeho minulosť sú pre vás akceptovateľné. Ak sa to rozhodnete akceptovať, nakreslite hrubú čiaru a začnite „na čisto“. Už to viac nevyťahujte a nesnažte sa vo svojich myšlienkach na to sústrediť.

Čo ak sa cez to nedokážete preniesť?

Ak to nedokážete prijať, povedzte mu/jej to. Ak kdesi hlboko v sebe cítite, že sa s tým nikdy nevyrovnáte, dosiahli ste koniec spoločnej cesty. V určitých prípadoch môže byť to, že až čas ukáže, ale nie je nič zlé na tom, mať svoje vlastné normy a hranice a máte právo sa rozhodnúť a povedať si, že isté veci neprijmete a nie ste s tým v pohode. Nikdy to nevyťahujte počas hádky a nikdy nerobte sarkastické poznámky o tom, čo viete z minulosti svojej polovičky, hlavne keď sa cítite podráždení alebo neistí.

Akceptácia je riešením

Účinné prostriedkom je akceptovanie partnera/ky takého/takej, aký/á je – s tým „dobrým“ aj s tým „zlým“. Práve táto akceptácia vytvára to puto, ktoré drží váš vzťah pokope. Aktuálne môžete spraviť to, že si spoločne sadnete a nastavíte si svoje štandardy vzťahu, aké potrebujete, aby ste mohli spolu žiť a fungovať. Ak si nemôžete pomôcť a zároveň chcete zostať vo vzťahu, je dobré vyhľadať psychologické poradenstvo alebo psychoterapeuta.

Použitá literatúra:

  • MORRISON, F., STOCKILL, Z.: Overcoming Retroactive Jealousy: A Guide To Getting Over Your Partner's Past And Finding Peace. RetroactiveJealousy.com. 2013, 108 s.

Prečítajte si aj:

­9 vecí, ktoré sa ženy boja povedať mužom

Filip TT

V tom clanku nevidim nikde zmienku o tom, aky postoj ma k svojej minulosti ten moj partner. Ked ta jeho minulost ma byt nasou buducnostou, tak idealnym riesenim nie je to akceptovat, ako sa to tvrdi hned v druhej vete clanku.

Gima

Treba sa sustrediť na sučastnosť a budúcnosť. Minulosť sa minula a netreba sa k nej vracať, prípadne otvárať " rany minulosti ".
Naučte sa žiť pre okamih, ktorý vas spája.