Pomoc, neznášam svoje telo!

Milovať svoje telo a prijímať ho, je v podstate previnením proti všetkým zásadám západnej, konzumnej, výkonovo orientovanej spoločnosti. Odmalička nás učia, že máme chcieť byť lepší, múdrejší, rýchlejší, štíhlejší, dokonalejší, že to, akí sme práve teraz, je málo. Nemáme zaspať na vavrínoch, musíme stále pracovať, zdokonaľovať sa, rásť...

nespokojnost_s_telom Zdroj foto: Shutterstock.com

Prístup k telu, ako k niečomu nedokonalému, čo je nutné nepretržite zlepšovať, nás núti k nespokojnosti so sebou a v extrémnych (ale zďaleka nie ojedinelých) prípadoch k poruchám príjmu potravy, depresívnym prežitkom a úzkosti. Ľudia sú posadnutí sami sebou viac ako inokedy v histórii a snaha priblížiť sa k pomyselnému ideálu je čím ďalej viac urputná.

Na sociálnych sieťach sú prezentované takmer dokonalé mužské aj ženské telá a kto takým parametrom nezodpovedá, ako by mal povinnosť s tým niečo urobiť. Skúste sa zbaviť toho, čo po vás chce okolie, partner, internet, časopisy, ale aj od toho, čo od seba chcete vy sami. Prestaňte svoje telo nenávidieť, začnite ho obdivovať, uctievať a milovať. Také, aké je - nie chudšie, nie svalnatejšie, nie vyššie, nie po naplánovanej diéte, ale práve také, aké je v tejto chvíli.


Prečítajte si tiež:

Muži prezradili, čo sa im na ženách najviac páči


Vyskúšajte niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu svoje telo prijímať:

Zrkadlo neklame

Odraz nášho tela v zrkadle je výsledkom fyzikálnych zákonitostí. Je presný a objektívny. To, ako odraz vnímame my sami, je ale záležitosťou našej hlavy. Postavte sa pred zrkadlo nahí a zamerajte sa na to, aké časti tela sa vám páčia. Tie ostatné zatiaľ ignorujte. Nahlas si hovorte: "Mám krásne ruky, úžasné ramená, dokonalé oblé stehná, roztomilé bruško."

Pýtajte sa

Subjektívny názor na seba samého býva veľmi skreslený. Spýtajte sa preto partnera, rodiny či kamarátok, čo sa im na vašom tele páči. Lichôtky nezhadzujte, nebagatelizujte. Vypočujte si, čo sa na vás páči druhým a verte tomu. Za chválu len poďakujte.

Čarovná mantra

Pred zaspaním si dookola opakujte: "Milujem svoje telo práve také, aké je". Opakujte si mantru denne, až kým jej neuveríte. A veriť by ste jej rozhodne mali, pretože vaše telo je dokonalé také, aké je.

Nechajte sa fascinovať

Telá mnohých žien dokážu vytvoriť a porodiť deti, telá mužov sú schopné veľmi tvrdo pracovať. Naše telá nám umožňujú presúvať sa z miesta na miesto, vďaka nim vidíme, počujeme, cítime, prežívame vášeň, potešenie, ale aj únavu a uvoľnenie. Ľudské telo je dokonalý a fascinujúci stroj a to, že sa nezmestí do nohavíc, ktoré sa vám páčia, už nie je jeho starosť. Nechajte sa ním fascinovať, starajte sa oň, vyživujte ho a nenechajte chátrať nečinnosťou.

Zakážte si negativitu

Prestaňte si nadávať a zhadzovať niektoré časti vášho tela. Keď vás niečo také napadne, skrátka si povedzte stop a začnite hľadať to dobré. Nenechajte sa strhnúť nariekaním kamarátok nad svojimi postavami, naopak ukazujte svetu, ako sa máte radi, bez ohľadu na to, či je to pravda - keď vydržíte, pravdou sa to stane.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.


Prečítajte si aj tento článok:

Muži prezradili, čo sa im na ženách najviac páči