Aktívne uhlie v skrášľovaní

Aktívne uhlie má širokospektrálne využitie. Používa sa na filtrovanie vody, liečbu tráviacich ťažkostí aj na zmiernenie priebehu po požití väčšieho množstva alkoholu. V kozmetickom priemysle si našiel tiež svoje veľké uplatnenie v skrášľovaní.

Aktívne uhlie Zdroj foto: Shutterstock.com

Aktívne uhlie - čo je to?

Ľudovo označované živočíšne uhlie, nazývali ľudia preto, lebo sa kedysi vytváral spaľovaním zvieracích kostí. Dnes sa však používa zdravotné uhlie vyrobené zo zuhoľnateného rastlinného materiálu ako je drevo alebo kokos. Avšak tento ľudový názov sa používa dodnes. Čierne uhlie, ktoré si vy už hotové zabalené kúpite v lekárni alebo v obchodoch so zdravou výživou prechádza niekoľkými fázami vzniku. Získava sa zuhoľnatením prírodného materiálu bez prístupu vzduchu. V konečnej fáze vháňaním kyslíka dochádza k jeho aktivácii. Tento jemný čierny prášok má tím milióny pórov, ktoré sú práve tou maximálnou účinnosťou pre organizmus. Preto dokáže do seba absorbovať toxíny, nečistoty a všetko, čo mu príde do cesty.


Prečítajte si aj:

­Prírodný recept ako sa zbaviť chĺpkov nad hornou perou

Niekoľko jednoduchých tipov ako ho využiť

Na vlasy - proti lupinám

Vsypte do prírodného čistého šampónu (bez vôní, farbív, silikónov, chemických substancii) v množstve ako bežne používate pri umývaní vlasov 2 kapsule aktívneho čierneho uhlia. Dôkladne premiešajte obsah. Naneste na mokré vlasy, dôkladne si premyte celé vlasy, premasírujte bruškami prstov pokožku vlasovej časti hlavy. Nechajte pôsobiť 5 minút. Následne dôkladne zmyte z vlasov zmes pod tečúcou vodou. Vlasy upravte bežným spôsobom. Takýto „aktívny“ šampón môžete používať 3-7 dní potom je potrebná pauza 1-2 mesiace.

Na pleť - proti čiernym bodkám

Potrebujete:

  • 1 kapsula aktívne čierne uhlie
  • ½ PL Zelený íl
  • 1-2 PL voda/hydrolát (kvetová voda)

Postup výroby: Zmiešajte zelený íl s čiernym uhlím, dôkladne, aby sa zmes premiešala rovnomerne. Do zmesi postupne vmiešajte vodu. Zmes má byť konzistencie blata.

Aplikácia: Nanášajte na čistú, odlíčenú pleť pomocou kozmetického štetca alebo prstami v hrubšej vrstve na problematické miesta (napríklad: brada, nos, čelo, líca), vynechajte okolie očí. Nechajte pôsobiť 10-20 minút. Nanesená zmes bude po dobu pôsobenia schnúť. Následne umyte vlažnou vodou za pomoci bavlnenej handričky. Ošetrite pleť bežným spôsobom. Túto masku môžete používať podľa potreby nie však denne.

Na zuby - pre vybielenie s domácou zubnou pastnou

Potrebujete na výrobu zubnej pasty:

  • 1 ČL kokosový olej
  • (½ ČL jedlá sóda)
  • 1-5 kvapiek 100% éterický olej (napríklad mäta, čajovník, šalvia)

Postup výroby: Do mierne zmäknutého kokosového oleja vmiešajte ostatné zložky. Dôkladne premiešajte. Pridávanie aktívneho uhlia do domácej zubnej pasty: 1 kapsulu čierneho uhlia vmiešajte do zmesi zubnej pasty (môžete použiť bežnú pastu, ktorú ste zvyknutí používať)

Aplikácia: Naneste zmes na zubnú kefku a krúživými pohybmi si dôkladne umyte celý chrup po dobu 5 minút. Následne si povyplachujte zbytky zmesi z ústnej dutiny. Ak by vám predsa len ostali v medzizubnej štrbinke kúsky uhlia, použite čistú kefku a opäť si prekefkujte tie miesta a vypláchnite vodou.

Už po prvom umytí zubov s aktívnym čiernym uhlím sú viditeľné zmeny. Môžete používať takúto „aktívnu“ pastu maximálne raz za 3-5 dní.

Tip: Môžete použiť aj čistý prášok uhlia na vybielenie zubov. Nasypte 1 kapsulu na navlhčenú čistú zubnú kefku a dôkladne si umyte ním zuby. Vypláchnite vodou. Má rovnako bieliaci efekt ako za použitia zubnej pasty.


Prečítajte si aj:

­Prírodný recept ako sa zbaviť chĺpkov nad hornou perou