5 zásad zdravej výživy podľa tradičnej čínskej medicíny

Mnoho z nás má v súčasnosti sedavý spôsob života, konzumuje spracované potraviny či prijíma lacné kalórie. Toto všetko vedie k zvýšenému riziku vzniku obezity, cukrovky alebo srdcových ochorení. Ako sa tomu vyvarovať?

Čínska medicína - výživa Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Dosiahnuť rovnováhu je dôležité

Na Západe sa veľakrát zo stravy vyčleňujú tuky či sacharidy alebo sa ľudia snažia fungovať len na konzumácií jednej potraviny – rozličné typy diét. Na Východe niečo takéto nie je možné. Ich hlavným zámerom je dosiahnuť v tele rovnováhu, ktorú si nezabezpečia len jednou potravinou – je potrebné celý rad výživných zložiek. Jedno čínske príslovie hovorí: “Kyslé, sladké, horké či štipľavé: všetko sa musí ochutnať“. Ľudia na Východe vnímajú potraviny ako niečo, čo im môže pomôcť pri krátkodobých problémoch ako je napríklad únava.


Prečítajte si aj:

Ako funguje tradičná čínska medicína?

2. Dôraz sa kladie aj na teplotu

Ste ten typ človeka, ktorému je zima aj keď si všetci ostatní dávajú dole kabáty? Tradičná čínska medicína radí ľuďom, ktorí majú vyššiu tendenciu cítiť chlad, aby viac konzumovali „teplé“ jedlá a koreniny. Medzi ne patrí napríklad zázvor, čili, škorica, kurkuma, muškátový oriešok, zelená cibuľka alebo orechy. Naopak tí, ktorí často pociťujú teplo až horúčavu, by mali jesť „studené“ potraviny ako mäta, citrusové plody, mlieko, hlávkový šalát, uhorky alebo paradajky.

3. Aj na farbe záleží

Vo svete prírodných potravín čínska medicína učí, aby sme konzumovali potraviny rôznych farieb: fialová – baklažán, červená – paradajky, zelená – špenát, biela – cesnak a ďalšie. Práve vďaka rôznorodosti môžeme dosiahnuť rovnováhu. Vo farebne odlišných potravín sa totiž nachádzajú rozdielne fytochemikálie, ktoré majú svoje špecifické zdravotné účinky. Napríklad červená paradajka, paprika alebo melón obsahuje lykopén, ktorý pomáha predchádzať rakovine. Oranžové alebo žlté ovocie, ako napríklad mrkva alebo marhule, obsahuje beta karotén, ktorý znižuje riziko vzniku rakoviny a srdcových ochorení. Biele potraviny ako cibuľa či cesnak v sebe majú množstvo sulfidov, ktoré zlepšujú imunitu a bojujú so škodlivými baktériami v tele.

4. Surové nemusí byť lepšie

Tradičná čínska medicína odporúča surové, studené jedlá, ako sú napríklad šaláty, konzumovať s mierou, pretože sú náročné na trávenie. Naopak varené potraviny sú výhodné pre každého, kto je v „oslabenom stave“ v dôsledku ochorenia, pôrodu alebo pokročilého veku, pretože varenie pomáha „odomknúť“ výživné látky a uľahčiť ich vstrebávanie. Najlepším spôsobom je kombinovať teplé a studené potraviny dohromady, aby došlo ku rovnováhe.

5. Jedzte, kým nie ste na 70% plní

Je to známe čínske príslovie, ktoré však platí aj v Japonsku – v mnohých ázijských kultúrach. Nezáleží len na zložení stravy, ale aj na jej prijímanom množstve. Jesť príliš veľa je považované za niečo nezdravé, čo zbytočne napĺňa vaše telo a dáva zabrať zažívacím orgánom.


Prečítajte si aj:

Ako funguje tradičná čínska medicína?