Chcete sa počas horúcich letných dní osviežiť? Stavte na mini pomaranče - kumkvaty

Kumkvat je citrusové ovocie, ktoré pochádza z Číny, tvarom a chuťou pripomína pomaranč. Obsahuje množstvo vitamínov a účinných látok a môžete si z neho pripraviť lahodné dezerty či koktejly alebo ho aj zavariť.

kumkvat

Zdroj foto> Shutterstock.com

Základné informácie

Kumkvat rastie na menšom teplomilnom okrasnom strome, ktorý dorastá do výšky približne 2 - 3 metrov. Plody vyrastajú jednotlivo alebo v strapcoch po štyroch v pazuchách listov. Majú guľatý tvar a veľkosť približne 2,5 - 4 cm. Dozretý kumkvat má zlatožltú až oranžovú farbu a jeho sladkasto-horká chuť pripomína mix pomaranča, mandarínky a grepu. Veľké zelenkasté semená, nachádzajúce sa vo vnútri, sa nejedia. Dužina sa konzumuje aj s horkastou šupkou. Odporúča sa jesť najviac 3-krát do týždňa po 50 až 70 g.


Vyskúšajte:

Pripravte si osviežujúci ovocný koktejl vhodný aj na letné party

Čo obsahuje?

100 gramov ovocia obsahuje približne 286 KJ, je zložené z bielkovín, sacharidov, tuku, vlákniny a vody. Nachádzajú sa tu účinné látky ako železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, mangán, flavonoidy či fytochemikálie. Ďalej obsahuje vitamíny A, B2, B3, C, E, kyselina listová, kyselina pantoténová a cholín.

Účinky na zdravie

  • podpora imunitného systému

  • ochrana buniek pred voľnými radikálmi

  • znižovanie cholesterolu

  • prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami

  • spevňovanie tkanív kostí a kĺbov

  • zlepšenie trávenia

  • močopudné účinky

  • prečisťovanie obličiek a močových ciest

  • odstránenie nadbytočnej vody z tela

  • zvýšenie lesku a pevnosti vlasov

  • úrychlenie hojenia rán

Kumkvat v kuchyni

Najčastejšie sa toto ovocie konzumuje ako surové, nakrájané na miske alebo v ovocných šalátoch. No okrem toho sa z neho robí lekvár, šťavy a sirupy. Pridať si ho môžete do jogurtu, kaše či tvarohu. Ale spraviť sa z neho dá aj koláč alebo zaváranina. Je delikatesou ku grilovanému mäsu, hydine, zverine, rybám alebo na fondue. A ak kumkvat nechcete jesť surový, chutný je aj podusený. Hojne sa využíva ako ozdoba rôznych nápojov a mixovaných koktejlov. Vyrábajú sa z nich aj dezerty a krémy.

Čerstvý kumkvat je vhodné zjesť do jedného týždňa, skladujú sa v chlade. Tepelne upravené alebo zavarené kumkvaty možno skladovať i niekoľko týždňov až mesiacov.

Upozornenie

Kto trpí alergiou na šupku citrusových plodov, nemal by jesť kumkvat!


Prečítajte si aj tento článok:

Pripravte si osviežujúci ovocný koktejl vhodný aj na letné party