Syndróm karpálneho tunela

Pri syndróme karpálneho tunela vzniká poškodenie stredového nervu (nervus medianus) jeho stlačením pri jeho prechode tuhými a úzkymi priechodmi. Následne dochádza k lokálnemu nedostatočnému prekrveniu.

syndróm karpálneho tunela

Zdroj foto: Shutterstock.com

Príčiny vzniku

Príčinou vzniku môžu byť abnormálne prebiehajúce, atypicky rozdelené alebo nadmerne veľké svaly. Syndróm karpálneho tunela je najčastejšie sa vyskytujúci úžinový syndróm. Jeho zvýšený výskyt je pri pridružených ochoreniach ako cukrovka, dna, ochorenie žliaz s vnútorným vylučovaním, alebo aj pri vysokom krvnom tlaku. Často sa vyskytuje u ľudí s dlhodobou jednostrannou, nadmernou a neprirodzenou záťažou. Ako choroba z povolania sa môže objavovať u pracovníkov s opakovanými a namáhavými úkonmi ruky, pri práci s vibračnými nástrojmi, u pracujúcich na počítači, ale aj u hudobníkov.

Rizikovým faktorom je aj tehotenstvo, kedy sa syndróm karpálneho tunela najčastejšie objavuje v treťom trimestri. Príčinou vzniku môžu byť aj infekčné ochorenia, ako napríklad lymská borelióza prenášaná kliešťom, úraz ruky, chronické poškodenie u cyklistov alebo popáleniny ruky. Výskyt stúpa s vekom, je častejší u ľudí s nižším telesným vzrastom a je až štyrikrát častejší u žien.


Prečítajte si tiež:

Aké sú príčiny brnenia v rukách, nohách či v tvári?

Príznaky

Typické sú príznaky ako brnenie prstov, dlane, ale tiež chrbta ruky a predlaktia, mrvenčenie, pocity elektrických výbojov. Tieto príznaky sa môžu objavovať prechodne, atakovite alebo len v určitých situáciach. Nočné budenie pre brnenie ruky s úľavou po rozcvičení a to najmenej dvakrát týždenne je typické pre diagnostiku syndrómu karpálneho tunela.

Pacienti sa často sťažujú na nešikovnosť, menšiu svalovú výdrž, pocit zášklbov svalových vlákien alebo úbytok svalovej hmoty ruky a tiež poruchy citlivosti. Bolesť môže vyrážať do lakťa, paže alebo ramena. Možný je výskyt kožných zmien, červenavé sfarbenie dlane a dlaňových plôch prstov. Chorí majú pocit opuchu prstov a ruky.

Diagnostika

Diagnostika je zameraná na prítomnosť typických klinických príznakov. Na diagnostiku sa ďalej využíva elektromyografia svalov, vyšetrenie zápästia a karpálneho tunelu magnetickou rezonanciou.

Liečba

Prioritou je znížiť záťaž postihnutej ruky. Imobilizácia na noc alebo injekcie kortikosteroidov do oblasti karpálneho tunelu vedú k úľave, ale ťažkosti sa často vracajú. Podporný efekt má fyzikálna liečba laserom alebo ultrazvukom. Pri neúspešnosti konzervatívneho postupu je príncípom liečby operácia, pri ktorej sa uvoľní tlak na nerv.


Prečítajte si aj tento článok:

Aké sú príčiny brnenia v rukách, nohách či v tvári?