Kuchyňa balkánskeho polostrova

Krajiny balkánskeho polostrova ponúkajú mnoho chutných špecialít, ktorých sa cudzinci nevedia nabažiť. Aké sú ich typické jedlá a ktoré potraviny najčastejšie konzumujú?

Balkánska kuchyňa Zdroj foto: Shutterstock.com

Kuchyňa balkánskeho polostrova je značne rozmanitá ovplyvnená s rôznou kultúrou, zvykmi a náboženstvom. Vyplýva to z geografického členenia: Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Čierna Hora, Grécko (niektoré ostrovy už patria do Malej Ázie), Macedónsko, Srbsko a európska časť Turecka. Balkán je tiež označovaný, ako územie medzi Jadranským a Čiernym morom, či ako územie južne od Sávy a dolného Dunaja.


Prečítajte si aj:

Vyskúšajte stredomorskú stravu a vaša línia sa vám poďakuje

Typické znaky balkánskej kuchyne

Nájdeme tu veľmi veľa chuťou podobných jedál a tiež s podobnými názvami. Balkánska kuchyňa bola takmer polstoročie pod vplyvom osmanskej ríše, šírili ju turecký kuchári. Pre túto kuchyňu je charakteristické baranie a jahňacie mäso, hydina, menej bravčového mäsa (čo je ovplyvnené náboženstvom). Mäso je spravidla pripravované na rošte a voľnom ohni. Vzhľadom k tomu, že ide o prímorské krajiny uprednostňujú ryby, ale aj veľa zeleniny. V kuchyni sa používa veľa cibule, cesnaku, paradajky, paprika, baklažán, tekvica, kapusta, kel a zelená fazuľka.

Bylinky ako súčasť balkánskej kuchyne

Typickú vôňu pridávajú jedlám čerstvé a sušené bylinky: tymian, saturejka, mäta pieporná, šalvia, estragón, bazalka, pamajorán. Veľmi často sa používa zelerová vňať, jarná cibuľka, kôpor, bobkový list, klinčeky, zázvor a nové korenie. Obľúbeným korením sú sušené a nakladané štipľavé papričky. Na prípravu jedla používajú olivový olej, slnečnicový olej, menej často baraní loj, masť a veľmi zriedka maslo. Vo všetkých balkánskych krajinách je vysoká spotreba mliečnych výrobkov: jogurty a syry. Typickým syrom je kaškaval - parený syr z ovčieho, kozieho i kravského mlieka. Prílohou k mäsitým a zeleninovým jedlám je prevažne biely chlieb, ryža a fazuľa. Takmer všetky balkánske národy obľubujú sladké múčniky.

Odlišnosti jednotlivých národov

Turci zaviedli zeleninu plnenú mäsom a ryžou. Do Európy priniesli pilaf (viac druhov mäsa, ryžu, koreniny) a do jedla pridávajú s obľubou orechy a mandle. Turecké jedlá sú dosť mastné.

V bývalej Juhoslávii je v jedlách značná rozdielnosť. V Slovinsku varia podobne ako v Rakúsku, Srbsko má slovanskú kuchyňu, Dalmácia je ovplyvnená Talianskom a v Bosne sa varí podobne ako v Turecku.

V Rumunsku sa varia polievky - čorby z kvasu. Národným jedlom je sarmale – mäsové šišky v zelenine.

V Bulharsku sa hodne pripravujú karbonátky, kebab, džuvec, studené polievky, husté polievky. Obľúbené sú miešané zeleninové šaláty.

Gréci jedia veľa rýb. Jedným s najstarších receptov je ryba opečená na oleji, dochutená octom a syrom.

Balkánske pokrmy

Balkánska kuchyňa začína rôznymi predjedlami, ktoré majú povzbudiť chuť do jedla. Dokonca aj hustejšie, zeleninové polievky sú považované na predjedlo, pred hlavným jedlom podávajú skôr vývary. Pri rôznych rodinných príležitostiach uprednostňujú jedlo z kotlíka pripravené na otvorenom ohni. Malé občerstvenie pozostáva prevažne zo syrov, čerstvého ovocia, zeleniny a zo sladkého drobného pečiva. Obľúbená je silná turecká káva pripravovaná v džezve.

Pre balkánsku kuchyňu je charakteristická rozmanitosť a pohostinnosť. Príležitosťou na jej spoznávanie sú najmä dovolenky, ale zaujímavými a typickými jedla sa môže nechať inšpirovať aj počas roka.


Prečítajte si aj:

Vyskúšajte stredomorskú stravu a vaša línia sa vám poďakuje