Agát biely (Robinia pseudoacacia L.)

Agát biely je strom, z ktorého sa zbierajú iba biele kvety, všetky jeho ostatné časti sú jedovaté. Ako možno využiť agát pre naše zdravie?

Agát biely Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to agát biely?

Agát biely je strom, ktorý má tŕnistú, nepravidelne rozkonárenú korunu. Dorastá do výšky 20 - 25 metrov. Kvety tvoria pazušné, voľne prevísajúce strapce bielej farby. Rýchlo sa rozmnožuje a má schopnosť rásť v extrémnych podmienkach. V ľudovom liečiteľstve sa používajú zásadne kvety bez stopky. Okrem kvetov sú všetky ostatné časti (kôra, listy, semená) jedovaté!

Kvitne v máji a júni. Intenzívna, sladká vôňa agátových kvetov signalizuje prichádzajúce prázdniny a čas dovoleniek. Agátové kvety sú významnou medonosnou kvetinou. Med má typickú chuť a vôňu.

Zbierajú sa iba kvety odrezaním celých súkvetí. Sušíme ich rýchlo na vzdušných miestach a v tenkých vrstvách. Pozor – kvety sa rýchlo zaparia a zhnednú! Usušený kvet uskladňujme vo vzduchotesne uzavretých nádobách.


Prečítajte si aj:

Aké benefity prináša nášmu zdraviu skorocel kopijovitý?

Účinné látky

V kvetoch agátu bieleho sa nachádza éterický olej (silica) a bioflavonoidy (vitamín P), pripisuje sa im aj silný antioxidačný účinok. Využívajú sa vo farmakologickom priemysle, v kozmetike i v aromaterapii. Vône nás môžu sprevádzať po celý deň, v miestnosti pohlcujú pach, osviežujú nás pri kúpeli i odpočinku.

Vplyv na zdravie - využitie v ľudovom liečiteľstve i kuchyni

V ľudovom liečiteľstve sa kvet agátu bieleho uprednostňuje pri riešení problémov trávenia, dýchania, pre uvoľňovanie svalových kŕčov žalúdka i čriev. Kvet má aj silné močopudné účinky, zriedka sa používa samostatne. Najčastejšie tvorí zložku močopudných čajovín, najmä vtedy, ak treba zlepšiť ich vôňu. Využitie v kuchyni je tiež bohaté. Výborný je agátový med, sirup, lekvár, dokonca aj agátové víno.

Čaj z agátového kvetu

Čaj si pripravíme zo sušených kvetov (bez stopky) - 1 ČL na 250 ml vody, zapariť a piť pri problémoch 2x denne. Spolu s pŕhľavou dvojdomou je agátový kvet vhodný na prípravu jarnej očistnej pitnej kúry. Ak nemáme istotu, bylinný čaj ( kvet agátu bieleho) si môžeme aj kúpiť.


Prečítajte si aj:

Aké benefity prináša nášmu zdraviu skorocel kopijovitý?