5 krokov, ktoré pomôžu vybudovať telo snov

Cvičenie, výživa, disciplína - tieto veci máme všetci na vedomí, keď sa snažíme schudnúť alebo si vyrysovať telo. No okrem toho by sme mali myslieť aj na ďalšie veci, ktoré sú často podceňované a pritom veľmi potrebné.

5 krokov k vybudovaniu tela snov

Zdroj foto: Shutterstock.com

Spánok

Nezáleží len na množstve spánku, pre svalový rast a regeneráciu je dôležité ísť spať aj v správny čas. Kým spíte, vaše telo sa zotavuje zo všetkých preťažení či zranení, čo znamená, že v ďalší deň môžete o to viac trénovať. Telo produkuje najväčšie množstvo prirodzeného rastového hormónu, keď spíte medzi 22.00 - 02.00. Okrem toho je dôležité spať približne 8 hodín.

Ak máte problém zaspať, nepite kávu 3 - 4 hodiny pred spaním, nejedzte sladkosti 2 - 3 hodiny pred spaním a snažte sa chodiť spávať pravidelne v rovnakom čase.


Prečítajte si tiež:

6 vecí, ktoré treba dodržiavať, aby bol tréning efektívny

Zelenina

Zelenina spolu s ovocím sú dôležité pri formovaní postavy. Zásobia telo minerálmi a vitamínmi, ktoré sú významné pre rast svalov, regeneráciu a celkové zdravie. Zelenina je tiež veľkým pomocníkom pri chudnutí, pretože má málo kalórií a vysoký obsah vlákniny. Denne by ste mali zjesť niečo medzi 400 - 700 gramov v závislosti od vašej telesnej hmotnosti. Skvelým spestrením takejto stravy je aj pripravovanie smoothie.

Vláknina

Vláknina je dôležitá pre telo z viacerých dôvodov – podporuje trávenie, pomáha ku skoršej sýtosti a tiež podporuje chudnutie. Takisto urýchľuje metabolizmus a lepšie vstrebáva živiny v tele, vrátane vitamínov a minerálov. Ďalej znižuje krvný tlak a aj hladinu cholesterolu. Ženy by mali prijať asi 20 až 30 gramov vlákniny každý deň a muži 40 - 50 gramov. Vlákninu nájdete v zelenine, ovsených vločkách, hnedej ryži a celozrnných výrobkoch.

Monitorovanie tréningu a výživy

Je veľmi dôležité zistiť, na ktoré potraviny vaše telo reaguje najlepšie a takisto, aký tréning mu najviac prospieva. Takže pozorne sledujte cviky, opakovania a záťaže, aby ste vedeli, či si môžete ešte pridať alebo naopak ubrať. To isté platí aj s výživou, sledujte, ako vaše telo reaguje na rôzne zložky stravy, pretože pri cvičení sa vaše trávenie stáva citlivejšie a nemusí mu všetko sadnúť. Vyskúšajte teda, čo je pre vás najvhodnejšie, a toho sa držte.

Experimentovanie

Budovanie vášho tela snov je beh na dlhé trate, nie rýchla a jednoduchá záležitosť. Môže to trvať roky, no výsledok jednoznačne stojí za to. Takisto sa budú striedať úspešné obdobia s menej úspešnými. Zaznamenajte si, kedy u vás došlo k zlepšeniu a vďaka akým faktorom. Skúšajte rôzne výživové doplnky, nápoje, tréningy a postupne vylúčte všetky, ktoré sú pre vás neúčinné a zostaňte len pri tých, ktoré vám priniesli najlepšie výsledky. Chce to istý čas, ale aspoň si budete na istom.


Prečítajte si aj tento článok:

6 vecí, ktoré treba dodržiavať, aby bol tréning efektívny

Pipo La

Pekný a poučný článok. Telo snov síce nemám, ale snažím sa :) , inšpiráciu som earpal z týchto článkov, verím že sa niekto inšpiruje tiež... fitcult.refresher.sk-... a z tohto clanku: skolaobjemu.eu

Drotár

Fajn článok, mne pomohol aj super objemový tréning Arnolda skolaobjemu.eu
Pretoze trening je tiez velmi dolezity pri budovani svalovej hmoty.