Test na zistenie borélií z kliešťa, ktorý si spravíte na počkanie aj doma

Leto je v plnom prúde a doma sa nám rozhodne vysedávať nechce. V letnom období vyrážame často do prírody, kde však číha veľké nebezpečenstvo v podobe malého kliešťa, ktorý môže prenášať niekoľko veľmi nebezpečných ochorení.

Lymská borelióza Zdroj foto: Shutterstock.com

Riziko infekcie je najväčšie od mája do septembra. Nebezpečné miesta okrem lesov predstavujú najmä vysoká tráva alebo kroviská. Ako prevenciu proti kliešťom sa odporúča nosiť ošatenie pokrývajúce čo najväčšiu časť tela. Zabúdať by sme nemali najmä na ponožky, topánky a dlhé nohavice. Odev by mal byť podľa možností svetlý, aby na ňom bolo lepšie vidno prípadné ešte neprisaté kliešte. Po návrate domov by sme mali dôkladne skontrolovať odev i celé telo. Ak ste mali so sebou psa, je dôležité skontrolovať aj jeho. Na nekryté časti tela je vhodné použiť špeciálne repelenty odpudzujúce kliešte. To však stále nerieši hlavný problém.

Stačí totiž malé uštipnutie kliešťa, ktoré často ani necítite, a môže sa aj u vás prejaviť zákerná choroba, ktorá dokáže oklamať aj lekárov. Lymská borelióza je prefíkaná choroba, ktorá dokonale napodobňuje množstvo ochorení a s lekármi sa hrá na skrývačku. Nanešťastie voči nej nemáme očkovanie a postihuje rôzne orgány s veľmi pestrou škálou príznakov.

Charakteristická je najmä vyčerpanosť, silná únava, časté sú bolesti kĺbov a mnohí pacienti tomu preto neprikladajú veľkú dôležitosť a liečia sa podomácky. Borelióza preto často prechádza až do chronického štádia. Pri nesprávnej liečbe môže byť o niekoľko týždňov až mesiacov postihnutý dokonca nervový systém a vtedy už hrozí aj ochrnutie.

Lymská borelióza nie je žiadna nová ani exotická choroba. Ide o bakteriálne ochorenie, ktoré vyvolávajú spirochéty rodu Borelia. Lymskú boreliózu dokážu premôcť antibiotiká, no väčšinou len vtedy, keď sa včas diagnostikuje. Podozrenie na boreliózu možno zistiť viacerými spôsobmi, najčastejšie krvnými vyšetreniami. Výsledky sú hotové obvykle až o niekoľko týždňov, pričom sú známe aj prípady, kedy prvý krvný test v ranom štádiu priniesol falošný výsledok. Protilátková odpoveď u rôznych ľudí je značne variabilná a krvné testy je nutné opakovať.

Našťastie je možné na prítomnosť borélií vyšetriť aj samotného pôvodcu – kliešťa.– Test na zistenie borélií z kliešťa, ktorý si spravíte rýchlo aj doma, vám už za 10 minút odhalí s presnosťou viac ako 95%, či bol kliešť, ktorý vás napadol infikovaný alebo nie. Získate tak prakticky okamžite doma cennú informáciu, či treba po napadnutí vyhľadať lekára, alebo nie.

Proti borelióze žiaľ neexistuje očkovacia látka. Očkovacie látky pre človeka sú v štádiu výskumu a klinických štúdií, a problémom je aj variabilita a neustála zmena povrchových antigénov borélií najmä v Európe. Ani po vyliečení si človek nedokáže vytvoriť imunitu a chorobu môže dostať zas a znova. Premorenosť kliešťov na Slovensku boréliou je priemerne asi 10% (v niektorých ohniskách môže byť dokonca aj vyššia) a možnosť vyšetriť kliešťa, ktorého si pacient odstránil, je tou najlepšou metódou pre včasnú diagnostiku.