Posilnite svoj organizmus otužovacou metódou Eugena Sandowa

Otužovanie studenou vodou možno nie je najpríjemnejšie, ale rozhodne má veľmi pozitívne účinky na náš organizmus. Už starí majstri a propagátori zdravého životného štýlu na studenú kúpeľ nedali dopustiť. Prečo? To sa dozviete v článku.

Studená sprcha Zdroj foto: Shutterstock.com

Benefity otužovania

Základným predpokladom terapie studenou vodou je, že krátke a pravidelné vystavovanie nášho tela určitému typu stresu dokáže zlepšiť zdravie. Zastáncovia tejto metódy hovoria, že otužovanie môže podporiť imunitu, znížiť riziko zápalov, odstrániť bolesti a zlepšiť krvný obeh.

Benefitov otužovanie je však oveľa viac. Podporuje ho aj moderná veda. Dokázaný bol jeho prínos k celkovému posilneniu metabolizmu, udržaniu si peknej postavy, dokonca k boju proti obezite či cukrovke.

Teplo a pohodlie sú totiž v dnešnom pohodlnom, fyzicky nenáročnom svete jednou z mnohých ciest k nadváhe.


Prečítajte si aj:

Imunita - základ pevného zdravia

Otužovacia metóda Eugena Sandowa

Jedným z veľkých propagátorov otužovania bol aj legendárny kulturista a ideál mužskej telesnej krásy Fridrich Muller, známejší ako Eugene Sandow. Venoval mu dokonca celú kapitolu, nazvanú „Tajomstvo studenej kúpele“, vo svojej knihe Strength and How to Obain It. To len dokazuje, ako veľkú úlohu ľadová voda v Sandowovom živote zohrávala.

Práve jeho program otužovania vám predstavíme, pretože je jednoduchý, minimalistický a efektívny.

Všeobecné princípy:

  • Najlepší čas začať s otužovacím programom je leto. V zime je treba dbať na oveľa viac vecí, napríklad aby miestnosť, v ktorej sa nachádzate nebola chladná alebo v nej nebol prievan. Vyhnite sa prechladnutiu a začnite v teplejších mesiacoch roku.
  • Sandow dáva dôraz na pravidelnosť - príležitostná studená kúpeľ vám skôr uškodí, ako pomôže.
  • Odporúčaný čas a frekvencia sú ráno po cvičení, ešte pred raňajkami, a večer po prípadnom večernom cvičení, pred večerou.

Detaily otužovacieho programu:

  • Pred kúpeľou by ste mali nechať svoje telo trochu vychladnúť a upokojiť srdečný tep. Nechoďte do vody ešte zadýchaní - počkajte aspoň 3 až 5 minút po cvičení.
  • Najprv je treba ovlažiť hlavu (aspoň 25x), telo (15x), oblasti okolo srdca (10x), následne do vody skočiť celý, potopiť sa pod hladinu a okamžite na to zasa vyliezť von. Ten istý princíp sa dá aplikovať aj v sprche.
  • V prípade, že je pre vás zo začiatku nepríjemné rovno sa celý ponoriť do ľadovej kúpele, Sandow odporúča ovlažovanie dvoma uterákmi, namočenými v studenej vode - jeden použite na prednú a druhý na zadnú stranu tela. Tento spôsob je vhodný najmä vtedy, ak máte problémy so srdcom.
  • Sandow neodporúča utierať sa po otužovaní do sucha, lepšie je iba rýchle otrenie sa či dokonca nijaké - namiesto sušenia sa hneď oblečte a rýchlym krokom sa pohybujte po miestnosti.

Prečítajte si aj tento článok:

Imunita - základ pevného zdravia