Zbavte sa navždy negatívneho myslenia

Považujete sa za jedného z tých ľudí, ktorí vidia pohár vždy poloprázdny? Hovoríte si, že vám život skrátka nemôže dopriať šťastie a to sa nikdy nezmení? Ale zmení! Týchto šesť bodov vám pomôže zbaviť sa vášho spoločníka, depresie, navždy.

Pozitívne myslenie Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Za všetkým vidíte katastrofický scenár

Čokoľvek v živote robíte, hneď sa objavia pochybnosti v podobe myšlienok, čo všetko by sa tentokrát zasa mohlo pokaziť. Čo ak na to nemáte? Čo sa sa stane niečo hrozné? Čo ak to nevyjde a vy budete navždy poznačení?

Váš mozog skrátka miluje tragédiu a pre svoj život potrebuje drámu. Neviete si už predstaviť, aké by to bolo, keby niečo vyšlo presne tak, ako by ste chceli. Preto inštinktívne potláčate realistické myšlienky a fixujete sa na najhorší možný výsledok.


Prečítajte si aj:

Návod na šťastie - týchto sedem krokov vám zmení život

Riešenie

Neviňte sa! Nie, vaše podvedomie vám nebráni byť šťastnými, pretože už aj ono vás nenávidí. Váš mozog sa vás iba inštinktívne snaží ochrániť pred každou potenciálnou hrozbou, aby tak predišiel problémom a pomohol vám uspieť bez komplikácii.

Poďakujte svojmu mozgu za ochranu, ale povedzte mu, že teraz si už môže oddýchnuť. Vy práve preberáte kontrolu zaňho.

Následne radšej ako stresovaním, udržte svoje myšlienky na uzde pomocou odolnosti. Buďte silní! Keď vašou mysľou zasa začnú prúdiť obavy, povedzte si, že čokoľvek sa stane, dokážete zvládnuť. Mentálna odolnosť vám pomôže byť silnejšími a oveľa menej vystrašenými zo sveta naokolo. Buďte víťazmi, nie porazenými!

2. Všetko, čo sa stane, je vaša chyba

Spolucestujúci v autobuse si od vás zrazu po zastávke v motoreste odsadne. Vaše myšlienky okamžite začínajú preberať kontrolu: je to vaša chyba? Spravili ste niečo nevhodné? Je na vás niečo odpudivé?

Tento jav je nazývaný personalizácia - všetko negatívne, čo sa vo vašom okolí stane, pripisujete sebe, svojmu správaniu, svojej osobnosti.

Riešenie

Musíte sa naučiť nebrať si všetko tak osobne. Nie ste zodpovední za všetko zlé, čo sa okolo vás deje. Vezmite do úvahy aj iné možnosti. Zrejme mu skrátka viac vyhovoval výhľad z iného miesta, radšej sedí vpredu alebo mu vadila kvapkajúca klimatizácia.

Akceptujte, ze v 99 percentách prípadov problém nie je vo vás. Nezodpovedáte za nálady a situácie, v ktorých sa ocitajú ostatní ľudia.

Ak aj napriek týmto radám popustíte uzdu vašej negatívnej predstavivosti a nijako ju nepôjde zastaviť, skúste danú osobu priamo konfrontovať. Stretnite sa s ňou, zaujímajte sa, ako sa má a určite prídete na to, že vy ani v najmenšom nie ste ten problém. Svet bude hneď menej sebestredným miestom, pretože zistíte, že neničíte život všetkým naokolo. Vlastne naň v skutočnosti máte oveľa menší vplyv, ako ste si pôvodne mysleli.

3. Dovoľujete pocitom definovať váš život

Raz za čas sa vám stane, že na piatkový večer nemáte nijaký plán a musíte zostať doma. Všetci ostatní už majú niečo na práci a vás prepadne depresia - nikto sa o vás nezaujíma, nikomu na vás nezáleží, ste úplne sám.

Ide o takzvané emočné uvažovanie. Vaša myseľ si zamieňa realitu s pocitmi. Keď ste osamelí, automaticky si myslíte, že vás nikto nemá rád.

Riešenie

Je treba si uvedomiť, že sa jedná o jednorázovú situáciu. Spýtajte sa samých seba, či sa to stáva občas alebo trčíte doma každý víkend. Vo väčšine prípadov určite zistíte, že minulý týždeň ste zažili skvelú akciu s priateľmi a teraz ste sa len upli na jednu nepriaznivú situáciu. Č o, keby ste ju využili pozitívne a naplno? Určite je kopa vecí, ktoré chcete robiť ale kvôli práci alebo škole na ne počas týždňa nie je čas. Večer, strávený osamote, vám predsa dáva ideálnu príležitosť začať.

Ďalšou možnosťou je skúsiť meditáciu. Pomocou nej získavate kontrolu nad svojim podvedomím a schopnosť vidieť svoje pocity ako dočasný stav mysle. Ak sa cítite smutní, neznamená to, že iba zlyhávate. Skrz meditáciu časom dokážete svoje pocity odosobniť od vašej celkovej existencie a rozpoznávať ich bez toho, aby ste s nimi museli hneď stotožňovať celý svoj život.

Ak vás meditácia príliš neláka, skúste dať šancu aspoň minútovému mentálnemu cvičeniu, počas ktorého sa najprv sústreďte na svoje emócie a následne na kontakt s okolitým svetom. Napríklad si uvedomte dotyk vášho tela a stoličky, na ktorej sedíte. Pomôže vám to pochopiť, že vaše emócie a svet okolo vás fungujú nezávisle od seba. Vaše pocity sa teda nerovnajú kvalite vášho života.

4. Fixujete sa na negatíva a ostávate slepí k tomu dobrému

Vaše rizoto bolo fantastické, ľudia na hostine sa zabávali, ale ... ups, želatina na koláči nebola dostatočne tuhá a roztiekla sa. Tri dni po udalosti všetko pozitívne upadlo do zabudnutia a vy stále vyplakávate nad rozpadnutým zákuskom.

Máte oko na detaily, avšak ak niečo nevyjde presne podľa predstáv, vyzdvihujete to nad všetko dobré a už vlastne dokážete myslieť iba na to, čo sa nepodarilo.

Riešenie

Namiesto toho sa donúťte spraviť si list troch vecí, ktoré ste spravili dobre. Fajn, dezert nevyšiel, ale pamätáte, ako veľmi si hostia pochvaľovali vaše rizoto?

Ak ani toto nepomôže, skrátka si povedzte „stop“. Pokojne to aj zakričte nahlas alebo si predstavte červenú dopravnú značku s týmto nápisom. Čokoľvek vám pomôže.

Ak sa fixácia na negatívne aspekty objavuje častejšie, napríklad v súvislosti s vašim telom alebo manželstvom, spíšte si to, čo vás hnevá, na papier. Následne ho pokrčte či roztrhajte a zahoďte. Tým, že svoje pochybnosti zničíte fyzicky, zničíte ich aj vo svojom vnútri.

5. Jeden moment neúspechu zatieni celú vašu snahu

Už mesiac chodíte poctivo do fitka, ale potom príde ťažké obdobie v prác či škole a vy pár dní vynecháte. Hneď o sebe začnete uvažovať ako o lenivcovi, ktorý nikdy pri ničom, čo si zaumieni, nevydrží.

Všetko vo svojom živote prehnane zovšeobecňujete. Vezmete jeden neúspech a vyvodíte z neho ten najhorší záver.

Riešenie

Rozptýľte sa niečím. Ak pracujete, venujte sa naplno práci. Ak študujete, učte sa na plné obrátky. Pár dní ste sa museli venovať povinnostiam? To ešte neznamená, že sa po ich dokončení znova naplno nevrhnete do cvičenia. Alebo do čohokoľvek iného, čo ste prerušili.

Ak to nepomôže, predstavte si, že osoba, na ktorej vám najviac záleží, má rovnaký problém. Čo by ste jej poradili? Poviete jej, že je úplne neschopná a mala by sa na danú vec vykašľať úplne, pretože je jasné, že svoje ciele nikdy nedotiahne do konca? Asi nie. To iba na seba zvykneme byť zbytočne krutí. Preto čokoľvek, čo by ste odporučili vášmu blízkemu, spravte aj vy sami.

6. Ste si vopred istý, že veci nevyjdú, ako chcete

Objavíte inzerát s prácou, po akej ste vždy túžili. Následne však prídu pochybnosti. Prehodnotíte svoj potenciál a poviete si, na čo strácať čas? Aj tak vás nikdy nevyberú.

Vo svojom živote sa držíte negatívnych očakávaní. Viete, že veci pre vás dopadnú zle ešte pred tým, ako sa do nich pustíte. A preto sa do nich zvyčajne vlastne nepustíte vôbec.

Riešenie

Aj keď sa vám zdá malá a bezvýznamná, skúste na sebe nájsť jednu pozitívnu vec, ktorá by vám v danej oblasti mohla zaručiť úspech. Možno vás to upokojí. Ak nie, vhodným riešením je stať sa o trochu väčším flegmatikom. Nestresujte sa tak moc a nehľaďte na výhru ako na jedinú prijateľnú možnosť. Prístup „počkám a uvidím“ sa vám možno zdá trochu neambiciózny, ale môže vám v skutočnosti priniesť väčší úspech ako keď nad všetkým prehnane rozmýšľate a za každú cenu sa držíte scenáru, ktorí ste si vykreslili v hlave. Ak pripustíte, že aj neúspech sa dá prežiť, a že veci budú tak, ako byť majú, váš mozog sa upokojí, nebude pod neustálym stresom a vypätím a vy sa budete môcť lepšie sústrediť na dosiahnutie vašich cieľov namiesto strachu z prehry.


Prečítajte si aj tento článok:

Návod na šťastie - týchto sedem krokov vám zmení život