15 dôvodov, prečo začať meditovať

Každodenná meditácia vám pomôže vytvoriť si pokojnú myseľ a tým ľahšie prekonať rôzne emocionálne, mentálne či fyzické problémy, ktoré nás často sužujú. Meditačné cvičenie nám dopomôže pri vyrovnávaní sa so stresom a frustráciou. Aké ďalšie pozitíva prináša?
### 1. Bojuje proti depresiám

Meditácia pomáha vytvárať priestor medzi vami a vašimi myšlienkami a pocitmi, čo vám umožňuje vidieť svoj život a okolitý svet jasnejšie bez akýchkoľvek negatívnych javov či zastrení.

Prečítajte si aj:

Zabojujte so stresom týmito technikami!

2. Zlepšuje pamäť

Myslite na meditáciu ako na teplú a príjemnú sprchu, ktorá pomáha očisťovať vašu myseľ a odplavuje všetky nepotrebnosti, ktoré ju zaplavujú dennodenne.

3. Reguluje emócie

Meditácia vám pomôže vytvoriť mentálny priestor na sledovanie svojich emócií namiesto toho, aby ste sa nechali stiahnuť do víru nekontrolovateľných emócií.

4. Robí vás viac súcitným človekom

Meditácia vás robí menej kritickým a otvára vaše srdce. Ak ste viac súcitný k sebe samému, je potom viac pravdepodobné, že budete súcitný i k ostatným.

5. Znižuje stres

Pri meditačných cvičeniach sa vám uvoľňuje telo a myseľ, čím sa vytvára život s menšímstresom, v ktorom ste schopní vysporiadať sa s tým, čo príde do cesty zdravým a pozitívnym spôsobom.

6. Zlepšuje spánok

Vďaka uvoľňovaniu tela a mysle sa vo vašom živote vytvorí pohoda aj počas večera, čím dosiahnete kvalitnejší spánok a rána nebudú až také náročné ako doteraz.

7. Zvyšuje kreatívnosť

Ak nie je vaša myseľ zaťažovaná zbytočnými myšlienkami a pocitmi, vytvára sa väčší priestor pre nové kreatívne nápady. Ak riešite nejaký problém, meditácia je najlepším riešením ako sa od toho odosobniť a nájsť nové riešenie.

8. Znižuje váhu

Hormón kortizol, ktorý produkuje telo na vyrovnávanie sa so stresom, je určený aj na riešenie problémov s hmotnosťou, s depresiami či inými fyzickými a emocionálnymi problémami.

9. Podporuje imunitu

Vysoké hladiny stresu môžu negatívne ovplyvňovať imunitný systém, čím sa stáva viac náchylný k prechladnutiu či k iným infekčným chorobám. Meditácia raz týždenne môže v tomto smere pomôcť a udržať vás ďalej od ambulancie lekára.

10. Pomáha pri sústredení

Pravidelná meditácia upokojí myseľ a tým ju odkloní od zbytočného rozptýlenia, ktoré človeka zbytočne brzdí v myslení.

11. Buduje sebavedomie

Meditácia vám pomôže lepšie spoznať samého seba a rovnako byť k sebe aj viac súcitný. Vďaka tomu sa budete so sebou cítiť spokojný a tým sa podporí aj vaše sebavedomie.

12. Znižuje bolesť

Podľa výskumníkov môže meditácia zmierniť intenzitu nepríjemnýchbolestí, ktoré trápia vaše telo.

13. Lieči emocionálnu traumu

Niektoré výskumy ukázali, že meditácia môže pomôcť niektorým ľuďom trpiacim posttraumatickou stresovou poruchou.

### 14. Pomáha prekonať závislosť

Meditácia pomáha upokojiť myseľ a priviesť vás do okamihu, v ktorom lepšie uvidíte a pochopíte svoje návyky (dobré aj zlé) a ich príčiny. V skutočnosti, túto metódu využíva aj mnoho psychológov.

15. Zlepší váš sexuálny život

Keď máte zdravé telo a sebavedomú myseľ dokáže si takéto chvíle s partnerom lepšie a intenzívnejšie vychutnávať a užívať.

Pre inšpiráciu ako meditovať pripájame video:

Zdroj video: YouTube.com

Prečítajte si aj:

Tieto techniky zredujú váš stres až o 50%