Domáca lekárnička

Mezdi nevyhnutnosti, ktoré by vo vašej osobnej lekárničke rozhodne nemali chýbať, patria základné lieky na zvládnutie krátkotrvajúcich a nezávažných stavov, na ošetrenie menších úrazov, zastavenie krvácania, dočasnú fixáciu zlomeniny alebo vyvrtnutí.

Lekárnička Zdroj foto: Shutterstock.com

Analgetiká, antipyretiká

Používajú sa na tlmenie bolesti a súčasne znižujú telesnú teplotu. Môžu sa užívať orálne pri bolestiach hlavy, zubov, bolestivej menštruácií alebo existujú vo forme gélov a krémov na lokálne použitie pri bolestiach svalov, kĺbov a šliach. Voľne predajnými liekmi z tejto skupiny sú kyselina acetylsalicylová (Aspirin), paracetamol (Panadol, Paralen, Medipyrin) , ibuprofen (ibalgin, Brufen, Nurofen) alebo diklofenak (Voltaren, Diclobene, Veral).


Prečítajte si aj:

Toto treba ovládať: Prvá pomoc pri strate vedomia

Nosné kvapky

Tie na liečbu nádchy môžu poškodiť sliznicu a preto ich nemožno užívať dlhodobo a pri pretrvávaní problémov je potrebné vyhľadať lekára. Niektoré kvapky do nosa nie sú vhodné pre deti preto pri nákupe v lekárni informujte lekárnika ak chcete kvapky podávať dieťaťu.

Lieky proti bolesti hrdla

Sú dostupné vo forme sprejov alebo cmúľacích pastiliek. Pôsobia lokálne a dezinfikujú zapálené hrdlo, niektoré sú vhodné len pre staršie deti.

Lieky proti hnačke

Napríklad čierne uhlie, smecta a podobné sú vhodné pri výskyte akútnej hnačky, ktorá môže byť spôsobená diétnou chybou alebo črevnou infekciou. Ak hnačka pretrváva viac ako 2 dni je potrebné vyhľadať lekára.

Laxatíva

Sú lieky používané na liečbu zápchy môžu byť návykové, preto treba byť s ich užívaním opatrný a používať ich skôr výnimočne.

Kvapky

Tie do očí sa používajú na podráždené oči, prievan alebo pri zápale. Po otvorení je ich potrebné spotrebovať do 14 dní.

Kvapky do uší sú nápomocné pri prievane alebo miernejšom začiatočnom zápale ucha.

Lieky proti príznakom alergie

Je možné kúpiť ich v menších baleniach aj bez receptu. Na lokálnu reakciu napríklad po uštipnutí hmyzom je vhodný Fenistil gél.

V domácej lekárničke by nemala chýbať dezinfekcia na ošetrenie drobných poranení. Možno ju kúpiť vo forme spreja alebo roztokov. Pri porezaní, krvácaní, vytknutí členkov je dobré mať po ruke náplaste a obväzy, elastické aj klasické.

Prípravky na ošetrenie popálenín sú vhodné pri popáleninách ale aj pri spálení sa na slnku existujú vo forme krému, spreja alebo peny.

V základnej výbave lekárničky by nemal chýbať teplomer, nožnice, šatka a zatvárací špendlík.


Prečítajte si aj tento článok:

Toto treba ovládať: Prvá pomoc pri strate vedomia