Stavte na argánový olej a jeho blahodarné účinky

Argánový olej je čoraz viac populárny nielen vo svete, ale aj u nás na Slovensku. Niet divu, keďže obsahuje vysoké množstvo vitamínov, nenasýtených mastných kyselín a má zázračné antioxidačné vlastnosti. Má oveľa väčšiu hodnotu ako najkvalitnejší olivový olej.

argánový olej zdroj foto: Shutterstock.com

Tekuté zlato menom argánový olej

Je vyrobený z orechov stromu Argan, ktorý patrí medzi chránené stromy. Rastie iba medzi Atlantikom a pohorím Atlas v prírodnej rezervácii. Výroba argánového oleja je veľmi zložitá, preto je samotný olej taký vzácny. Zber plodov prebieha ručne a vykonávajú to miestne berberské ženy. Nevyužívajú žiadne technické vymoženosti a následné lisovanie za studena trvá neuveriteľných 10 hodín. Na to, aby sme získali 1 liter oleja, potrebujeme najmenej 32 kg argánových orechov, ktorých zberba trvá niekoľko dní. argánový strom Zdroj foto: Shutterstock.com

Tento vzácny olej – nazývaný aj „marocké zlato“ - sa využíva sa nielen v kozmetike, ale je obľúbený aj v potravinárstve, lebo dodáva jedlám jemnú orieškovú príchuť. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu E, ktorý zužitkujú pri výrobe kvalitných kozmetických výrobkov. argánový olej Zdroj foto: Shutterstock.com


Prečítajte si tiež:

Zázračný kokosový olej na vlasy

Účinky argánového oleja:

  • má liečebné, protizápalové a antibakteriálne účinky

  • obsahuje omega 9 a omega 6 esenciálne kyseliny, ktoré sú dôležité pre rast a vývoj človeka i pre mozgovú činnosť

  • spomaľuje starnutie pleti

  • pomáha v boji proti vráskam a vzniku akné

  • má antioxidačné schopnosti

  • zlepšuje regeneráciu buniek a pomáha aj pri prechladnutí

  • znižuje vznik zápalov a udržuje vlhkosť pokožky

  • chráni pred nebezpečným UV žiarením a posilňujú imunitný systém

  • je vhodný aj pre diabetikov

  • vyživuje vlasy a podporuje rast nechtov

  • ľahko sa vstrebáva, nezanecháva pocit mastnoty na pleti

  • je ideálna pre citlivú pokožku aj pre mužské pohlavie najmä po holení

Využitie argánového oleja v domácnosti

Využitie tohto tekutého zlata je naozaj univerzálne. Ak vás trápi celulitída, alebo máte jazvu po akné, stačí si každý deň naniesť malé množstvo oleja na postihnuté miesto, dôkladne vmasírovať a účinky sa objavia v krátkej dobe. Keďže pomáha pri tvorbe kolagénu dokáže nielenže vyhladiť pokožku, ale aj obnoviť štruktúru pleti. Dá sa použiť aj ako náhrada za denný alebo nočný krém, nemá mastnú štruktúru, takže nezanechá pocit mastnoty, a predsa pleť vyživuje a zanecháva jemný a hladký pocit. Majte krásnu pleť ako Maročanky vďaka úžasnému argánovému oleju. argán Zdroj foto: Shutterstock.com

Skúste ho pridať aj do kúpeľa, kde vám rozjasní celé telo, ktoré po kúpeli zostane hebké. Pár kvapiek do vášho obľúbeného šampónu alebo telového mlieka tiež neuškodí. Využite ho aj pri maskách na vlasy, kde si k pripravenej zmesi pridáte pár kvapiek oleja a necháte pôsobiť.

Ak ho nechcete naniesť priamo na telo, tak ideálne riešenie je práve pridanie oleja do vašej obľúbenej kozmetiky. Argánový olej dodá vašim vlasom lesk a jemnosť. Stačí párkrát do mesiaca naniesť na vlasy malé množstvo, zabaliť vlasy do uteráka a nechať pôsobiť približne pol hodinu a potom opláchnuť. Pri pravidelnom používaní nebudete mať rozštiepené končeky a suché vlasy, len zdravú a krásnu hrivu.

Taktiež je vhodný na masáže a pri liečbe reumatizmu. Vďaka svojej príjemnej orieškovej vôni zostane vaša pokožka nielen hebká, ale aj voňavá. Tento výnimočný produkt je odporúčaný aj čerstvým mamičkám, ktorým pomáha v boji proti striám a napínaniu pokožky.

Ak máte problém so suchou pokožkou alebo s lámaním nechtov použite pár kvapiek priamo na postihnutú časť tela a nechajte pôsobiť. Ideálne celú noc. Po použití zostanú vaše ruky a nohy jemné a budú pôsobiť zdravo.

Dar orientu má naozaj mnoho pozitívnych účinkov a nemal by chýbať v žiadnej domácnosti.


Prečítajte si aj tento článok:

Zázračný kokosový olej na vlasy