9 tipov, ako zachovať iskru v manželskom sexe

Dlhotrvajúce manželstvo nie je zrovna útočiskom pre vášnivý a divoký sex. Možno si už ani nepamätáte, kedy ste „na to“ naposledy skočili. Po tom, ako si poviete svoje áno a prejdete ruka v ruke uličkou, začína pre vás skutočný, každodenný život. Ten však nemusí byť nevyhnutne nudný. Prinášame vám 9 tipov, ako oživiť svoj spoločný sexuálny život aj po rokoch spolužitia.

Sex muž a žena Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Nájdite si nejaký čas iba jeden pre druhého

Raz za šesť až osem týždňov si naplánujte spoločný večer bez práce a vašich ratolestí. Najmite si niekoho na stráženie alebo deti skrátka pošlite prespať k starým rodičom či kamarátom. Choďte von, strávte tam celú noc, užívajte si slobodu - robte to, čo ste vždy chceli a nikdy na to nemali čas. Neobmedzujte sa tým, kedy musíte byť späť doma. Takáto akcia dodá vášmu vzťahu iskru a trochu vám taktiež pripomenie staré časy.


Prečítajte si aj:

Ako mať aj po rokoch vášnivý sex? Šťastné dvojice prehovorili

2. Nepočítajte a neporovnávajte sa

Nevystavujte seba a svojho partnera tlaku žiť presne tak isto, ako žijú iné manželské páry. Nepodriaďujte sa tomu, čo ľudia považujú za „normálne“. Keď sa za „prirodzené“ berie napríklad mať sex dvakrát do týždňa no vy to tak necítite, nenúťte sa k tomu len preto, že si to vyžaduje akási konvencia. Milujte sa vtedy, kedy sami uznáte za vhodné, kedy budete mať obaja chuť a najmä, kedy si to obaja skutočne užijete, aj keď to bude menej často. Pretože takýto kvalitný sex párkrát za mesiac vás rozhodne uspokojí viac, ako ten nútení niekoľkokrát do týždňa.

3. Akceptujte, že prídu horšie a lepšie dni

Možno to poznáte. Už niekoľko mesiacov sa pokúšate o dieťa a stále nič. Čo začalo ako „poďme spolu stvoriť nový život“ sa zmenilo na mechanické zadanie, opakujúce sa deň čo deň bez výsledku. Nijaká romantika. Nijaká zábava. Už na tom nie je nič sexy. Všetky vaše priateľky už čakajú bábätko a vy? Stále nič. Chodíte po doktoroch, skúšate také cvičenie, hentaké cvičenie, jete jedno, druhé si zasa odopierate. Nie je to na nič, tehotenský test je stále negatívny. V hlave vám začínajú behať myšlienky - opustí ma pre mladšiu. Pre atraktívnejšiu. No potom, jedného dňa, sa zrazu pošťastí. Vám sa narodí zdravá ratolesť a šťastné časy sú zasa späť. Spolu s kvalitným sexom. Nie vždy prežívame iba dobré obdobia. Ak ste práve v tom zlom, ešte to neznamená, že sa veci opäť nevrátia do normálu. Netreba sa teda vzdávať, musíte si zachovať nádej, že sa veci zasa zlepšia.

4. Obdobia sexuálnej abstinencie sú prirodzené

Je úplne normálne, ak máte vo vašom manželstve dlhé obdobia úplne bez sexu. Niekedy nájsť cestu späť k intimite môže byť dlhší proces. Nájde sa veľa vecí, ktoré budete musieť postaviť ako prioritu - napríklad prvé roky výchovy dieťaťa. Je pochopiteľné, že v celom tom chaose a neustálom zhone sex nie je najdôležitejší. No raz keď deti odrastú, budete sa môcť zasa naplno venovať jeden druhému a pauza vášmu milostnému životu možno dokonca pomôže.

5. Nepodceňujte moc kostýmov

Možno vám nič také nikdy ani nenapadlo, ale kostými, ktoré zoženiete v každom sex shope, dokážu váš vzťah poriadne okoreniť. Odhoďte zábrany, skúste si jeden obliecť, spravte partnerovi malú šou a zakončite ju milovaním. Takáto malá zábavka odstráni z vášho vzťahu stres a napätie. Uvidíte, že ráno k sebe budete hneď o niečo prívetivejší.

6. Odpustite

Nezhody prichádzajú. Ľudia si klamú, občas podvádzajú. Ale musí bezvýznamná aféra hneď znamenať koniec vzťahu? Určite nie. Aj keď zrada bolí a zasiahne vás veľmi hlboko, dá sa z nej vyliečiť. Riešením je otvorená komunikácia, avšak najprv musíte mať veci vysporiadané vo svojom vlastnom vnútri. Pokiaľ ste nedokázali odpustiť, nedokážete sa pohnúť ďalej.

Ak ostanete otvorení snahe problém vyriešiť, niekedy dokonca môžete krízu zmeniť na príležitosť. Napríklad spraviť váš vzťah ešte silnejším, ako bol predtým.

7. Nerozoberajte každý detail

Aj keď sa niekomu môže zdať, že to nie je pravda, naozaj nepotrebujete poznať každú partnerovu myšlienku, prianie, tajomstvo či fantáziu. Vlastne práve naopak - intimita a vzrušenie sa vytrácajú zo vzťahov, ktoré sú príliš pevne zviazané. Nedovoľte, aby o vás vaša polovička vedela úplne každý detail a nechcite ani vy o ňom/nej vedieť úplne všetko. To, samozrejme, neznamená, že si máte navzájom klamať. Ale neškodné tajnostkárstvo môže váš vzťah okoreniť a dodať mu potrebnú tajuplnosť, ktorá udrží vašu iskru a spojenie živé.

8. Milujte sa aj keď je vám najhoršie

Niekedy je sex potrebný aj v časoch, kedy naň nemáme ani pomyslenie. Možno je práve vtedy potrebný ešte viac. Áno, povedali sme, že sa doň nemáte nútiť a že je dobré nechať si ho na dni, kedy skutočne „máte chuť“. No je to práve on, kto vás a vášho partnera dokáže zblížiť v ťažkých životných chvíľach. Pokiaľ prechádzate smutným či náročným životným obdobím, sex vám pomôže uvoľniť stres a priblížiť sa partnerovi, v ktorom máte psychickú oporu. Fyzický pôžitok aspoň na malú chvíľu odvedie vaše myšlienky od bolestnej udalosti.

9. Buďte sexy, aj doma

Nezáleží na hmotnosti, veku či iných faktoroch. Nebuďte iba povaľačom s mastnými vlasmi v špinavých teplákoch - ani po rokoch manželstva! Kľúč k udržaniu kvalitného sexuálneho života ste vy sami. Aj doma sa dá vyzerať príťažlivo, ako pre svoj vlastný dobrý pocit, tak aj pre potešenie zraku vášho partnera. Skúste si namiesto zamasteného trička dnes obliecť kraťase, tielko a otiahnutú košeľu, zviazanú v páse. Vypnite si vlasy do sexy drdolu, obujte huňaté papučky. Uvidíte, ako dokážete takouto jednoduchou zmenou váš intímny život okoreniť.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako mať aj po rokoch vášnivý sex? Šťastné dvojice prehovorili