Správne dýchacie techniky - liek na telo aj dušu

Ovládanie správnej dýchacej techniky je veľmi dôležité, je totiž liekom nielen na úzkosť, ale aj na nervozitu a stres. Prinášame vám rady, ako ich správne aplikovať a začleniť do vášho života.

Dýchacie techniky zdroj foto: Shutterstock.com

Prečo je dôležitá technika dýchania?

Žijeme v dobe, ktorá nám odráža dokonalú krásu a perfektný život, a preto niet divu, ak čoraz viac ľudí trpí pocitmi úzkosti a zažíva stresové situácie. Pod vplyvom okolia sa dostávame do pozície, keď chceme byť bezchybnými vo všetkých smeroch života. Ak chceme tomuto všetkému predísť, potrebujeme mať otvorenú myseľ.

Vďaka technikám, ktoré vás vnútorne prebudia ľahko prekonáte stresové situácie a depresiu. Mnohé známe tváre ako Oprah Winfrey, Lena Dunham alebo Karlie Kloss nevedia vynachváliť liečivú moc meditácie. Nielen celebrity trpia nespavosťou a hrozí im syndróm vyhorenia. Ak chcete dosiahnuť ideálnu rovnováhu vo vašom živote naučte sa a praktizujte základnú metódu budhizmu, ktorú nazývajú „Zen“ alebo „Cesta“.

Správne dýchanie je mostom medzi jogou a meditáciou. Joga posilňuje naše telo a meditácia posilňuje našu myseľ. Mnohí ľudia považujú jogu za pomalé cvičenie, hoci sa pri ňom zapája celé telo a je potrebné sa pri nej sústrediť. Dýchacie techniky sú jej podobné, keďže pri oboch je dôležitá koncentrácia. Správne dýchanie je základným nástrojom, a v skutočnosti najrýchlejším, najjednoduchším spôsobom, ako zlepšiť naše zdravie.

Existujú rôzne mobilné aplikácie a nástroje na to, aby ste si mohli skontrolovať vašu techniku. Podľa vedcov kontrolované dýchanie v praxi znamená zníženie stresových hormónov, upokojenie nervového systému a úpravu kyslíka a hodnôt pH v krvi. Svojim spôsobom nahrádza aj niektoré terapie. Dýchaním získavame kontrolu nad sebou.

Veľmi zaujímavým faktom je, že dýchanie úzko súvisí aj s našimi emóciami; krátke a plytké dýchanie predvoláva u ľudí hnev, zatiaľ čo spomalenie dýchania môže zredukovať úzkosť.

Ako a kedy aplikovať dýchacie cviky?

Ak sa dostanete do stresovej situácie alebo začínate pociťovať hnev alebo agresiu, skúste sa zhlboka nadýchnuť a pomaly vydýchať vzduch. Aplikujte to poctivo viackrát po sebe. Pri tomto jednoduchom cviku sa spomaľuje tep a klesá krvný tlak čo spôsobuje upokojenie nervového systému. Nezabúdajte sa viackrát za deň zhlboka nadýchnuť a pustiť von potlačené pocity. Nezaberie vám to žiaden extra čas a prinesie nielen pokoj na duši, ale aj dlhodobý benefit do konca vášho života.

Skutočnosť, že môžeme ovplyvniť naše dýchanie znamená, že máme nástroj na sebakontrolu a upokojenie mysle za všetkých okolností, bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzame.

Prečítajte si aj tento článok:

Správne dýchanie zlepší váš výkon. Pýtate sa ako?