Správne dýchanie zlepší váš výkon. Pýtate sa ako?

Pri akomkoľvek type cvičenia je nevyhnutné správne dýchanie, ktoré je potrebné sa naučiť. Vďaka nemu sú cviky efektívnejšie a máte z nich väčší úžitok.

Cvičiaca žena Zdroj foto: Shutterstock.com

Správne dýchanie je pri akejkoľvek pohybovej aktivite nesmierne dôležité. Bohužiaľ nás väčšinou v telocviku na základnej škole nikto dýchať neučil, a preto sme končievali beh na 1500 metrov s dlaňou prilepenou na pichajúcom boku, červenou tvárou a pocitom, že nás premôže čo nevidieť infarkt.

Vhodná technika dýchania dokáže aj z behu urobiť celkom príjemnú záležitosť a pri posilňovaní pomáha svaly ešte viac aktivovať a precítiť. Nádychy a výdychy nemajú pri športe na svedomí len zásobovanie tkanív kyslíkom, ale plnia aj funkciu stabilizačnú a bezpečnostnú.


Prečítajte si aj:

Čo robiť pre správny beh?

Ako teda správne dýchať?

Dýchajte prirodzene - malé deti pri cvičení neriešia, kedy sa majú nadýchnuť a kedy vydýchnuť. Skrátka sa riadia svojimi pocitmi a to isté robte aj vy. Zlaďte pohyb s dychom a nesnažte sa nadychovať, keď máte brucho stlačené v predklone, a ani dych nezadržujte. Najlepšie budete dýchať, keď na to vôbec nebudete myslieť. Vaše telo si poradí.

Posilňovanie

Pri silovom cvičení vydychujte vždy so záťažou - to znamená keď niečo dvíhate. keď sval zaberá alebo keď idete pohybom proti gravitácii (u kľuku pri ceste nahor, u skracovačiek pri odlepení lopatiek od zeme, pri zdvíhaní činky). S nádychom potom uvoľnite. Dych v žiadnom prípade nezadržujte - túto techniku používajú športovci pri zdvíhaní veľmi ťažkých bremien, ale pri bežnom cvičení nie je vôbec potrebná. Nádychom a kontrolovaným vypúšťaním vzduchu z pľúc pri posilňovaní stabilizujete trup a zaistíte svalovú oporu chrbtici.

Aeróbne cvičenie

Pri aeróbnom cvičení je zásobovanie organizmu kyslíkom základ. Ak budete pri behu, jazde na bicykli, tenise alebo jazde na kolieskových korčuliach zle dýchať alebo dych zadržiavať, bude dochádzať ku kyslíkovému dlhu, hromadeniu laktátu vo svaloch a známej pálivej bolesti. Pri behaní sa nadychujte nosom a vydychujte ústami, dych prispôsobte behu, ale rozhodne ho ani teraz nezadržujte.

Jóga

Jóga je na dýchaní doslova postavená. Pri jej praktizovaní by ste nemali prispôsobovať dych pohybu, ale naopak pohyb dychu. Nechajte svoje telo cvičiť tak rýchlo, ako vám to dych dovolí. S každým výdychom prichádza uvoľnenie, s nádychom zase do tela prúdi veľa energie. Jógovým dýchaním podporíte funkciu vnútorných orgánov, ktoré bývajú vplyvom dlhého sedenia utláčané. Ak chodíte na vedené lekcie jogy alebo pilates, pozorne počúvajte inštrukcie lektora. Tieto cvičenia majú svoje špecifiká, čo sa nadychovania a výdychov v jednotlivých pozíciách týka.

Jóga Zdroj foto: Shutterstock.com

Strečing

Pri preťahovaní platí pravidlo pretiahnutia svalu s dlhým výdychom a povolenie napätia s nádychom. Keď teda sedíte na podložke a priťahujete sa k nohám, pomaly vydychujte a nechajte svalom čas, aby sa mohli krásne natiahnuť do dĺžky. S nádychom potom uvoľnite.


Prečítajte si aj:

V zlom počasí sa dá behať aj doma


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéka cvičenie na www.fithall.sk

Najčítanejšie články