Ako priateľstvo ovplyvňuje vaše zdravie

Priateľstvo nie je len o zábave, ale podporuje hlavne vaše emocionálne zdravie. Mať okolo seba priateľov prináša aj lepšiu fyzickú kondíciu.

Priateľstvo zdroj: Shutterstock.com

Už od školského veku človek spoznáva nových ľudí a vytvára priateľstvá, ktoré tvoria dôležitú časť vášho života. Podľa amerických štúdií má človek v priemere 9 kamarátov a z toho aspoň jedného ozajstného priateľa.

Prečo sú priateľstvá také dôležité?

Prinášame vám 7 zistení, podľa ktorých priateľstvá vám vo veľkej miere ovplyvňujú aj vaše zdravie.

1.Priatelia môžu predlžiť váš život

U ľudí , ktorí majú silné sociálne väzby, je menšia pravdepodobnosť, že zomrú predčasne než u ľudí , ktorí sú izolovaní od sveta. Podľa výskumov je vplyv týchto väzieb na váš život dvakrát silnejší ako cvičenie. To znamená, že čím silnejšie máte priateľstvá, tým dlhšie budete spokojne žiť. Výskumníci tvrdia, že vzťahy a zdravie sú silno prepojené. Ak ste sa dlho nesocializovali a nevyhľadávate nikoho spoločnosť, je viac pravdepodobné, že hlbšie budete prežívať stres. Čo vedie ku zhoršeniu psychického ale aj fyzického stavu.

2. Kamaráti z vás robia zo všeobecnosti zdravších ľudí

V Spojených štátoch prebehli štúdiá, kde skúmali fyzický stav ľudí v 2 kategóriách. Jedna kategória žila v izolácii a nemala žiadne sociálne vzťahy, kým druhá skupina mala veľa priateľov. Výsledky hovoria za seba: ľudia, ktorí sa menej socializovali mali horšie výsledky v testoch ako ostatní. U starších ľudí, ktorí nemali kamarátov zistili, že sa zdvojnásobilo riziko vzniku vysokého krvného tlaku. Ťažko sa ale určuje, či priateľstvá a ďalšie sociálne väzby sú príčinou zlého zdravotného stavu, alebo zlý zdravotný stav spôsobuje izoláciu. Môžeme ale tvrdiť, že skupina, ktorá udržuje dlhodobé priateľstvá a neuzatvára sa do seba je v lepšej fyzickej kondícii ako tá druhá.

3. Priateľstvá môžu zlepšiť vašu pamäť

Mať priateľov, pri ktorých cítite, že patríte k sebe je kľúčom k vášmu zdraviu. Riziko demencie u starších ľudí sa pri výskumoch zvyšovalo ekvivalente s pocitmi osamelosti. Absencia sociálnych väzieb preto navyšuje riziko nástupu demencie.

4. Priatelia vás ovplyvňujú (buď v dobrom alebo zlom)

V roku 2007 výskumníci tvrdili, že ak váš priateľ priberie hoci len pár kilogramov, máte väčšiu šancu, že budete mať nadváhu. Ale na druhej strane vedci tvrdia, že štíhlosť sa vie tiež šíriť ako oheň. Pri detailnejších štúdií ale zistili, že máte 57% náchylnosť tiež pribrať, ak váš kamarát pribral. Takisto ale môžete zobrať príklad od priateľa, ktorý sa stravuje zdravo a cvičí viackrát do týždňa. Je to len uhoľ pohľadu a vec motivácie. V konečnom dôsledku ak pomáhame schudúť nášmu známemu, nepomáhame len jemu, ale nepriamo aj jeho ostatným v jeho okolí.

5. Váš najlepší priateľ vás dostane cez najťažšie obdobia

Každí z vás potrebuje mať niekoho pri sebe v tých ťažkých situáciách, kto mu podá pomocnú ruku. Výskumy poukázali na to, že ženy, ktorým zistili rakovina prsníka a absolvovali kruhové sedenia sa zlepšil zdravotný stav, a žili spokojnejší život ako tí, ktorí na stretávky nechodili. Človek sa vždy vysporiada s komplikovanou životnou udalosťou ľahšie ak má pri sebe niekoho, kto mu rozumie a podporuje ho.

6. Priatelia vám pomôžu pri odmietnutí

Nie všetky vzťahy sú bezproblémové, niekedy narazíte aj na negatívne situácie. Presne pri týchto chvíľach potrebujete priateľov azda viac ako inokedy. Už v škole, keď nadväzujete priateľstvá, vás to posúva ďalej v sociálnom rebríčku a pomôže vám prekonať stres v škole a následne aj v reálnom živote. Byť vylúčený z kolektívu je horší pocit ako dostať od kamaráta negatívnu kritiku. Hoci priatelia neeliminujú úplne stres, ale vo veľkej miere ho znižujú.

7. Priateľstvo môže trvať po celý život

V dnešnom svete sa ľudia zvyčajne po dokončení školy odsťahujú za prácou do iného mesta a udržanie priateľstiev môže byť náročné. Výskumy však tvrdia, že diaľka nemusí znamenať koniec väzieb. Ak obidvaja ľudia chcú, nájdu si čas a priestor na komunikáciu. Ak ste raz mali spoločné záujmy a názory na škole, tak vás to bude držať pokope aj po niekoľkých rokov, aj napriek tisíc kilometrov.

Prečítajte si aj tento článok:

Správne dýchacie techniky - liek na telo aj dušu