Antibakteriálne prípravky - neefektívne či dokonca nebezpečné?

Strach je silný marketingový nástroj. Keď sa začali vyrábať antibakteriálne mydlá a sprchové gély, rozšíril sa strach, že na každom povrchu nášho domova či tela na nás číhajú baktérie, spôsobujúce choroby.

Antibakteriálne mydlo Zdroj foto: Shutterstock.com

Ich predaj raketovo vzrástol v USA počas chrípky H1N1 v roku 2009. Úroveň predaja zostala silná aj potom, pretože značky predávali a prezentovali antibakteriálne látky na trhu ako prostriedok, o ktorom je vedecky dokázané, že čistí lepšie ako prípravky na čistenie drezu.


Prečítajte si aj tento článok:

Dokedy ešte budete veriť mýtom o umývaní rúk?

Nepriaznivé účinky

Problém je, že v tom nikdy žiadna veda nebola. Po celé roky sa vedci snažia presvedčiť spotrebiteľov, že pokiaľ ide o ochranu pred ochorením, voda a mydlo urobia rovnako dobrú prácu ako antibakteriálne prípravky. Horšie je, že niektoré z antibakteriálnych chemických látok sa ukázali ako škodlivé: prispievajú k rastu baktérií, odolných voči liekom, spôsobujú zdravotné problémy tým, že ničia užitočné baktérie žijúce na našom tele, a majú potenciál narušiť naše hormóny. No a nakoniec tým, že stekajú do kanalizácie, spôsobujú škody aj životnému prostrediu, zvieratám a rastlinám.

Škodlivé látky musia byť z prípravkov vynechané

Na začiatku septembra Americká správa potravín a liečiv - FDA (US Food and Drug Administration) vydala finálny predpis, ktorý má chrániť americkú verejnosť pred týmito chemickými látkami a ich marketingom: v budúcnosti (predpis neplatí spätne) firmy už nebudú môcť predávať žiadne antibakteriálne mydlá, ktoré obsahujú jednu alebo viac z devätnástich špecifických účinných látok. Spoločnosti budú mať rok na to, aby preformulovali obsah svojich výrobkov.

V zozname novozakázaných zložiek sú dve, ktoré sú najčastejšie používané v antibakteriálnych mydlách: triclosan a trichlórkarbán. Triclosan trápi zástancov verejného zdravia už niekoľko rokov. Štúdie, vykonané na laboratórnych zvieratách ukázali, že táto chemická látka môže narušiť hormóny v tele, čo vedie k rôznym problémom, od neplodnosti cez poruchu vývoju mozgu až po poruchy srdcových funkcií. Okrem toho sa látka môže dostať do splaškového odpadu, ktorý sa používa ako hnojivo a takto znovu vstúpiť do potravinového reťazca prostredníctvom plodín.

Asi najväčším problémom je, že nadužívanie týchto nežiadúcich chemikálií by mohlo podnietiť vznik väčšieho množstva baktérií, odolných voči antibiotikám, čo potvrdzujú aj laboratórne štúdie.

Nové nariadenie sa netýka žiadnych iných prípravkov, obsahujúcich triclosan (kozmetika, holiace krémy a dokonca aj niektoré zubné pasty). Takisto nebude mať zatiaľ vplyv na gély na ruky a dezinfekčné obrúsky, ktoré sa stali v kanceláriách a domácnostiach všadeprítomné, a ktoré sú určené pre ľudí, obávajúcich sa napríklad patogénov na autobusových sedadlách.

Ako uviedla FDA, pred vydaním ďalších usmernení potrebuje nazhromaždiť ešte viac informácií.

Zdroj: qz.com


Prečítajte si aj tento článok:

Dokedy ešte budete veriť mýtom o umývaní rúk?