Nedostatok železa v našej výžive

Železo je životne dôležitý prvok. Najbohatším zdrojom v našej potrave je červené mäso, taktiež je obsiahnutý v mastných rybách, v tmavom mäse kurčiat a moriek. Ďalej sa nachádza v niektorých druhoch orechov, semenách, fazuli, sušenom ovocí, listovej zelenine či cereáliách.

nedostatok_zeleza_potraviny Zdroj foto: Shutterstock.com

Nedostatok železa patrí medzi celosvetovo najrozšírenejšie výživové deficity, obzvlášť v rozvojových krajinách. V niektorých z týchto krajín môže vážne problémy spôsobiť strata krvi v dôsledku zamorenia parazitmi rodu machovcov, vo vyspelých štátoch je nedostatok železa obyčajne dôsledkom nedostatku tohoto prvku v každodennej strave.

Čo všetko môže nedostatok železa spôsobiť?

Železo je nevyhnutnou súčasťou hemoglobínu (červeného krvného pigmentu), ktorý zabezpečuje prenos kyslíka do všetkých buniek tela. Jedným z prvotných príznakov nedostatočného príjmu železa je únava a celková ochabnutosť. Ženy a mladé dievčatá, ktoré jedia málo mäsa alebo vyznávajú vegetariánsku stravu, predstavujú zvlášť rizikovú skupinu, lebo telesné rezervy železa sa skoro vyčerpajú a dostavia sa vyššie uvedené symptómy.

Tento problém sa dotýka 10 - 20 % mladších dievčat. Hoci často vyzerajú ako celkom zdravé, nedostatok železa sa môže negatívne prejavovať v ich každodennom živote, vrátane neschopnosti koncentrácie napríklad na učenie a z toho vyplývajúce ťažkosti v škole. 


Aké minerály naše telo ešte potrebuje?

Minerály v ľudskom organizme

Vegetariáni, pozor!

Zvlášť vysokému riziku sú vystavené dievčatá, ktoré prešli na vegetariánstvo, pretože po vylúčení mäsa zo svojej stravy nemajú spočiatku dostatok vedomostí a skúseností, ako doplniť železo inými potravinami. V tomto období by ženy i dievčatá preto mali vo zvýšenej miere zaraďovať do svojej stravy potraviny obohatené železom alebo užívať vhodné potravinové doplnky, lebo je známe, že nedostatok železa negatívne ovplyvňuje funkcie mozgu – pamäť i schopnosť sa učiť.

Tehotné ženy a staršie osoby

Nedostatočným príjmom železa však nie je postihovaný len mozog. Zvláštnu starostlivosť z tohoto hľadiska si vyžadujú aj tehotné ženy a staršie osoby. V posledných šiestich mesiacoch tehotenstva rýchlo rastúce dieťa zvyšuje spotrebu železa a môže tak byť príčinou jeho značného deficitu, čo spätne môže negatívne ovplyvniť vývoj mozgu dieťaťa. U starších ľudí je nedostatok železa spôsobený kombináciou stravy chudobnej na železo a nedostatočnou schopnosťou starnúceho zažívacieho traktu absorbovať železo z potraviny. Nedostatok železa u starších osôb môže taktiež znižovať prah vnímania bolesti i aktivitu imunitného systému, a tým i odolnosť voči rôznym infekciám. Je preto mnoho dôvodov dbať na dostatočný prísun železa do organizmu.

Rozpoznanie deficitu železa

Konštantný pocit únavy a celková bledosť sú symptómy, ktoré môžu indikovať nedostatok železa v potrave a dosiahnutie stavu deficiencie železa v organizme. Na potvrdenie týchto symptómov je nevyhnutné vykonať krvný test a zistiť hladinu hemoglobínu. Lekár potom stanoví diagnózu, či u vyšetrovanej osoby je riziko nedostatku železa, alebo či už došlo k vývoju anémie z nedostatku železa.

Vhodné potraviny pre zvýšenie príjmu železa

Potravina
Veľkosť porcie
Obsah železa
Chudé hovädzie mäso
150g
6mg
Pečená fazuľa
200g
5mg
Sardinky z konzervy
100g
5mg
Raňajkové cereálie (pozri údaje na etikete)
30-45g
4mg
Suché figy
4
3mg
Tmavé morčacie mäso
120g
2mg
Sezamové semeno  
20g
2mg
Kučeravý kel uvarený v pare
90g
1mg

Absorpcia železa

Ľudský organizmus absorbuje približne 25 % železa z mäsa. Absorpcia železa z obilnín, zeleniny a ovocia je podstatne nižšia.

Absorpcia železa z týchto potravín sa zlepší, ak sa konzumujú súčasne s:

  • vitamínom C v citrusových plodoch, jahodách, paprikách a zemiakoch
  • fruktózou v ovocí a ovocných šťavách
  • bielkovinami mäsa a rýb

Absorpcia železa sa naopak zníži, ak sú konzumované zároveň s týmito potravinami:

Je preto lepšie tieto potraviny jesť oddelene od potravín bohatých na železo.


Prečítajte si o ďalších mineráloch, ktoré telo potrebuje:

Minerály v ľudskom organizme

lenockaaa5

Doplňte potrebné železo v strave s výživovým doplnkom BLUEIRON. Novinka BLUEIRON je vyrobený z fínskej pramenitej vody a obsahuje prírodné železo. Zároveň je skvelým zdrojom vitamínov a stopových prvkov. Každá fľaška tohto výživového doplnku obsahuje dve hrste ručne zbieraných severských čučoriedok.
Viac info na avita.sk

zuzulienka9

hlavne mäso a šaláty a ak sa do tela nedostáva bežne tak prirodzenou cestou, tak je hrozne fajn ak sa tomu vstrebávaniu napomôže ... ja som trebárs počas tehu kvôli nedostatku železa užívala captafer a telo si z potravy pravdepodobne bralo maximum lebo krvný obraz vyzeral oveľa lepšie a hlavne nebola som tak unavená a ani smrteľne bledá