Mýty o zdravých raňajkách

Skúste vysadiť nasledujúce jedlá zo svojich raňajok a uvidíte, že chudnutie vám pôjde oveľa rýchlejšie.

raňajky zdroj: Shutterstock.com

Výber vhodného jedla na raňajky je veľmi dôležitý

Sú prípady, keď si myslíte, že ste si pripravili zdravé raňajky a aplikujete tie isté recepty dlhé mesiace, a predsa sa vám nedarí zbaviť nadbytočných kíl. Raňajky patria medzi najdôležitejšie jedlá počas dňa, preto by ste mali dbať na výber vhodných surovín. Nasledujúce zmeny v jedálničku vám pomôžu v príprave plnohodnotného a zdravého raňajkového menu.

1. Žiadne cereálie na raňajky

Cereálie sa najčastejšie objavujú v jedálničku ľudí, ktorí majú v pláne schudnúť. Sú sladké, chutné a príprava trvá len niekoľko minút, a predsa u niektorých ľudí narobia viac škody ako osohu. Obsahujú veľa cukru a sacharidov namiesto zdravej vlákniny alebo proteínu. Je úplne jednu akú značku si vyberiete, cereálie proste nepatria medzi najvýživnejšie voľby raňajok.
Namiesto prípravy cereálií siahnite po jedlách, ktoré obsahujú proteíny a zdravé tuky. Skúste si namiešať proteínový shake na raňajky alebo si zadovážte ovos, ktorý má vysoký obsah vlákniny a prospieva k znižovaniu cholesterolu v krvi. Priaznivo pôsobí aj pri chorobách obehového systému a reguluje množstvo cukru v krvi, preto je vhodný aj pre diabetikov.

2. Začnite načúvať vášmu telu

Možno počúvate zo všetkých strán, že si musíte dať aspoň „niečo do seba“ na raňajky aj napriek tomu, že vôbec nie ste hladná. Väčšina ľudí je aj na silu hneď po zobudení, len aby dostali potravu do žalúdka. To spôsobuje to, že začnete byť hladná o hodinu neskôr, hoci ste mali plnohodnotné raňajky. V takýchto prípadoch si dáte dvojité raňajky a dostanete do vášho tela dvojité množstvo vlákniny alebo proteínu. Potom sa nečudujte, že namiesto strácania kilogramov len priberáte. Skúste preto načúvať vlastnému telu a dajte si raňajky napríklad až hodinu potom ako sa zobudíte. Ak budete pociťovať hlad až keď prídete do práce, tak si nechávajte čas na to, aby ste sa v kľude naraňajkovali. Je efektívnejšie prijímať potravu v čase, keď si to telo pýta ako v presne stanovený čas.

3. Dbajte na veľkosť porcií

Ďalšou chybou, ktorej sa ľudia dopúšťajú je, že nepozerajú sa na veľkosť porcie. Ak sa jená napríklad o cereálie, nemyslite si, že ak si naberiete hocijaké množstvo, bude to stále prospešné pre vaše telo. Ak k tomu ešte pridáte ovocie, jadrá a zalejete sójovým mliekom pridávate si viac kalórií ako pri chlebíku so šunkou a so syrom. Pri tejto kombinácii sa môžete dostať až k objemu 600 kalórií len na raňajky. To isté platí aj keď si na raňajky doprajete jogurt s ovocím, toast alebo smoothie. Pokúste sa preto jesť radšej menšie porcie na raňajky aj keď sa vám zdajú na oko malé, majú väčšiu výživnú hodnotu ako by ste predpokladali.

Prečítajte si aj: Neviete, čo na raňajky?