Podľa novej štúdie vás konzumácia pomaly sa uvoľňujúcich sacharidov a obmedzenie proteínu môže zbaviť zapáchajúcich plynov. Z najväčšej miery sú totiž zložené z rôznych plynov. Kyslík či dusík pochádzajú z prehltnutého vzduchu, vodík, metán a oxid uhličitý zasa z bakteriálnych procesov v hrubom čreve a karbohydrátov v našej strave.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Známy zápach hnilých vajec je spôsobený sírovodíkom, produkovaným črevnými baktériami z proteínu. No nedýchateľný vzduch nie je to jediné, prečo by vás tento proces mal znepokojovať. Ohrozené je aj vaše zdravie - sírovodík môže zhoršiť zápalové črevné ochorenia a dokonca zvýšiť riziko rakoviny čriev.
Prečítajte si aj:
6 prebiotík, ktoré potrebujú vaše črevá
Proteíny verzus sacharidy
Vedci zistili, že potraviny s obsahom síry ako mäso, vajíčka, mliečne výrobky a iné, bohaté na proteín, zvyšujú bakteriálnu tvorbu sírovodíku v črevách až sedemnásobne.
Tento fakt vysvetľuje, prečo majú kulturisti, konzumujúci veľa proteínového prášku, väčšinou veľmi zapáchajúce plyny.
Inak je to ale s postupne sa uvoľňujúcimi sacharidmi. Ich konzumáciou sa množstvo sírovodíku v črevách výrazne znižuje. Tieto sacharidy prechádzajú tenkým črevom bez toho, aby boli úplne strávené a sú následne kvasené baktériami v hrubom čreve.
Dva druhy týchto sacharidov - rezistentný škrob, nachádzajúci sa v zemiakoch, banánoch, strukovinách či cereáliach a fruktany, obsiahnuté v obilninách, artičokoch či špargle, redukujú sírovodík až o 75 percent. Všetky spomínané potraviny ľahko kvasia, to znamená, že sú v tráviacej sústave spracované predtým, ako sa z nich uvoľní proteín a teda nevznikne ani sírovodík.
Patríte k ľuďom, ktorí dokážu spraviť miestnosť do niekoľkých sekúnd neobývateľnou? Jedzte tieto potraviny a váš problém sa rozplynie:
- zemiaky
- banány
- strukoviny
- cereálne výrobky
- obilniny
- artičoky
- spargľa
Vláknina má vplyv na kvantitu, nie na kvalitu
Tento najnovší výskum teda vyvrátil dávny názor, že pre menej zapáchajúcu plynatosť je treba jesť menej vlákniny.
Ľuďom, trpiacim nadmernou plynatosťou, je často odporúčané vyhnúť sa vláknine, pretože po jej konzumácii bakteriálnym kvasením vzniká vodík, metán a oxid uhličitý. Bez vlákniny ale v črevách môže stúpnuť produkcia sírovodíku, ktorý má omnoho nepríjemnejší zápach, ako spomínané tri plyny.
Áno, konzumácia vlákniny podporuje plynatosť, ale nespôsobuje zápach. Preto ak je vašim cieľom eliminovať smrad a nie kvantitu, nemáte nijaký dôvod sa vláknine vyhýbať.
Konečná rada by teda znela - ak potrebujete obmedziť zápach, jedzte menej proteínu/bielkovín a viac pomaly sa uvoľňujúcich sacharidov.
Prečítajte si aj tento článok:
6 prebiotík, ktoré potrebujú vaše črevá