Dula nie je jablko. Čím je špecifická?

Poznáte dulu? Voňavé ovocie, ktoré je považované za symbol lásky a plodnosti. Pozor, surová nie je jedlá! Upravená však chutí výborne.

Dula Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako vyzerá dula?

Je to nízky ker alebo strom. Kvitne v máji až júni nápadnými bielymi alebo ružovými kvetmi. Plody sú najskôr zelené a pri dozrievaní sa sfarbia do žlta. Dula je príbuzná jabloni a hruške, aj plody majú guľovitý alebo hruškovitý tvar. Dužina je  tvrdá, silno aromatická (vraj tvrdohlavé ovocie).

Z literatúry sa dozvedáme, že pravlasťou dule je oblasť Iránu, Strednej Ázie a juhu Arabského polostrova.  O jej rozšírenie do Európy sa údajne zaslúžil Karol Veľký. Táto drevina sa hojne pestovala v kláštoroch.

Zber  duly je aktuálny v septembri, plody v tomto stave nie sú jedlé! Upravujú sa sušením pri umelej teplote cca 50°C,  vo fytoterapii sa používajú najmä semienka.

Čo obsahuje dužina plodu?

Vodu, pektín, fruktózu, silice, triesloviny, vitamín C, skupinu vitamínov B, vitamín E, vitamín K, provitamín A, kyselinu pantoténovú,  a tiež minerálne látky, ako draslík, vápnik, železo, fosfor a zinok.

Čo obsahujú semená?

Slizové látky, olej, amygdalin ( vitamín B 17) a triesloviny.


Čítajte viac:

Aký je ich účinok na zdravie?

Sušené plody sa používajú pri žalúdočných ťažkostiach, pri hnačkách a pri bolesti krku. Semená obsahujú sliz, ktorý chladí, kryje, zmäkčuje sliznicu i pokožku. Používajú sa zvyčajne zvonku, najmä v kozmetike a v ľudovom liečiteľstve (obklady)  pri  drobných poranenia. Dulový sliz  býva súčasťou kloktadiel pri zápaloch ústnej dutiny a hrtana. Pozor,  semená obsahujú toxické látky.

Dulu si môžeme usušiť, pripraviť  kompót, želé, rôsol či marmeládu. V Španielsku sa dula nazýva „marmelo“, údajne od toho je odvodený aj názov marmeláda.  Dulu, rovnako ako  levanduľu používajú ľudia na prevoňanie bielizne.

Zabudnuté recepty našich babičiek:

Dulový lekvár

Suroviny:

  • 2 kg duly
  • 1,40 kg  kryštálový cukor
  • 200 ml vody

Postup:

Duly očistíme, zbavíme jadierok a nakrájame na malé plátky, preložíme do hrnca s hrubým dnom,  podlejeme vodou a varíme. Ovocie  pustí šťavu, bude krásne rozvoniavať a zároveň bude mať potrebnú hustotu. Vtedy prisypeme kryštálový cukor a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Teraz sa môžeme rozhodnúť, či budeme mať  náplň do závinov a na buchty. Vtedy lekvár preložíme do pohárov a krátko zasterilizujeme. Alebo rozmixujeme ponorným mixérom, podľa potreby dosladíme, privedie do varu, ešte necháme odpariť tekutinu (hustotu lekváru si určí každý sám). Ešte horúce preložíme do pohárov, uzavrieme, otočíme dolu dnom, prikryjeme dekou, cca po 12 hodinách otočíme naspäť a uložíme do police.