Páni, stratili ste chuť na sex? Tieto 4 tipy vám zaručene pomôžu

Muži majú problém so stratou chuti na sex menej často než ženy, no aj u nich sa z času na čas objavuje pokles libida. Našťastie, nie je to neriešiteľný stav.

Žena v posteli Zdroj foto: picjumbo.com

Nižšie libido súvisí najčastejšie s psychickými príčinami alebo fyziologickými zdravotnými problémami. Nehovoríme samozrejme o občasnom stave, ktorý je prirodzený pre každého človeka, pretože nikto nemôže „byť nadržaný“ 24 hodín denne a 365 dní v roku. Máme na mysli dlhodobejší pokles záujmu o milovanie a ignorovanie podnetov pre sexuálnu stimuláciu.

Príčiny? Najčastejšie obezita, depresia, prepracovanosť a zlozvyky

Za nižším libidom a stratou chuti na sex môže byť viacero príčin. Negatívny vplyv má napríklad fajčenie a dlhodobo nadmerná konzumácia alkoholu. Ide o zlozvyky, ktorým holduje čoraz viac mužov a ktoré majú veľmi negatívny vplyv prakticky na celý organizmus. Najmä fajčenie je doslova zabijakom chuti na sex, nehovoriac už o vplyve na kardiovaskulárne či respiračné choroby.

Okrem zlozvykov môže byť za problémami s libidom napríklad aj obezita. Tá vyplýva z nesprávneho životného štýlu alebo z nejakej poruchy metabolizmu, pričom oba faktory negatívne ovplyvňujú aj libido. S obezitou býva navyše spojené aj nízke sebavedomie, čo u muža tlmí jeho sexuálny apetít doslova na minimum.

Treťou kategóriou sú prepracovanosť, stres alebo depresia. Pri týchto stavoch býva myseľ natoľko zaťažená, že muž jednoducho nie je schopný sa sústrediť na niečo iné, napríklad aj na sex. Dobrou správou však je, že všetky vyššie zmienené príčiny sa dajú riešiť a nemusí ísť o nemenný stav, ktorý by ste mali len akceptovať a zmieriť sa s tým. Pozrite sa, čo všetko vám môže pomôcť:

Tip 1: Zmeňte svoj životný štýl

Prvá vec, ktorú by ste mali rozhodne urobiť, je zmena životného štýlu. Zabudnite na fajčenie, ale aj na časté návštevy barov a ponocovanie. Dôležité je začať športovať, hýbať sa a nabrať kondíciu. Nie nadarmo existuje porekadlo „v zdravom tele zdravý duch“, pretože dobrá fyzická kondícia a regenerácia má veľmi pozitívny vplyv aj na našu myseľ.

Menej pracujte, viac odpočívajte a venujte sa koníčkom, ktoré nebudú príliš zaťažovať vašu myseľ. Nájdite si aj „čas na seba“ a začnite sa starať viac o svoj zovňajšok ako aj duševnú pohodu. Súčasťou zmeny by malo byť aj samovzdelávanie v oblasti intímneho života, na začiatok odporúčame napríklad zistiť si, ako postupujú úspešní milenci a „lovci“ žien.

Tip 2: Zdravé stravovanie dokáže viac, ako si myslíte

Myslíte si, že pravý muž má jesť len mäso, vyprážané jedlá a má sa „napráskať“ pri každom hlavnom jedle? Tak to je omyl. Ak budete takýmto štýlom pokračovať ďalej, tak problémy s nedostatkom libida budú to najmenšie, čo vás čaká. Vymeňte ťažké, mastné a vyprážané jedlá za vyvážený a najmä zdravší jedálniček.

Pre podporu libida je dôležitých niekoľko látok a vitamínov, ktoré sa nachádzajú napríklad v ovocí, zelenine alebo v rybách. Dôležité je aj chilli, ale len v rozumnej dávke, aby ste nedostali gastritídu. Čo sa týka nápojov, z času na čas môžete aj červené víno, ale najlepšia je pre vás čistá alebo minerálna voda. Na kofeín, umelo vyrábaný alkohol, ale aj pivo rozhodne zabudnite.

Malá rada: Poznáte zelený jačmeň? Táto super zelená potravina má nekonečné množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Odporúčame prečítať napr. tieto skúsenosti so zeleným jačmeňom.

Tip 3: Nebuďte na to sami

Priznať sa partnerke k problému nie je žiadna hanba, naopak, môžete získať cenného spojenca. Ak žena zistí, že sa chcete kvôli nej zmeniť, môže jej to značne imponovať a bude vám chcieť pomôcť. Dôležité je tiež získať aj pohľad niekoho iného, ako ste vy sami, pretože objektívny názor na vec sa môže vždy hodiť.

Zapojiť svoju partnerku do „premeny“ má tiež jednu veľkú výhodu: môže ju to motivovať k niečomu podobnému. Toto preto odporúčame najmä mužom v dlhodobejšom vzťahu, kde sa vkradla do milostného spolužitia rutina. Ak ani vás nebaví pozerať sa doma na ženu vo vyťahaných legínach a tričku, ukážte jej, ako veľmi sa chcete zmeniť vy sami. Uvidíte, že ju to inšpiruje k niečomu podobnému!

Tip 4: Pomôžte si dopingom

Sexuálnemu apetítu je možné aj „pomôcť“. V prípade, že je akákoľvek snaha partnerky márna, existuje niekoľko druhov tabletiek, ktoré majú za cieľ postaviť muža do pozoru. Najznámejšie sú asi Zerex alebo Clavin, avšak v tomto prípade ide skôr o tabletky na podporu erekcie ako na podporu samotnej chuti na sex.

Do tejto kategórie, ktorej sa odborne hovorí aj afrodiziaka, patrí ale napríklad Erexan. Ide o voľne dostupnú tabletku, ktorá má 100 % prírodné zloženie a obsahuje výťažok z byliny zvanej Tribulus Terestris. Tá pôsobí ako stimulant mužského pohlavného hormónu testosterón, ktorý priamo ovplyvňuje libido a chuť na sex. Ak vás zaujal Erexan odporúčame vám prečítať si napr. túto recenziu, v ktorej sú zhodnotené jeho účinky, užívanie aj cena.

Súčasťou dopingu môžu byť aj rôzne čaje alebo odvary z tejto byliny, prípadne z podobných rastlín. Nemusíte kupovať rovno tabletky, ale môžete kúpiť napríklad samostatné koncentráty či výťažky a potom si ich pripraviť doma vo forme čajov alebo iných teplých nápojov. Silu prírody by ste rozhodne nemali podceňovať a naopak ju využiť vo svoj prospech.

Ešte jedna dôležitá rada na záver pre všetkých mužov: ak si myslíte, že vaša partnerka si nevšimne alebo nebude riešiť vaše nižšie libido, ste na omyle. Dajte si tiež pozor na ďalšie mýty týkajúce sa sexu, libida a vzťahov. Strata chuti na sex sa dá riešiť a vyžaduje to naozaj veľa času, snahy a disciplíny. Výsledok za to ale rozhodne stojí!