Zdravé fašiangové šišky zo špaldovej múky

Vyprážané šišky aj fánky sa považujú za obradové pečivo, ktorému sa kedysi pripisovala ochranná a plodonosná funkcia. Tvary mali jednoznačne symbolický význam a zrejme slúžili aj pri babských veštbách.

Poriadna zábava, vôňa zabíjačkových špecialít, bláznivé masky, sladké pokušenia, to všetko znamená len jediné – blížiaci sa pôst. Prechodné obdobie medzi ročnými obdobiami zimou a jarou, začína Troma kráľmi a končí o polnoci pred „Škaredou stredou“. Po tomto období nasleduje prísny pôst zavedení až koncom 4. storočia nl.

Počas niektorých fašiangových dní sa okrem obradového pečiva (šišky, fánky), varili i dlhé cestoviny - rezance, šúľance, párance. To preto, aby sa z budúcej úrody ľanu a konopy dali upriasť dlhé nite. Cestoviny sa preto najčastejšie podávali s tvarohom alebo bryndzou, aby aj utkané plátno bolo pekné biele.

Recept na zdravé fašiangové šišky

Ingrediencie:

  • 100 ml mandľového nápoja

  • 1/2 balíka droždia

  • 50 g trstinového cukru

  • 250 g špaldovej múky

  • 55 g kokosového oleja

  • 200 g marhuľovej ovocnej nátierky

  • 1/8 ČL soli

Šéfkuchár Peter Varga

Zdroj: Peter Varga | Zdroj: súkr.archív

Postup:

Vlažný mandľový nápoj zmiešajte v miske so sušeným droždím a 25 g cukru. Nechajte 5 minút kvasiť. Medzitým si rozpustite kokosový olej.

Špaldovú múku zmiešajte vo veľkej miske s 30 g kokosového oleja a soľou. Pridajte kvások a mieste kuchynským robotom alebo rukami pár minút do hladkého cesta. Misku zakryte utierkou a cesto nechajte 1 hodinu odstáť na teplom mieste.

Rúru predhrejte na 180 °C. Cesto rozdeľte na 6 porcií a vyformujte do guľatých šišiek. Šišky poukladajte na plech s papierom na pečenie a pečte 15 – 20 minút. Vyberte z rúry a ihneď potrite zvyšným rozpusteným kokosovým olejom. Posypte trstinovým cukrom. Postup po 5 minútach opakujte.

Nechajte šišky vychladnúť. Ovocnú (marhuľovú) nátierku či džem rozmixujte v kuchynskom robote na jemné pyré, vložte ho do cukrárskeho vrecka a šišky naplňte.


Vyskúšajte aj tento recept:

Marhuľové knedle – Marillenknödel s marhuľovým kompótom