Narazili ste si kostrč? Čo s tým?

Spadli ste na zadnú časť tela a teraz vás bolí oblasť kostrče až po krížové kosti? Trpíte stálou a relatívne silnou bolesťou? Ide o typické zranenie ľudí, ktorí sú snowboardisti, lyžiari, hrajú ľadový hokej alebo robia rôzne adrenalínové športy. Samozrejme, zranenie môže vzniknúť aj pri rôznych nehodách.

Anatómia a funkcia kostrče

Kostrč je koniec chrbtice, tvorí ju päť zrastených stavcov a je jej najnižšou časťou, súčasťou panvy a panvového dna. Narazenie kostrče môže byť veľmi bolestivé. Kostrč napomáha človeku pri sedení. Vďaka kostrči človek dokáže dlho zotrvať v tejto polohe. Pri pádoch nemusí byť kostrč iba narazená, ale i zlomená alebo vychýlená do neprirodzeného uhlu.

Liečba

Narazená kostrč nevyžaduje žiadnu liečbu. Pokiaľ je kostrč zlomená, je ju treba nastaviť do správnej polohy a mať pokojový režim. Zranenie kostrče sa lieči individuálne - približne od 3 do 6 týždňov.

Účinne eliminovať bolesť je možné mastičkami proti opuchom, napríklad konopnými alebo thajskými. Dobrým spôsobom je i ochladzovanie narazeného miesta. Najlepšie po 15 minút, 2 až 3-krát denne. Chladenie má 2 účinky - tlmí bolesť a znižuje opuch miesta.

Riziko zanedbania zlomeniny

Toto zranenie býva často veľmi bolestivé a je pomerne obmedzená pohyblivosť pri každom pohybe. Bez röntgenového vyšetrenia nejde zistiť, či je kostrč narazená alebo zlomená.

U každej zlomeniny hrozí vznik pakĺbu, úlomky kostí nesprávne zrastú, čo môže viesť k trvalej bolesti.

Ženy, ktoré mali zlomenú kostrč a zrástla im v nesprávnom uhle, môžu mať neskôr problém rodiť prirodzenou cestou.


Zdroje:

  • https://www.ulekare.cz/nemoci-vysetreni/narazena-kostrc

  • http://www.sportcviceni.cz/rady-a-tipy/ostatni/narazena-kostrc


Ktoré cviky najviac škodia boľavej chrbtici a čo robiť namiesto nich?