3 spôsoby, ako sa rýchlo a účinne zbaviť kurieho oka

Určite ste sa stretli s týmto kožným problémom. Podráždenie, bolesť, pálenie. Pozriete na nohu a zistíte, že máte kurie oko. Ako sa ho zbaviť?

Čo je kurie oko?

Kurie oko sa javí ako nepríjemný, boľavý výrastok, ktorý je kruhovitého tvaru. Väčšinou sa nachádza v strede nohy, prípadne na prstoch. Vzniká nad kĺbovými či kostnými vyvýšeninami. Pri chôdzi spôsobuje bolesť. Kurie oko vzniká v dôsledku tlaku, trenia alebo jednoduchšie, je to ohraničené zhrubnutie pokožky (epidermy) so zvýrazneným ložiskom stvrdnutej suchej kože.

Ako kurie oko liečiť? Najúčinnejšie sú 3 spôsoby liečenia

1. Dermatológ

Kožný lekár vám kurie oko dokáže odstrániť chirurgicky, prípadne sa zvykne „vypaľovať“ tekutým dusíkom. Je to najjednoduchší a najkratší spôsob liečenia.

Ak však nemáte čas dostať sa ku kožnému alebo sa obávate zákroku, môžete skúsiť voľne dostupné produkty, ktoré sa dajú kúpiť v lekárni.

2. Kyselina mliečna a kyselina salicylová

Tieto dve kyseliny sa nachádzajú v roztoku, ktorý sa denne nanáša, najlepšie večer na postihnuté miesto. Toho, že sú to kyseliny sa nemusíte báť, pretože sa používajú v dermatológii bežne. Treba sa však vyhnúť naneseniu na zdravú pokožku. Postihnuté miesto treba odmočiť v teplej vode, roztok sa tak lepšie vstrebe.

3. Náplasti

Náplasti sú jednou z ďalších alternatív, ktoré je možné použiť. Kyselina salicylová obsiahnutá v strede penového krúžku zmäkčuje tvrdé jadro kurieho oka a pomáha ho odstrániť. Náplasť sa aplikuje každý deň, po 4 dňoch by sa malo dať kurie oko odstrániť v teplej slanej alebo mydlovej vode.

Ako nepríjemnému kuriemu oku predísť?

Okrem obuvi je dôležité tiež aby ste sa o nohy pravidelne starali a aspoň raz týždenne ich ošetrili kvalitnou pemzou. Krémujete ruky aby boli hydratované. Ideálne natrieť nohy večer a obuť do špeciálnych ponožiek, ktoré krém nevstrebú.


Prečítajte si o tomto probléme viac:

Kurie oko (clavus)