Nová dimenzia v opatrovaní ŤZP človeka pomocou bezbariérových riešení

Opatrovanie ťažko zdravotne postihnutého človeka nikdy nebolo jednoduché. V súčasnosti však existujú možnosti, ktoré pomôžu imobilnému v jeho každodenných činnostiach a výrazne zjednodušia aj starostlivosť a pomoc samotného opatrovateľa.
Bezbariérové riešenia

Unsplash.com | Zdroj: súkr.archív

Počuli ste už o zdvíhacích zariadeniach pre imobilných?

Hovoríme o multifunkčných zariadeniach, ktoré môžu byť upevnené rôznymi spôsobmi, jednou z možností je upevnenie na strop. Je dôležité vedieť, že stropný zdvihák sa nekotví len do stropu, ale môže byť uchytený aj do bočných stien alebo na samostatnú konštrukciu. Teda využitie a upevnenie zdviháka je možné rôznymi spôsobmi. Tieto stropné zdviháky slúžia na bezproblémový presun imobilného v rámci priestorov. Využívajú sa na presun z izby do izby, alebo do kúpeľne či na WC a kdekoľvek je potrebné a žiadané.

Okrem toho je stropný zdvihák aj výbornou rehabilitačnou pomôckou pre nácvik chôdze a vertikalizáciu človeka. Samotní opatrovatelia a odborníci z praxe opisujú výrazne pozitívne zmeny v zdravotnom stave imobilnej osoby pri aplikovaní vertikalizácie, ktorá má pre pacienta veľký význam. Akékoľvek zdvíhacie zariadenia pre imobilných sú vhodné nielen pre ŤZP, ale aj pre staršie a nevládne osoby, na prekonanie bariér v ich byte alebo v rodinnom dome.

Zdvíhacie zariadenia pre imobilných

Velcon | Zdroj: súkr.archív

Bezbariérovosť je dnes dôležitou súčasťou života imobilných ľudí. Na pomoc dnes máte k dispozícií viaceré zariadenia a prístupy, ktoré vám pohyb alebo presun ŤZP uľahčia, alebo ho spravia za vás. Väčšina imobilných ľudí potrebuje predovšetkým vytvoriť bezbariérové schody, pre lepší presun. Pre bezbariérový prístup a problém so schodmi existuje niekoľko rôznych riešení, ktoré vám radi priblížime.

Zdvíhacie zariadenia pre imobilných

Velcon | Zdroj: súkr.archív

Rampa pre imobilných

Existujú pevné alebo prenosné nájazdové rampy, ktoré pomáhajú imobilnému prekonávať akékoľvek schody. Nájazdové prenosné rampy sú teleskopické - takže sa vedia zasúvať do seba, zaberajú málo miesta a ľahko sa prenášajú. Sú vhodné na menšie schody, prípadne prevýšenia, kde ich vie imobilná osoba alebo vozíčkar s pomocou opatrovateľa ľahko využiť, napríklad pri výstupe na vyšší obrubník. Rovnako sú protišmykové a pevné, takže sa človek nemusí báť žiadnej kolízie.

Rampa pre imobilných

Velcon | Zdroj: súkr.archív

Schodolezy

Schodolez je ideálnou pomôckou na prekonávanie dlhých alebo väčších schodov. Uľahčí prácu opatrovateľom a výhodou je, že nevyžaduje montáž na schody. Okrem využitia u vás doma je jednoduché ho prepraviť autom, čo umožňuje imobilnému bezbariérový prístup na viacerých schodiskách vo verejných budovách a objektoch ako školy, úrady, múzeá, knižnice a ďalšie.

Stoličkový výťah na schody

Výťah na schody, alebo inak nazývaný stoličkový výťah, je ideálne bezbariérové riešenie pre imobilných ľudí, ktorí potrebujú v rámci domu alebo práce prekonávať schody. Výhodou je, že schody sú plne priechodné pre mobilného človeka a pri potrebe ich v podobe schodiskovej sedačky využíva imobilný člen domácnosti. Jednoduché ovládanie, žiadne zásahy do schodiska a v niektorých prípadoch aj diaľkové ovládanie (pre opatrovateľa) sú výhody tohto zariadenia.

Šikmá schodisková plošina

Šikmá schodisková plošina pre imobilných je typ bezbariérového prístupu, ktorý sa používa buď v interiéri alebo exteriéri, a pri ktorom je imobilná osoba maximálne samostatná. Hodí sa na prekonávanie jednoramenných priamych schodísk s dĺžkou dráhy až 25 metrov.

Je dobré vedieť, že existujú podľa potreby rôzne zdvíhacie zariadenia a bezbariérové prístupy pre imobilných, ktoré je možné získať aj vďaka peňažnému príspevku na úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže a peňažnému príspevku na kúpu zdvíhacieho zariadenia. Pre opatrovateľa a samotného imobilného sú dnes ťažké prekonávania bariér oveľa jednoduchšie a ľahšie dostupné.