Ako schudnúť? Porovnanie diét: vieme, čo naozaj funguje!

Väčšina komerčných diét má jeden jediný základ. Rátajú s našou nevedomosťou, ponúkajú nám skreslený pohľad na výživu a po skončení väčšiny z nich nastupuje ten istý problém - jojo efekt. Naším cieľom nie je odsúdenie diét, ale upriamenie vašej pozornosť na to, čo sa skrýva za ich "pozlátkom". Názor je už samozrejme na vás. Na konci sa dočítate, čo naozaj funguje.
Diéty

Zdroj: súkr.archív

Cambridgeská diéta

Diéta pochádza z výskumu obezity, ktorý v 60. a 70.rokoch 20.storočia uskutočnil Dr. Alan Howard, pracovník na Cambridgeskej univerzite. Program redukcie pozostáva z viacerých krokov a je postavený na špeciálne vyvinutých komerčných produktoch - náhrad jedál. Cieľom je dosiahnuť ketózu nízkym energetickým príjmom. Keď začnete chudnúť, príjem energie sa postupne zvyšuje, až kým nedosiahnete fázu udržiavania hmotnosti. Každý klient by mal spolupracovať s kvalifikovaným poradcom. Na Slovensku bola Cambridgeská diéta koncom minulého roku nahradená inou značkou, fungujúcou na podobnom princípe.

Zvážte si: Produkty Cambridgeskej diéty sú vlastne prášok, z ktorého vznikne po zmiešaní s horúcou alebo studenou vodou sladký koktail, kaša, polievka alebo náhrada hlavného jedla. Každá takáto náhrada je síce prispôsobená tak, aby zabezpečila príjem jednej tretiny odporúčanej dennej dávky vitamínov a minerálov, tá sa však môže líšiť v závislosti od krajiny. Navyše náklady na jednotlivé produkty môžu byť prekážkou dlhodobého dodržiavania.

Plusy a mínusy diéty cambriudskej diéty:

  • Určite zaujme ľudí, ktorí chcú ultra rýchlo schudnúť a nemajú čas pripravovať si jedlo - všetko máte nasáčkované.

  • Väčšina poradcov začínala ako zákazníci - nevyžaduje sa od nich vzdelanie v oblasti výživy.

  • Výsledné zníženie hmotnosti súvisí s nízkym energetickým príjmom, takže keď prestanete užívať tieto produkty a zvýšite svoj energetický príjem, pravdepodobne opäť priberiete.

  • Neprináša zmenu životosprávy, naopak človek môže ešte spohodlnieť.

  • Malá pestrosť jedál, zrieknutie sa mnohých bežných, zdravých jedál (napr. ovocia, niektorých druhov zeleniny).

Oddelená strava

Táto diéta je inšpirovaná stravovacími princípmi Dr. Wiliama Howarda Haya, ktoré vyšli v roku 1935 pod názvom Health via Food. U nás je veľmi populárna, dodnes vychádzajú nové knihy v slovenskom aj českom preklade. Diéta tvrdí, že celý rad zdravotných problémov pramení z toxínov a kyslých odpadových látok nahromadených v tele v dôsledku kombinovania škrobov a sacharidov v jednom jedle, z konzumácie veľkého množstva kyselinotvorných bielkovín, škrobov, rafinovaných potravín a malého množstva zásaditej zeleniny a ovocia. Všetko, čo zjeme, vytvára v našom tele buď kyslé alebo zásadité látky a správnym kombinovaním potravín si môžeme zachovať rovnováhu.

Stravovací režim v Oddelenej strave vyzerá nasledovne: jedno zásadité jedlo (len ovocie a zelenina - neutrálna skupina), jedno škrobové jedlo (skupina sacharidov) a jedno jedlo s obsahom bielkovín (skupina bielkovín). Zelenina, šaláty a ovocie sú zásadité a neutrálne, preto sa môžu kombinovať so všetkými potravinovými skupinami. Bielkoviny, škroby a tuky konzumujete v malých množstvách a jete len celozrnné potraviny a prírodné škroby. Tento stravovací režim zahŕňa aj pôst alebo detoxikáciu raz týždenne.

Zvážte si: Napriek zdanlivej logickosti tvrdení oddelenej stravy neexistujú takmer žiadne vedecké dôkazy, ktoré by ich podporili. Z vedeckého hľadiska je ľudské telo odolné a schopné kedykoľvek stráviť akúkoľvek kombináciu potravín. Úbytok hmotnosti sa v tejto diéte dosahuje opäť vďaka zníženému energetickému príjmu v dôsledku zákazu kombinovania určitých potravinových skupín, nie samotnými kombináciami.

Plusy a mínusy diéty oddelenej stravy:

  • Úbytok hmotnosti bez akéhokoľvek počítania kalórií.

  • Jedenie veľkého množstva ovocia a zeleniny, ktoré môže každému len prospieť.

  • Veľmi obmedzujúci a prísny stravovací režim.

  • Ľudia s cukrovkou a inými zdravotnými problémami by sa mali o znížení energetického príjmu poradiť s lekárom alebo kvalifikovaným dietológom.

  • Krátkodobé riešenie, ktoré nevedie k trvalej zmene životného štýlu.

Dukanova diéta

Jej autorom je francúzsky lekár Pierre Dukan. Je rozdelená do 4 fáz, v rámci ktorých nejde len o chudnutie, ale je tu snaha aj o dlhodobé udržanie váhy a odvrátenie jojo efektu.

V prvej, "útočnej fáze", sa úplne vylúčia všetky sacharidy, jednoduché aj zložené, nesmie sa jesť ani ovocie a zelenina. Jedálny lístok je postavený len na nízkotučných bielkovinách. Jej dĺžka závisí od toho, koľko potrebujete schudnúť. Ak je to napr. do 5 kilogramov, diéta sľubuje, že vám budú stačiť 2 dni. Prvá fáza sa však nesmie držať dlhšie ako 10 dní. V druhej, "výletnej" fáze, k bielkovinám pridáte zeleninu a striedate bielkovinové a bielkovinovo-zeleninové dni, až kým neschudnete na požadovanú hmotnosť. Potom nasleduje tretia, "konsolidačná fáza", v ktorej pridávate k bielkovinám a zelenine jednu porciu ovocia, dva krajce celozrnného chleba a 40 gramov syra denne. Okrem toho si môžete dvakrát týždenne dopriať prílohu s obsahom škrobov, napríklad ryžu alebo zemiaky. Telo by si tak malo pomaly znovu zvyknúť na prísun sacharidov. Dĺžka konsolidačnej fázy závisí od počtu zhodených kilogramov. Na každý zhodený kilogram treba rátať s 10 dňami konsolidácie. To znamená, že ak ste schudli 5 kilogramov, mali by ste v tejto fáze vydržať 50 dní. Posledná, "stabilizačná fáza", je založená na tom, že môžete jesť čo chcete, samozrejme bez toho, aby ste to preháňali so sladkosťami a tučnými jedlami, a raz do týždňa si urobíte čisto bielkovinový deň. Ten by mal byť zárukou, že nepriberiete naspäť to, čo ste schudli.

Zvážte si: Otázna je vyváženosť diéty. V prvej fáze sa vylučujú všetky sacharidy(aj ovocie a zelenina), telu tak budú zaručene chýbať vitamíny, minerály a vláknina. Pre organizmus môže byť úplné vynechanie sacharidovej zložky nebezpečné, určite sa dostaví únava a malátnosť.

Plusy a mínusy diéty dukanovej diéty:

  • Počas Dukanovej diéty by ste nemali pociťovať hlad, navyše vďaka prísunu bielkovín nehrozí strata svalovej hmoty.

  • Zvýšený príjem bielkovín pri tejto diéte spôsobuje zbytočne veľkú záťaž na obličky.

  • Prísne predpísaná diéta, stereotyp, stráca sa komplexnosť potravín.

  • Aj keď má diéta snahu o stabilizáciu získanej hmotnosti, pri prechode na bežný energetický príjem sa dostavuje jojo efekt.

Ako sa teda stravovať správne a schudnúť?

Univerzálna odpoveď, žiaľ, nie je. Tak ako sme každý človek iný, máme rôzne vlastnosti, schopnosti, chute, potreby, názory, tak môže každému vyhovovať iný typ stravovania. Preto je dôležitý individuálny prístup odborníkov, ktorý sa vám budú venovať, či už v oblasti správnej výživy alebo cvičenia. Takýto komplexný systém stravovania a cvičenia ponúka centrum výživy a redukcie hmotnosti Smart výživa&tréning.

Tento systém stravovania je vytvorený pre každého, kto sa chce stravovať vyvážene a rozumne, pre tých, ktorí chcú zlepšiť svoj zdravotný stav správnou výživou, ale aj pre tých, ktorí chcú zredukovať hmotnosť, prípadne pribrať. V rámci redukčného programu sa pod vedením výživovej špecialistky naučíte , ako chudnúť zdravo, bez hladovania, stresu a počítania kalórií. Dozviete sa, čo chudnutie podporuje a čo mu naopak bráni, aké kombinácie potravín sú vhodné, ktoré suroviny treba používať. Pre dosiahnutie komplexnejšieho výsledku centrum ponúka aj možnosť cvičenia. Tréningový plán na mieru pripraví kvalifikovaný kondičný tréner, pod vedením ktorého klienti po celý čas aj cvičia. Bonusom je cvičenie v úplnom súkromí, tréner sa vždy venuje iba jednému klientovi.