Nedostatočné prekrvenie končatín

Mávate studené či stŕpnuté ruky alebo nohy? Neskúšali ste ešte nič a dúfali ste, že to nejako prejde? Máte problém so studenými chodidlami a rukami aj počas letných mesiacov? Môže sa za tým skrývať nedostatočné prekrvenie končatín.

Ženy trpia nedostatočným prekrvením končatín viac

Ženy sú na chlad a znížené teploty oveľa citlivejšie ako muži. Platí to aj pri nedostatočnom prekrvení končatín. Problémy sa často prejavujú nielen studenými nohami a rukami, ale aj suchou pokožkou rúk. Pokožka, ktorá je citlivejšia,slabšiu obranyschopnosť a ťažšie sa bráni zmenám teploty.

Príčiny nedostatočného prekrvenia končatín

Je zapríčinené slabým prietokom krvi v koncových cievach prstov. Nedostatočné prekrvenie tela môže byť jedným zo symptómov srdcovocievnych chorôb. Príčiny môžu byť viaceré: antikoncepcia, stres, zúžené cievy, hypertenzia, ischemické choroby srdca, anémia, nedostatok pohybu, poruchy funkcie štítnej žľazy a nadobličiek.

Pomoc pri prekrvení končatín

Pohyb

  • krátka rozcvička hneď ráno

  • rozprúdenie krvného obehu

  • ponaťahovanie svalov

  • beh, plávanie, bicyklovanie

Krémy

Pokojne si môžete kúpiť aj špeciálne krémy, určené na prekrvenie končatín. Väčšinou obsahujú prírodné výťažky, pôsobiace termoregulačne (regulujú teplotu), takže príjemne prehrejú ruky a nohy. Osvedčený je napríklad levanduľový olej, podporujúci cirkuláciu krvi. Rýchlo sa vstrebáva, príjemne vonia a vytvára pocit tepla. Účinok krémov zvýšite, ak použijete po ich nanesení bavlnené rukavice a na nohy teplé ponožky.

Ginko

Ginko dvojlaločné je ďalšou skvelou alternatívou na prekrvenie končatín. Totiž ginko má schopnosť rozširovať cievy, a tým zabezpečuje lepší prietok krvi v tele. To znamená, že čím lepšia cirkulácia krvi v tele, tým menšia pravdepodobnosť, že budete mat končatiny studené alebo neprekrvené. Plusovou výhodou ginka je aj podpora pamäti.


Pozrite si tiež:

Najlepšie čaje na zahriatie a prekrvenie