19 tipov, ako urýchliť rast vlasov

V dnešnej dobe nájdete na trhu mnoho produktov so sľubom urýchliť rast vlasov za dostupné ceny. Zároveň si však treba uvedomiť, že nie vždy sa dá spoľahnúť iba na účinky kozmetiky, ale aktívne prikladať ruku k dielu správnym zaobchádzaním a zdravou každodennou vlasovou rutinou. Nasledujúce tipy vám pomôžu udržiavať vlasy v zdraví, kondícii a urýchliť ich zdravý rast.

1. Zastrihávajte vlasy každých 6-8 týždňov

Aj keď sa to zdá ako paradox, ak chcete, aby vám vlasy rástli rýchlejšie, potrebujete ich zastrihávať. Zbavíte sa tým poškodených a mŕtvych končekov. V skutočnosti je to základné pravidlo, ak chcete naozaj podporiť rast vašich vlasov. Áno, vlasy rastú od korienkov a zastrihávanie končekov nie je jediná cesta k rýchlejšiemu rastu vlasov. Ak sa však nepostaráte o ich končeky, môže to viesť k zničeniu a nezdravo vyzerajúcim vlasom (a to predsa nechcete, no nie?).

2. Oleje a masírovanie pokožky hlavy

Ak máte najlepšiu priateľku alebo svoju polovičku, prečo ich nenecháte, aby vám masírovali pokožku hlavy horúcim olejom? Toto je jeden z najlepších tipov ako pomôcť vašim vlasom k rastu - a naozaj to funguje! Napríklad zohrejte arganový olej, vmasírujte do pokožky, nechajte chvíľku pôsobiť a uvidíte ten rozdiel – vaše vlasy budú hustejšie a zdravšie.

Aj keď v obchodoch nájdete mnoho výrobkov s obsahom olejov, po domácky vyrobený olej na vlasy je vždy lepšou variantou. Jojobový olej, kokosový, olivový alebo už spomínaný arganový olej urobí s vašimi vlasmi zázraky; iba ho zohrejte a aplikujte.

3. Vajíčka a ich účinky na vlasy

Veľa ľudí si myslí, že tento tip na rast vlasov vôbec nefunguje, ale opak je pravdou. Vaječný bielok je známy po stáročia pre jeho liečivé a regeneračné schopnosti. Dodáva vlasom prirodzenú hebkosť a podporuje ich rast. Stačí rozbiť pár vajíčok, zbaviť sa žĺtka a spraviť si masku na vlasy. Tie budú vyzerať oveľa zdravšie a silnejšie, čo v konečnom dôsledku pomôže, aby vlasy rástli rýchlejšie.

4. Nepodceňujte vodu

Voda pomáha odplaviť škodlivé látky a toxíny z tela von. Ide o jednoduchú a prírodnú metódu, ktorá je v konečnom dôsledku prospešná aj pre zdravý a rýchlejší rast vlasov. Ak pijete približne 8 pohárov vody denne, ocení to nielen vaše telo, ale aj vaše vlasy budú silnejšie. Pitná voda tiež hydratuje vlasy zvnútra. Hydratácia je základ pre zdravé vlasy, pretože suché vlasy sa oveľa častejšie lámu.

5. Prekrvte pokožku hlavy

Nehovoríme, aby ste vlasy kefovali a česali príliš často. Tvrdenie “100 krát za deň” má od pravdy ďaleko. Avšak primerané česanie ráno a večer pomôže k prekrveniu pokožky a cirkulácii krvi v pokožke hlavy, ktorá oživí folikuly. Nerozčesávajte si vlasy, pokiaľ sú ešte mokré! Počkajte až budú úplne suché. V opačnom prípade sa môžu poškodiť (najmä ich púzdro) alebo polámať. Používajte hrebeň namiesto kefy. Odporúčame tiež dermaroller-scalproller s mikroihličkami. Každý večer si tak môžete prekrviť pokožku ešte dôkladnejšie.

6. Obmedzte úpravu vlasov

Viem, aké ťažké bude vyhnúť sa niektorým produktom a stylovaniu, najmä ak ste zvyknutí na dané úkony (fénovanie, kulmovanie, narovnávanie) každý deň. Ak to ale s posilnením rastu vašich vlasov myslíte naozaj vážne, iná cesta nevedie. Ak nadmernú úpravu vlasov a stylovanie obmedzíte, vaše vlasy budú zdravšie a zbavíte sa rozštiepených končekov.

7. Strava a rast vlasov

Vedeli ste, že to, čo jete, tiež pôsobí na rast vašich vlasov? Ak budete jesť potraviny bohaté na bielkoviny, v krátkej dobe spozorujete zlepšenie kvality vašich vlasov rovnako ako aj ich rýchlejší rast. Navyše sa vám krásne prečistí pokožka a na pohľad bude pôsobiť mladším dojmom. Medzi jedlá s vysokým obsahom bielkovín patria napríklad ryby, strukoviny, vajcia, zelenina a ovocie. Ak navyše obmedzíte prísun nezdravých potravín a zvýšite prísun tých zdravých, výsledky na seba nenechajú dlho čakať.

8. Vitamíny a vlasy

Vaše vlasy môžu niekedy ostať veľmi suché, krehké a poškodené, a to najmä kvôli nedostatočnému prísunu vitamínov. Ide najmä o vitamín B, ktorý blahodárne pôsobí nielen na vlasy, ale aj na pokožku. Vlasy z neho čerpajú potrebné prvky pre svoj zdravý rast. Netreba zanedbávať ani vitamín A a C, vďaka ktorým budú vaše vlasy silnejšie a schopné narásť dlhšie.

Vlasy môžete vyživiť aj zvonku - napríklad zemiakovou šťavou (ale o tom viac až v jednom z ďalších tipov). Pomôžu tiež rozpustné vitamíny, no najlepšou možnosťou je ich do tela prijať jedením tých správnych potravín bohatých na vitamíny.

9. Esenciálne oleje pre vlasy

Ak chcete, aby vaše vlasy rástli rýchlejšie, esenciálne oleje vám naozaj pomôžu. Môžu byť použité na celé telo, ale ako ich používať na vlasy?

Náš tip: Odporúčame zmiešať 3 kvapky levanduľového, 3 kvapky rozmarínového oleja, 2 kvapky z olejov tymianu a cédra spolu s niektorým z jojobových olejov. Tento olejový mix aplikujte na vlasy a počkajte si pár minut na výsledok. Opakovanou aplikáciou dosiahnete zdravší vzhľad vašich vlasov a podporíte ich rast.

10. Cibuľa nie je len na varenie!

Presne tak! Cibuľa pomáha aj rastu vlasov. Ako? Vyvarte 2-3 nakrájané cibule vo vode a týmto "vývarom" si opláchnite vlasy. Nejde o žiaden žart ani trik! Touto jednoduchou procedúrou dosiahnete lesk, ktorý vám bude každý závidieť a vlasy budú rásť rýchlejšie. Nebojte sa zápachu, ten nehrozí, pretože po aplikácii si vlasy ešte dôkladne opláchnete. Ak sa aj tak obávate, urobte si túto kúru počas víkendu. Pozvite na návštevu kamarátky a urobte si "vlasovo-cibuľovú" párty!

11. Zemiaková šťava

Asi si myslíte, že sme sa s tou kuchyňou už pomiatli… Použiť zemiaky na rast vlasov? Ale skutočne to funguje! Šťava z 3 zemiakov, k tomu jeden vaječný žĺtok, trochu medu a máte perfektnú masku na vlasy. Zaručene pomôže vašim vlasom rásť rýchlejšie a navyše je tento "prípravok" úplne prírodný. Funguje podobne ako samotná zemiaková šťava, ale odporúčame pridať žĺtok a med, aby ste vlasom dodali potrebnú vlhkosť.

12. Otvorte si fľašu a "opite" svoje vlasy

Znie to smiešne, ale vyskúšajte to. Otvorte si fľašu brandy alebo iného podobného alkoholu. Urobte si "zázračný mix" z aloe vera (čerstvé listy aloe vera sú základ), pridajte vajce a trochu brandy. Mix naneste na pokožku hlavy a nechajte ho pôsobiť približne hodinu (ak máte čas, pokojne aj dlhšie). Potom si vlasy umyte bežným spôsobom. Neoľutujete!

13. Jablkový ocot

Ak chcete mať skutočne dlhé vlasy, jablkový ocot je náš tip. A aplikácia? Po nanesení šampónu si zmyte vlasy jablkovým octom zmiešaným s vodou. Posilní to vlasové folikuly a vlasy budú rásť rýchlejšie s pevnejšou štruktúrou. Niektoré octy majú znateľný zápach, avšak jablkový je viac neutrálny. Ak chcete mať istotu, pokojne nakvapkajte do octu váš obľúbený esenciálny olej.

14. Hroznový olej

Teraz sa na chvíľu vrátime k terapii teplými olejmi. Ako vyplynulo z nášho predchádzajúceho prieskumu a testovania, najlepší z nich je predsa len hroznový. Urobte si každý deň masáž s hroznovým olejom a tešte sa z krásnych vlasov a ich rýchleho rastu! Ak budú vlasy o niečo mastnejšie, môžete procedúru robiť 2-3 krát za týždeň.

15. Vyhnite sa produktom na báze kremíka

Možno ste už počuli, že produkty s obsahom kremíka pomáhajú vlasom k zdraviu, rastu a lesku. Žiaľ - opak je pravdou. Kremík obalí vlasy a nedovolí im dýchať, upchá vlasové folikuly a vlasy neprepúšťajú vhlkosť, čo vedie k spomaleniu rastu vlasov a ich celkovému oslabeniu. Áno, vlasy možno na pohľad vyzerajú zdravšie a krajšie, ale z dlhodobého hľadiska sa vlasy takto ničia. Platí to aj o tých najluxusnejších prípravkoch s obsahom kremíka. Než si začnete vyprázdňovať peňaženku, skúste najprv niektorý z našich tipov!

16. Pozor na nadmerné používanie šampónu a "drhnutie" vlasovej pokožky

Nenadarmo sa hovorí: zdravá a čistá pokožka hlavy = zdravý rast vlasov. Toto je zásada číslo jedna väčšiny vlasových špecialistov. Šampónovanie pokožky je dôležité, avšak u vlasovej pokožky platia trochu iné zásady. Nadmerné používanie šampónu môže pokožku na hlave vysušiť, čo vedie k tvorbe lupín, upchávaniu pórov, následkom čoho môže byť nadmerné vypadávanie vlasov. To však platí predovšetkým u komerčných šampónov, ktorých zloženie nemusí byť dostatočne šetrné pre citlivú pokožku náchylnú na podráždenie. Odporúčame preto používať šampóny bez obsahu SLS a parabénov, ktoré nie sú voči pokožke agresívne a nespôsobujú jej vysušovanie ani pri každodennom používaní.

Vždy dbajte na to, aby ste použili menšie množstvo šampónu a pokožku jemne premasírovali bruškami prstov. “Drhnutie" pokožky nechtami alebo tlakom môže vlasovú pokožku poškodiť. Po jemnom umytí vlasy opláchnite vlažnou vodou. Ak máte obavy, že použijete veľa šampónu, kúpte si dávkovač, resp. "pumpičku", ktorá vám to postráži. Na vlasy po ramená stačí obvykle 1-2 dávky šampónu.

17. Ošetrenie kondicionérom

Už vieme, že na to, aby naše vlasy rástli, boli naozaj zdravé a silné, potrebujeme, aby bola zdravá najmä vlasová pokožka. Ďalším z faktorov je hĺbkové vyživovanie a ošetrenie vlasov kondicionérom. To vyžaduje výber kvalitného - nie komerčného kondicionéru, ktorý nebude vlasy zaťažovať. Odporúčame použiť kondicionér, ktorý vlas neobaľuje, naopak preniká hĺbkovo do jeho štruktúry a vyživuje ho zvnútra. Vlasy tak dostávajú potrebnú výživu a zároveň zdravo vyzerajúci objem bez zbytočnej záťaže.

18. Kondicionér nikdy nenanášajte na pokožku hlavy

Podobne ako u šampónov si dávajte pozor i na aplikáciu kondicionéru. Ak to chcete robiť naozaj správne, dajte si vlasy do copu a kondicionér použite iba na tú "visiacu" časť vlasov. Ak je to možné, nechajte kondicionér pôsobiť približne 10 minút, a buďte pritom v parnej miestnosti (napríklad v kúpeľni, kým si oholíte nohy…) alebo si vlasy zabaľte do uteráku. Vďaka teplu sa lepšie vstrebajú živiny a výsledok bude o to pôsobivejší. Dávajte si pozor a nikdy kondicionér neaplikujte na pokožku hlavy - riskujete zbytočné mastenie vlasov a upchanie vlasových folikulov.

19. Používajte šetrné produkty a prírodné ingrediencie

Na záver treba dodať jednu veľmi dôležitú vec. Zapamätajte si, že pre zdravý rast vlasov nie je nič lepšie, ako prírodné riešenia, domáce masky a zábaly. Ak ste doteraz neriešili zloženie výrobkov na vlasy, nikdy nie je neskoro presedlať na tie správne - teda na produkty bez “zbytočnej” chémie. Vždy si preštudujte zloženie prípravkov na vlasy, a ak chcete rast vlasov posilniť, vyberajte prípravky bez SLS, parabénov a látok, ktoré vlasy zbytočne zaťažujú. Cena vám vie niekedy napomôcť. Kvalitné šampóny sa obvykle pohybujú cenovo od 10 eur vyššie, ale vďaka našim predchádzajúcim tipom vám tento šampón nielen dlhšie vydrží, ale táto investícia sa v krátkom čase prejaví aj na vašich vlasoch.


Ďalšie profesionálne prípravky proti vypadávaniu vlasov a na obnovu ich zdravého rastu nájdete na https://www.nanogen.sk/.

Markova

vela robi životospráva, ale tiež aj vlasova kozmetika. Preto treba vyberat tu, ktora je zamerana na dany tip vlasov

Lennyx

životospráva je základ ... a ja som si k upravenej strave začala na vlasy aplikovať sérum s kmeňovými bunkami hairize zo zdraveho nakupu a robi mi to strašne dobre .. skuste baby ... možno aj váš vrkoč bude lepší