Alopécia - formy a najnovšie spôsoby liečby

Alopéciou označujeme druh ochorenia, ktoré spôsobuje vypadávanie vlasov alebo stratu ochlpenia. Existuje niekoľko typov alopécie, ktoré sa líšia spôsobom vypadávania vlasov, ale aj príčinami. Ako sa alopécia diagnostikuje, aké typy rozlišujeme, ako sa konkrétne prejavujú a ako sa dá alopécia liečiť?

U žien dochádza k vypadávaniu vlasov najčastejšie vplyvom stresu

Jednotlivé typy resp. formy alopécie rozdeľujeme predovšetkým podľa ich príčin. Existuje teda alopécia zapríčinená stresom, nadmerným namáhaním vlasov, užívaním liekov a mnoho jej ďalších príčin a foriem (viď tabuľka nižšie). Najmä u žien býva stres tou najčastejšou príčinou vypadávania vlasov, a to dokonca vo viac než v 50 % prípadov. Medzi ďalšie príčiny potom patria hormonálne zmeny, najčastejšie v tehotenstve, po pôrode či v období menopauzy. Alopéciu môže spôsobovať tiež zlá životospráva a tá opäť postihuje vo väčšej miere ženy, ktoré častejšie než muži trpia rôznymi formami porúch trávenia. Navyše, ženy si oveľa častejšie upravujú vlasy a to i pomocou rôznych chemických prípravkov, čo môže opäť viesť k nadmernému vypadávaniu vlasov.

Muži častokrát vypadávanie vlasov neliečia a vyhovárajú sa na gény

U mužov sú, žiaľ, najčastejším vinníkom gény, ale tiež hormóny či pribúdajúci vek. Vypadávanie vlasov u mužov je síce zväčša dedičné a teda aj nevyhnutné, nie však neliečiteľné. Mnohí muži sa so svojím problémom vypadávania vlasov nezveria odborníkom, pretože neveria, že sa s tým niečo dá robiť. To však nie je pravda! Často ide o ochorenie, ktoré je liečiteľné, avšak za predpokladu včasného diagnostikovania. O aký typ alopécie (a či vôbec) ide, vám pomôže určiť dermatológ resp. Trichológ. Ten by vám tiež mal poradiť ako postupovať a akú liečbu zvoliť, aby ste sa tohto nepríjemného ochorenia efektívne zbavili.

Formy alopécie:

  • Androgénna alopécia – ide o najbežnejšiu formu alopécie, ktorý je dedičný a spôsobuje plešatosť.
  • Alopecia areata – pri tomto ochorení vypadávajú vlasy v zhlukoch, výsledkom čoho sú lysé – kruhové miesta na hlave. Príčinou je chyba imunitného systému, ktorý považuje vlastné folikuly za cudzie, napáda ich a ničí.
  • Telogénne effluvium – náhla strata vlasov, ktorá je spojovaná s traumou či šokom; postihuje prevažne ženy, najčastejšie po pôrode. Vlasy začnú čoskoro opäť normálne rásť.
  • Anagénne effluvium – toto vypadávanie vlasov je dôsledkom užívania niektorých liekov, napr. pri chemoterapii; akonáhle sú lieky vysadené, vlasy opäť začnú normálne rásť.
  • Alopecia totalis a alopecia universalis – pri alopécii totalis dôjde k úplnej strate vlasov a alopecia universalis spôsobuje stratu ochlpenia na tele; sú spôsobené poruchou imunitného systému
  • Jazvová alopécia – veľmi vzácna forma alopécie, pri ktorej po vypadnutých vlasoch zostávajú jazvy, ktoré znemožňujú rast nových vlasov; príčiny sú doposiaľ neznáme.
  • Alopecia barbae – táto alopécia postihuje mužov, u ktorých dochádza k strate ochlpenia tváre, najmä v oblasti brady.
  • Trakčná alopécia – k vypadávaniu vlasov tu dochádza v dôsledku fyzického namáhania vlasov, napr. vplyvom nadmernej úpravy; po určitom čase dochádza k obnove rastu.

Nižšie v článku sa bližšie venujeme prvým dvom z uvedených foriem alopécie.

vypadavanie vlasov

Zdroj: Pixabay.com

Androgénna alopécia (androgenetic alopecia)

Táto forma alopécie postihuje až 30 % mužov do 30. roku a až 50 % mužov vo veku okolo 50 rokov. U žien sa androgénna alopécia síce vyskytuje menej, ale i tak sa týka až 40 % žien starších než 50 rokov. Toto ochorenie má za následok nadmerné vypadávanie vlasov. K tvorbe nových vlasov síce dochádza, ale menej často a nové vlasy sú navyše čím ďalej tenšie, menšie, slabšie a farebne menej výrazné.

Príčinou androgénnej alopécie je androgén - DHT. Ide o mužský pohlavný hormón, ktorý ovplyvňuje rast vlasov a ochlpenia. Jeho dysfunkcia má za následok zmršťovanie vlasových folikulov, pričom dochádza k ich poškodeniu a neschopnosti vytvárať zdravé vlasy. DHT navyše ovplyvňuje rastovú fázu vlasu, ktorú urýchľuje, takže vlas vyrastie, ale vypadne oveľa skôr, než obvykle zdravé vlasy. Zatiaľ čo bežná doba rastu vlasov sú 3 roky, u ľudí s androgénnou alopéciou to môže byť rok a pol. Dôležite je s diagnostikou a liečbou príliš neotáľať, inak môže dôjsť k nenávratnému poškodeniu vlasových folikulov. Androgénna alopécia sa najčastejšie lieči lokálnymi roztokmi (aplikovanými priamo na postihnuté miesta) a liekmi, prípadne doplnením telu chýbajúcich látok (vitamíny, minerály, hormóny).


Súvisiace články:

Transplantácia vlasov

Stres, ktorý ničí vlasy


Alopecia areata

Toto kožné ochorenie je autoimunitné, kedy imunitný systém nerozpoznáva vlastné vlasové folikuly a napadá ich. Alopecia areata sa niekedy označuje ako „ohraničená strata vlasov“, tie totiž často vypadávajú v zhlukoch a tvoria niečo ako ostrovčeky. V prvej fáze sa prejavuje zrednutím vlasov v postihnutých miestach, ako však vlasové folikuly postupne slabnú, dochádza k vypadávaniu vlasov a nakoniec k úplnému zastaveniu rastu nových vlasov.

Alopeciu areata môže spôsobovať stres a liečená môže byť aj psychoterapiou. Presnú súvislosť medzi stresom a alopeciou areata sa nepodarilo potvrdiť a paradoxne postihuje aj ľudí, ktorí sú po fyzickej i psychickej stránke úplne v poriadku. Alopecia areata postihuje mužov i ženy v akomkoľvek veku, často sa objavuje u detí. Niekedy ňou trpí aj niekoľko ľudí v rodine, napriek tomu sa však nepovažuje za dedičnú. Pacienti s týmto ochorením môžu byť náchylnejší k ekzémom, astme či alergiám, prípadne ďalším autoimunitným ochoreniam ako je vitiligo či ochorenie štítnej žľazy.

Na alopeciu areata môžu upozorniť aj vaše nechty

Jedným z prvotných znakov alopecie areata je nadmerné vypadávanie vlasov, môžete teda spozorovať výrazne preriedené až úplne holé miesta bez vlasov, či vypadnutý zhluk vlasov na vankúši alebo v sprche. Nemusí však ísť vždy iba o vlasy na hlave, pretože alopecia areata postihuje tiež mihálnice, obočie alebo fúzy. Na okrajoch ostrovčekov s vypadnutými vlasmi sa tiež objavujú zvláštne typy vlasov, ktoré svojím vzhľadom pripomínajú výkričníky. Pri pokožky hlavy totiž rastú kolmo nahor a sú tak pomerne ľahko rozpoznateľné. Tie môžu tiež poukazovať na alopeciu areata. V niektorých prípadoch môže dôjsť i k úplnej strate vlasov či ochlpenia, tieto prípady sú ale veľmi vzácne.

To, či trpíte alopeciou areata, vám môžu pomôcť odhaliť tiež vaše nechty, na rukách i na nohách. Tie môžu zhrubnúť, stratiť lesk a pružnosť, začnú sa výrazne lámať či môžu zmeniť tvar, prípadne sa na nich môže objaviť niekoľko drobných bielych bodiek. Niekedy sú práve tieto zmeny na nechtoch prvými znakmi alopecie areata.

Ako sa alopecia areata diagnostikuje a aká je liečba?

Skúsený dermatológ môže alopéciu areata rozoznať na pohľad, podľa typu vypadávania vlasov. Niekedy sa pacientovi vytrhne niekoľko vlasov, ktoré sa následne skúmajú pod mikroskopom. A niekedy tiež môže byť potrebná biopsia, pro ktorej sa pod mikroskopom skúma malá vzorka pokožky. Jej odobratie je však celkom bezbolestné a ide o pomerne jednoduchý zákrok. Všetky tieto testy môžu potvrdiť, či u pacienta ide o alopéciu areata alebo inú formu alopécie. Niektorí lekári tiež vykonávajú krvné testy, ktoré vedia preukázať, či pacient netrpí ešte iným autoimunitným ochorením..

Akonáhle je alopecia areata diagnostikovaná, prichádza na rad liečba. Žiaľ, liek na toto ochorenia zatiaľ neexistuje, aj keď odborníci z celého sveta na jeho vynájdení stále pracujú. Dermatológ vám však vie predpísať niekoľko prípravkov, ktoré vašim vlasom pomôžu obnoviť ich rast. Je vhodné sa vždy o týchto liekoch a prípadných vedľajších účinkoch poradiť s lekárom. Ak zistíte akékoľvek zdravotné komplikácie potom, čo ste užili prvú dávku predpísaného lieku, okamžite kontaktujte svojho dermatológa.

Čo nastáva po liečbe?

Reakcia na liečbu závisí na tom, akým spôsobom zareaguje imunitný systém. Niekedy môžu nové vlasy začať svoj rast i bez liečby a inokedy môžu naopak i po dlhšej liečbe stále vypadávať. Než príde k vyliečeniu, vlasy môžu aj niekoľkokrát opakovane vypadnúť. Čím rozsiahlejšia je strata vlasov, tým je pravdepodobnejšie, že nové vlasy na postihnutých miestach už nenarastú. Avšak i pacientom, ktorí vplyvom tohto ochorenia kompletne prišli o vlasy, môžu vlasy opäť narásť. Spočiatku môžu byť nové vlasy svetlejšie až biele, pôvodná farba a textúra vlasov sa však postupne obnoví. Žiaľ, nedá sa predpokladať, koľko času bude liečba vyžadovať. U niekoho vlasy obnovia svoj rast rýchlo, niekto sa toho nedočká ešte niekoľko rokov. Aj táto neistota býva príčinou psychickej ujmy, ktorú môže alopecia areata, ale i ďalšie formy vypadávania vlasov, spôsobovať.


Liečebné prípravky na pomoc pacientom s Alopecia areata

Kortikosteroidy lieky potlačujúce imunitný systém, ktoré bývajú aplikované na miesta postihnuté nadmerným vypadávaním vlasov, a to buď v podobe injekcií, krémov alebo mastí. Vo výnimočných prípadoch užívajú pacienti kortikosteroidy tiež orálne v podobe piluliek. Vonkajšia aplikácia kortikosteroidov prebieha približne každých 3-6 týždňov a vlasy opäť začnú rásť približne 4 týždne po poslednej aplikácii. Uvádza sa, že injekčne aplikované kortikosteroidy sú účinnejšie než mastičky a krémy, tieto sú však vhodnejšie pri liečbe alopécie areata u malých detí. Pilulky môžu mať niekoľko vedľajších účinkov a z toho dôvodu ich dermatológovia predpisujú iba pacientom s vážnejším priebehom, t.j. s väčším množstvom holých miest na hlave či na tele.
Ditranol

tento liek sa používa prevažne pri liečbe psoriázy, v niektorých prípadoch sa však predpisuje tiež pri alopécii. Používame ho vo forme masti nanášanej na postihnutú pokožku. Je potrebné, aby sa nedostal do kontaktu s očami či sliznicou a môže dochádzať k výraznému podráždeniu zdravej pokožky. Vedľajším účinkom ditranolovej masti je tiež zafarbenie pokožky (či čohokoľvek, s čím príde do kontaktu) do hneda. Masť sa na pokožke nechá približne 20-60 minút, potom sa úplne zmyje.

Difencyprón (DPCP) aplikuje sa na postihnutú holú pokožku, kde dôjde k malej alergickej reakcii. Tá môže spôsobovať začervenanie kože, potenie či svrbenie a liečbu preto musíme podstupovať pod dozorom odborníka. Podľa niektorých odborníkov práve táto alergická reakcia oklame imunitný systém, ktorý privedie biele krvinky k povrchu pokožky. Navyše by malo dôjsť k aktivácii vlasových folikulov, výsledky tejto liečby sú však sporné.

Liečebné prípravky na pomoc pacientom s Androgénna alopécia

Finasterid (Propecia) DHT inhibítor, ktorý znižuje hladinu dihydrotestosterónu v tele. Je určený predovšetkým pre mužov a vôbec sa neodporúča tehotným ženám, nakoľko môže spôsobiť vážne poškodenie plodu. Medzi vedľajšie účinky tohto lieku patrí strata libida až impotencie, nadmerný rast ochlpenia po celom tele, či prudké bolesti.
Minoxidil (Rogaine, Gettik)

tento prípravok podporuje rast vlasov predlžovaním rastovej fázy a prekrvením pokožky hlavy. Je šetrnejší než finasterid a môžu ho používať i ženy. Na začiatku liečby minoxidilom môže dôjsť k ďalšej strate vlasov, tie totiž musia najprv vypadnúť a až ich nástupcovia sú obvykle silnejší a vykazujú zdravý rast. Najčastejšie vedľajšie účinky minoxidilu sú vysušovanie pokožky a s ním spojené začervenanie a svrbenie.

Vlasový rastový faktor (Nanogen sérum)

môžeme považovať za najšetrnejší, ale zároveň za najúčinnejší prípravok pri liečbe androgénnej alopécie. Podľa nezávislých laboratórnych testov je sérum až niekoľkonásobne účinnejšie než minoxidil. Pri kombinácii týchto dvoch prípravkov dochádza k skutočne jedinečným výsledkom. Nanogen sérum obsahuje VEGF rastový faktor, ktorý je čisto rastlinného pôvodu. Sérum je na rozdiel od minoxidilu na vodnej báze (bez obsahu alkoholu) a s jeho používaním sa nespájajú žiadne vedľajšie účinky.

Sérum účinkuje tak, že:

  • potlačuje gény, ktoré ničia vlasové folikul
  • chráni vlasové folikuly a vyživuje ich, čím zabraňuje ich oslabeniu a predčasnému vypadnutiu vlasu
  • Vlasový rastový faktor, ktorý je prostredníctvom Nanogen séra dopĺňaný a suplovaný jeho syntetickými kópiami, skracuje dobu, ktorú vlas strávi v poslednej – telogénnej fáze. Ten tak rýchlejšie vypadne a uvoľní priestor pre rast nového – zdravšieho vlasu.

Vypadávanie vlasov je frustrujúce!

Žiaľ, žijeme vo svete, v ktorom sú vlasy väčšinou považované za symbol mladosti a zdravia. Preto je ich nadmerné vypadávanie často veľmi stresujúce a je u mnohých príčinou úzkosti či dokonca depresií. Dobrá správa je, že to, že trpíte alopéciou, ešte nemusí znamenať (a často ani neznamená), že ste chorí iným spôsobom. Alopécia nemôže byť prekážkou vo vašej práci, pri štúdiu, ani pri koníčkoch. Bez ohľadu na ňu máte stále rovnaké možnosti dosahovať svoje ciele a plniť si svoje sny.

Pokiaľ vás vypadávanie vlasov unavuje aj po psychickej stránke, nebojte sa a nehanbite sa požiadať o pomoc! Liečba niektorých foriem alopécie zahŕňa i psychoterapiu alebo sa môžete stať členom niektorej z podporných skupín a deliť sa o svoje skúsenosti s inými ľuďmi. A aby ste sa cítili lepšie, máme pre vás niekoľko tipov.

Tipy, ktoré vám môžu obdobie s alopéciou výrazne uľahčiť

Mnohí pacienti, ktorí trpia alopéciou sa za svoj problém hanbia. Alopéciu je však možné zamaskovať tak, aby ju nikto nespoznal.

  • Naučte sa vlasy česať takým spôsobom, aby ste čo najprirodzenejšie zakryli holé či riedke miesta vo vlasoch.
  • Ak je to možné, noste pokrývky hlavy.
  • Účinnou pomocou môžu byť aj parochne.
  • Niektorí siahnu i po drastickejšej, ale veľmi často efektívnej metóde a oholia si celú hlavu. Nič na tom nie je, medzi celebritami nájdete mnoho ľudí s holou hlavou, ktoré si s vlasmi už ani nedokážeme predstaviť.
  • V prípade, ak ste vplyvom alopécie prišli o obočie, môžete si ho – ak ste žena – dokresliť sami.
  • Dnes už narazíte na šikovné kozmetické prípravky a s trochou cviku to zvládnete tak, že na prvý pohľad nikto nič nespozná. Venujte trochu času surfovaniu po internete a uvidíte, že v tom nie ste sami!
Použitie vlasových keratínových vlákien

Použitie vlasových keratínových vlákien | Zdroj: súkr.archív

Okamžité zakrytie riedkych miest vo vlasoch, ktoré vyzerá úplne prirodzene

Liečba alopécie sa môže zdať ľuďom nekonečná a prináša so sebou tiež množstvo negatívnych vplyvov. Jedným z obľúbených prípravkov u ľudí s problémom vypadávania vlasov a riedkych vlasov sú vlasové keratínové vlákna - tzv. zahusťovač vlasov. Ide o profesionálny kozmetický prípravok, a teda nehovoríme o liečbe, ale kamuflovaní riedkych vlasov.

Keratín je stavebným materiálom našich vlasov a dokáže ich svojimi vlastnosťami napodobniť. Tisíce drobných mikrovlákien z keratínu sú v špeciálnej nádobke, ktorá na nich vytvára tzv. bipolárny elektrostatický náboj (na každom svojom konci majú inú polaritu). V spolupráci s prirodzenou elektrostatikou v našich vlasoch tieto vlákna po aplikácii priľnú k vlasom a vďaka bipolarite zostanú na vlase kolmo, nie pozdĺžne. Vlas a keratínové vlákna spoločne vytvoria „ihličnatú vetvičku“, vďaka čomu vlas získa späť svoju hrúbku a farbu; v celkovom výsledku vlasy vyzerajú opäť prirodzene husté a bez presvitajúcej pokožky.

Ako sa keratínové vlákna používajú?

Použitie je jednoduché. Stačí si vlasy upraviť bežným spôsobom a potom na riedke miesta ľahkým potriasaním nádobky nasypať vlákna. Tie sú na výber v širokej škále prírodných odtieňoch, aby čo najlepšie splynuli s odtieňom vašich vlasov. A navyše, tieto odtiene je možné medzi sebou kombinovať pre dosiahnutie čo najprirodzenejšieho výsledku.

Veľkou výhodou keratínových vlákien Nanogen je, že nezanechávajú škvrny ani fľaky na oblečení. Dokonca ich nezmyje ani pot, či dážď, ak použijete k tomu určený vode odolný fixátor, vďaka čomu môžete s keratínovými vláknami tiež plávať. To znamená, čokoľvek robíte, kdekoľvek ste, nemusíte sa už riedkymi vlasmi a alopéciou znepokojovať. Nikto totiž nič nespozná!

Vlasové keratínové vlákna Nanogen

Vlasové keratínové vlákna Nanogen | Zdroj: súkr.archív


Súvisiace články:

Transplantácia vlasov

Stres, ktorý ničí vlasy