Nečakané situácie, v ktorých pomôže núdzová antikoncepcia

Nečakaných situácií je v živote celá kopa a platí to aj na sex. Vie sa zvrtnúť z minúty na minútu, či už v dobrom alebo v zlom. Pokiaľ však dôjde k nehode pri vyvrcholení, existuje riešenie. Tzv. tabletku po môžete potrebovať vo viacerých prípadoch.
zamilovaný pár

Zdroj: Unsplash.com

1. Rýchlovka

Rýchlovky sú skvelým zážitkom, no nesú so sebou riziko chýbajúcej ochrany. V danom momente na ňu zväčša ani jeden z páru nemyslí a nehoda môže byť na svete. Riziku sa dá predísť núdzovou antikoncepciou.

2. Alkohol

Sex pod vplyvom alkoholu príde bez toho, aby ho človek plánoval. Práve preto je tu veľké riziko zlyhania v prípade ochrany. Pokiaľ si ani jeden z páru nepamätá, či bola použitá, je lepšie sa poistiť tabletkou po. Predchádza nechcenému tehotenstvu, ktoré z nechráneného styku hrozí.

3. Kondóm

Kondómy majú množstvo výhod, no ani ich výrobcovia sa netaja tým, že je tu riziko pretrhnutia. Ak má žena za sebou túto nepríjemnú skúsenosť a obáva sa nechceného oplodnenia, je na mieste zvážiť núdzovú antikoncepciu. Možno ju dostať v lekárni bez predpisu, takže netreba strácať čas.

4. Hormonálna antikoncepcia

Napriek tomu, že hormonálna antikoncepcia je tou najspoľahlivejšou, aj tá môže zlyhať. Orálne užívané tabletky sú oslabované účinkami antibiotík, nepravidelnosťou užívania a tiež problémami ako zvracanie či hnačka. Ak zaúraduje niektorá nechcená okolnosť, po styku je lepšie sa poistiť dodatočnou núdzovou ochranou.

zamilovaný pár

Zdroj: Unsplash.com

5. Znásilnenie

Žiaľ, medzi situáciami, po ktorých pomáha núdzová antikoncepcia, je i znásilnenie. Keďže ide o závažný trestný čin, žena by mala bezpodmienečne kontaktovať políciu. Pri násilnom styku býva ochrana tým posledným, preto by sa žena mala ochrániť sama aspoň dodatočne.

Každému sa môže stať, že bude potrebovať núdzovú antikoncepciu, ktorá zabráni neželanému otehotneniu. Je dobré vedieť, že táto forma antikoncepcie je voľne dostupná v lekárni a slúži na výnimočné použitie. Pri všetkých liekoch treba zvážiť aj možné nežiaduce účinky, a preto sa pred užitím poraďte s lekárnikom.