Úrad verejného zdravotníctva radí: Ako nakupovať v bezobalových obchodoch?

Bezobalový predaj potravín je čoraz populárnejší, no vyžaduje si vyššie hygienické štandardy, a pre obchodníkov môže byť teda náročnejší. Úrad verejného zdravotníctva pre nich pripravil metodickú pomôcku, užitočnú aj pre zákazníkov.
zerowaste obdchod

Zdroj: Pixabay.com

Pomôcka pre obchodníkov, aj zákazníkov

Úrad verejného zdravotníctva SR v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia vypracoval usmernenie, ktoré by malo pomôcť obchodníkom ľahšie sa orientovať v pravidlách ´´zerowaste´´ predaja.

Zjednodušene povedané, ide o akýsi návod, ako pri nákupe dodržiavať nároky na bezpečnosť potravín a zároveň nakupovať zodpovednejšie k životnému prostrediu. Na Ministerstve životného prostredia sme totiž presvedčení, že najlepšie riešenie je problému predísť. A teda, predchádzať aj vzniku odpadu.“ vysvetlil hovorca rezortu životného prostredia Tomáš Ferenčák.

Pre ktoré potraviny sa odporúča bezobalový predaj ?

Odporúča sa najmä bezobalový predaj nízko rizikových potravín, prioritne suchých potravín ako sú napríklad strukoviny, orechy, sušené ovocie, ryža.

Epidemiologickyrizikové potraviny, ako sú napríklad lahôdkarské výrobky, sa pre bezobalový predaj neodporúčajú. Z hygienického hľadiska lahôdkarské výrobky ľahko podliehajú skaze a vyznačujú sa krátkou trvanlivosťou (patria sem napr. šaláty vrátane zeleninových, majonézy, omáčky, paštéty, nátierky).

Zložením predstavujú dobré prostredie na rast a rozmnožovanie mikroorganizmov.

Bezobalovou formou sa v zmysle platnej legislatívy Európskej Únie nesmie predávať olivový olej. Ide o spôsob boja proti jeho falšovaniu.

Vlastné obaly

AK si zákazník prinesie vlastný obal, ten musí byť podľa usmernenia vhodný na balenie konkrétnych potravín. Napríklad kyslé uhorky nie je možné baliť do hliníkových obalov, pretože hrozí riziko chemickej reakcie.

Ak si chce zobrať zákazník teplé jedlo, potrebuje obal na to určený.

Prevádzkovateľ má právo odmietnuť vlastný obal prinesený zákazníkom, ak napr. nie je vhodný a určený na styk s potravinami alebo je znečistený.

Tipy na zerowaste nakupovanie kdekoľvek

Ak nenakupujete v bezobalových obchodoch, no napriek tomu, by ste chceli nakupovať bez zbytočného odpadu, tu je niekoľko tipov:

  • Vyberajte si v supermarkete potraviny, ktoré používajú čo najmenej obalov.
  • Ak nakupujete potraviny on-line, kupujte ich vo veľkých baleniach. Napríklad cestoviny dostanete aj v päťkilových vreckách.
  • Naučte sa hovoriť nie a nakupujte len to, čo je pre váš život nevyhnutné.

Prečítajte si viac o ekologických tipoch pre domácnosť:

5 tipov na recykláciu a šetrenie v domácnosti

V Kauflande nájdete ekologické obaly