„Každý jeden z nás má nárok byť liečený špecialistami, ale pri súčasnom stave sa to nedá zabezpečiť,“ priznala ministerka zdravotníctva po schválení reformy nemocníc vládou

Vláda odobrila zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý prináša reformu slovenských nemocníc. Reforma by sa mala v prípade, že ju odobrí aj parlament a prezidentka, začať v praxi realizovať od budúceho roka.
ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská

zdroj foto: facebook MZ SR

Reforma nemocníc by pacientov bolieť nemala

Cieľom reformy nemocníc nie je podľa ministerky zdravotníctva Kalavskej ohroziť, ale zlepšiť zdravotnú starostlivosť na Slovensku.

Tvrdí, že pacienta by bolieť nemala a už v súčasnosti sa realizujú kroky na to, aby ju nepocítil, respektíve, pocítil tak, že už viac nebude blúdiť v systéme slovenského zdravotníctva.

Ministerka tiež pripomína, že reforma, ktorá nemá v súčasnosti istú politickú podporu v parlamente, sa pripravovala tri roky a stoja za ňou odborníci a osobnosti slovenského zdravotníctva.

Uviedla tiež, že je pripravená vysvetľovať každú jednu vetu reformy aj akceptovať zmeny, ktoré ju vylepšia.

Mňa hnevá a nie som ochotná zmieriť sa s tým, že slovenský pacient zomiera častejšie ako európsky. Má právo na dobrú dostupnú kvalitnú zdravotnú starostlivosť,“ skonštatovala.

V súčasnosti ako ministerka nemôže, podľa svojich slov povedať, čo má byť v konkrétnej nemocnici. Do systému sa preto má vniesť poriadok.

Kto má infarkt, ťažké onkologické ochorenie, ťažké ochorenie mozgu, ťažké ochorenie tráviaceho systému, nemôže byť liečený v malej lokálnej nemocnici“, zhrnula šéfka rezortu zdravotníctva.

Podotkla tiež, že reforma je inšpirovaná skúsenosťami v mnohých európskych krajinách, ktoré v súčasnosti zo zmien profitujú.

Prelomová reforma slovenského zdravotníctva

Stratifikácia nemocníc by mala do roku 2030 priniesť kvalitnejšiu a bezpečnejšiu starostlivosť pre pacienta. Podporu má aj zo strany odbornej verejnosti.

„Asociácia na ochranu práv pacienta víta, že vláda schválila materiál stratifikácie. Asociácia dlhodobo poukazovala a podporovala pozitívne zmeny v prospech pacientov. Aj naďalej podporujeme spustenie reformy nemocníc, nakoľko dnešný stav je zlý a do budúcnosti neudržateľný,“ povedala prezidentka Asociácie na ochranu práv pacienta Mária Lévyová.

Prelomová reforma slovenského zdravotníctva, nazývaná aj Zdravá zmena, tak dostala zelenú a do parlamentu sa dostane ešte pred voľbami.


K téme reformy nemocníc si prečítajte aj:

Čo prinesie stratifikácia nemocníc?

Rozhovor s ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou