S neliečenou psoriázou žije na Slovensku asi 140-tisíc ľudí! Mnohí liečbu prerušia, alebo nikdy nevyhľadajú lekársku pomoc

Psoriáza je chronické dedičné zápalové ochorenie, ktoré je založené na imunitnom podklade. Hoci je liečiteľné, nedá sa úplne vyliečiť. Rizikovým faktorom je najmä genetická predispozícia.
žena so psoriázou

Zdroj: Flickr.com

  1. október je Svetový deň psoriázy, ktorá patrí spolu s ekzémami, medzi najčastejšie kožné choroby. Postihuje približne 2 – 4 % európskej populácie a vyskytuje sa v rovnakom percente u mužov, ako aj u žien.

Psoriáza je nevyliečiteľné, no liečiteľné ochorenie

Psoriáza najčastejšie postihuje kožu, nechty, kĺby a sliznice. Typickým prejavom sú červené, ostro ohraničené ložiská, pokryté suchými bielymi šupinami.

Spúšťačmi tohto ochorenia sú najčastejšie infekcie, hormonálne vplyvy, nesprávna životospráva, fyzikálne a chemické vplyvy, avšak môžu to byť aj bežne užívané lieky. Vyskytuje sa v akútnej a chronickej forme.

Diagnózu stanoví dermatológ na základe anamnézy, klinického obrazu, prípadne odberom vzorky kože na histopatologické vyšetrenie.

Liečba psoriázy závisí od rozsahu postihnutia kože a iných pridružených ochorení pacienta, a jednoznačne patrí do rúk lekára.

Ak pacient pravidelne navštevuje svojho ošetrujúceho lekára a rieši s ním všetky problémy týkajúce sa psoriázy, je to najlepšia cesta, ako žiť so psoriázou plnohodnotný život. Problém nastáva vtedy, ak pacient z rôznych príčin preruší alebo ukončí liečbu, ktorá mu pomáhala. Ochorenie tak u veľkej väčšiny psoriatikov neskôr znova vzplanie, a to niekedy v horšej podobe ako predtým. Následky sú tak z dlhodobého hľadiska nepriaznivé,“ vysvetľuje lekárka MUDr. Mária Šimaljaková.

Aké sú možnosti liečby psoriázy?

Mnoho ľudí liečbu preruší, alebo dokonca nikdy nevyhľadá lekársku pomoc.

Môže ísť o množstvo dôvodov. Napríklad nedostatočná informovanosť o nových možnostiach liečby, sociálna izolácia v dôsledku kožných prejavov. Mnoho pacientov je vyčerpaných dlhodobým priebehom choroby, často s malými známkami zlepšenia, pričom už nemajú chuť niečo riešiť, neveria, že lupienku možno liečiť,“ vysvetľuje primár kožného oddelenia Pardubickej nemocnice David Stuchlík.

Unikátny prelom v riešení psoriázy prináša biologická liečba, ktorá dokáže pacienta zbaviť kožných nepríjemností, ktoré mu zhoršujú kvalitu života.

Cieľom liečby dermatovenerológa a pacienta so psoriázou by mala byť čistá, alebo takmer čistá koža pri minimálnom výskyte nežiadúcich účinkov.

Ako čo najlepšie zvládnuť jeseň a zimu so psoriázou?

Jeseň a zima sú pre psoriatikov náročné obdobia. Po slnečnom lete, počas ktorého sa prejavy ochorenia zvyknú zlepšiť, niekedy dokonca dočasne vymiznúť, nastáva chladná jeseň a zima. Zoslabená pokožka stráca vlhkosť a obnovuje sa chorobný proces.

Je dôležité, aby liečebný proces riadil špecialista – najčastejšie dermatológ, v zložitejších stavoch v spolupráci s imunológom.

Okrem toho by mali psoriatici dodržiavať tieto všeobecné pravidlá pre jesenné a zimné obdobie:

Dostatočná hydratácia – vnútorná aj vonkajšia. Pacienti by si mali pleť hydratovať kvalitnými prípravkami, vypiť cca 8 pohárov vody denne a vyhnúť sa príliš horúcim sprchám, ktoré šokujú zoslabenú pokožku.

• Správny životný štýl. Existuje dokázaný vzťah medzi životným štýlom pacienta, stavom imunitného systému a kožnými prejavmi. Pacient s psoriázou by preto mal konzumovať zdravú vyváženú stravu s množstvom zeleniny a ovocia, pravidelne športovať a čo najviac sa vyhýbať pôsobeniu stresu.

• Minimalizácia jesenných infekcií. Streptokoková infekcia hrdla je známym špecifickým spúšťačom psoriázy.

Baktérie, choroby, vírusy – čokoľvek, čo tlmí imunitný systém pacienta, môže zhoršovať jeho príznaky psoriázy.

Prestať či obmedziť fajčenie a nekombinovať ho s pitím alkoholu. Vedecké dôkazy naznačujú, že ľudia fajčiaci tabakové výrobky sú náchylnejší k rozvoju vážnejších foriem psoriázy.

• Dlhší pobyt pri mori aspoň raz za rok. Ak psoriatik má možnosť ísť na dovolenku k moru a za slnkom, aj počas zimného obdobia, mal by ju určite využiť, osobitne pri zhoršení stavu psoriázy. Blahodarné účinky slnka dokážu zmierniť symptómy aj na niekoľko mesiacov.

Kúpeľná liečba – má preukázateľne priaznivý vplyv na toto kožné ochorenie a dokáže suplovať pobyt pri mori.


Súvisiace články:

Počas jesene a zimy je boj so psoriázou ťažší

Najčastejšie spúšťače psoriázy