Ďalší prípad salmonely v kuracom mäse z Poľska! Kontrolóri ju objavili v prevádzke v Nitre

Reťazec Metro sťahuje na pokyn Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR polkilové balenie mrazených kuracích rezňov pôvodom z Poľska. V analyzovanej vzorke potvrdili baktérie druhu Salmonella.
kuracie mäso nakazené Salmonellou

Zdroj: Flickr.com

Na základe sťažnosti spotrebiteľa vykonala Regionálna veterinárna a potravinová správa Nitra v prevádzke METRO na Hlohoveckej 11/332 v Nitre odber vzorky výrobku „Kuracie rezne 500g hlbokomrazené hydinové mäso“.

Skontrolujte si mrazničku!

Ide o tento výrobok:

„Kuracie rezne 500g hlbokomrazené hydinové mäso“, výrobná šarža 2/280819/109, DS 27.08.2020, výrobca Globaltrading Slovakia s.r.o., SNP 6, 044 42 Rozhanovce, krajina pôvodu Poľsko, RAB Jazyniec Spólka Jawna, Jazyniec 99, 64-225 Kopanica, Poľsko.

kuracie mäso so Salmonellou z Poľska

zdroj: svps.sk

V analyzovanej vzorke bola potvrdená prítomnosť baktérií druhu Salmonella enterica sérovar Enteritidis. Výrobok sa sťahuje z trhu.

Čo hrozí po zjedení kontaminovaného mäsa?

Salmonelóza je infekčné ochorenie, ktorá sa u človeka sa prejavuje ako akútne hnačkové ochorenie. Pôvodcom je baktéria rodu Salmonela enterica.

Po požití kontaminovanej potraviny postihnutý človek pociťuje nevoľnosť, bolesti brucha, často vracia, trpí silnými hnačkami a teplotami, ktoré sa môžu striedať so zimnicami.

Na ochorenie sú veľmi citlivé malé deti, starší ľudia, ale aj osoby s oslabeným imunitným systémom. Baktéria salmonela prežíva v tráviacom ústrojenstve ešte pár týždňov po skončení ochorenia a môžu sa nakaziť aj ostatní členovia rodiny.


Prečítajte si tiež:

Čo hrozí vašim deťom na pieskovisku?

Infekčné ochorenia, ktoré pokazia dovolenku