Silvestrovská noc sa blíži! Na toto si dajte pozor a prežite ju v zdraví!

Nezabudnite na správne zásady používanie pyrotechniky a vyhnete sa popáleninám, či iným zraneniam. Zábavná pyrotechnika je zakázaná na území TANAPu.
silvestrovská noc 2020

Zdroj: Flickr.com

Polícia upozorňuje na používanie pyrotechniky

Polícia SR pripomína zásady správneho používania pyrotechniky. Tú by ste si mali kupovať len u certifikovaných predajcov a s návodom na použitie.

Dôležité je aj nezapichnúť rakety do zeme, ale vložiť ich do fľaše naplnenej pieskom.

Nikdy ich neodpaľujte pod stromami, ale len na voľnom priestranstve, tak, aby neohrozovali druhých ľudí,“ vysvetľuje hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Ak rakety, na ktorých zhorí zápalná šnúra, nevybuchnú, nemali by ste sa k nim približovať, ani sa pokúšať ich opätovne odpáliť.

Medzi najčastejšie úrazy v tomto čase patria popáleniny a devastačné poranenia.

Môžu byť spôsobené výbuchom pyrotechniky v ruke, ale aj jej odfrknutím do vlasov, na oblečenie, vznietením a následným horením.

Pri menšom zranení je možné vyhľadať lekársku pomoc na najbližšej chirurgickej pohotovosti, pri ťažšom kontaktujte integrovaný záchranný systém na čísle 112.

Počas nasledujúcich dní bude polícia dávať pozor aj na plynulosť cestnej premávky. Preto upozorňujú vodičov, aby nesadali za volant pod vplyvom alkoholu.

Pre chodcov a cyklistov odporúčajú používať reflexné prvky.

Chodci predvídajte, prechádzajte cez cestu na miestach na to určených, vyhýbajte sa rizikovým úsekom, nepreliezajte zábradlia, neriskujte,“ dodáva Polícia SR.

Na Silvester bez petárd vyzývajú aj ochranári

Výzvu na strávenie silvestrovskej noci bez zábavnej pyrotechniky adresujú návštevníkom Vysokých Tatier aj ochranári z Tatranského národného parku (TANAP).

Ohňostroje a petardy podľa nich neškodia len zvieratám svojím hlukom a svetelnými efektmi, sú taktiež neekologické a znečisťujú prírodu.

Používanie pyrotechniky je pre divé aj domáce zvieratá stresujúce, a okrem toho je na území TANAP-u zakázané. Zachovajme v našom regióne pokoj, za ktorým sem ľudia chodia, aj počas Silvestra,“ apeluje na silvestrovských turistov riaditeľka Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry Lenka Rusnáková.

Slovenské mestá bez silvestrovských ohňostrojov

Väčšina krajských miest bude tento rok bez silvestrovského ohňostroja. Po výbuchu bytovky v Prešove zrušili plány na ohňostroje aj menšie mestá.

Silvester bez ohňostroja bude okrem Prešova aj v Košiciach, Banskej Bystrici, Poprade, Žiline, Nitre, Trenčíne, Trnave a ďalších menších mestách.

Silvestrovský ohňostroj tak z veľkých miest zažije iba Bratislava.


Prečítajte si tiež:

Prvá pomoc pri popáleninách

Ako piť a nemať na druhý deň opicu?