Sopka Taal na Filipínach začala chrliť lávu! Evakuovali desiatky tisíc ľudí

Vyľudnené mestá a dediny prehľadávajú záchranári, policajti a vojaci, aby sa ubezpečili, že v nich neostali ľudia.
Sopka Taal na Filipínach začala chrliť lávu

wikipedia.org | Zdroj: Flickr.com

V okolí sopky Taal zaznamenali viac ako 200 zemetrasení

Najmenej 53 000 ľudí už evakuovali na Filipínach do bezpečia po tom, ako sopka Taal južne od metropoly Manila, začala po náhlej erupcii popola a pary chrliť lávu.

Sopka chrlila lávu až do výšky 500 metrov a para obsahujúca popol siahala až do výšky dva kilometre. V okolí sopky Taal zaznamenali viac ako 200 zemetrasení.

Po erupcii sa do ovzdušia dostali masy popolu a sopečného prachu, ktoré začali prenikať vysoko do atmosféry.

Obyvateľov preventívne evakuovali z niektorých miest v provinciách Batangas a Cavite, nachádzajúcich sa v ohrozenej zóne. Niektorí však aj napriek nebezpečenstvu odmietli odísť, aby dohliadli na svoje domy a majetok.

Filipínsky ústav vulkanológie a seizmológie (PHIVOLCS) uviedol, že v sopke Taal za posledných 23 hodín monitoroval nepretržitú, ale slabšiu erupciu.

Sopka už spôsobila obrovské praskliny v zemi a deformácie pôdy v mestách vo svojom okolí. Nastali tiež stovky sopečných zemetrasení, únik vysokých emisií oxidu siričitého, a nepretržitý magmatický pohyb, ktorý môže viesť k väčším erupciám.

Na Filipínach je približne 22 aktívnych sopiek

Sopka Taal je druhou najaktívnejšou na Filipínach, no napriek tomu patrí k obľúbeným cieľom turistov aj pre prekrásne kráterové jazero.

Od roku 1572 vybuchla 33-krát, k poslednej väčšej explózii došlo v októbri 1977. Doteraz najhorší bol výbuch sopky Taal v roku 1911, ktorý si vyžiadal viac než 1300 obetí.

Ostrovné Filipíny majú približne 22 aktívnych sopiek a vyskytuje sa tu približne 90% všetkých zemetrasení na Zemi.


Mohlo by vás zaujímať:

Slovensko patrí medzi krajiny s najviac znečisteným vzduchom v Európe!

Katastrofy hýbu svetom!