Pestrec mariánsky: bylinka pomájúca pri najčastejších chorobách pečene Slovákov

Pestrec alebo Ostropestrec mariánsky pochádza z Kanárskych ostrovov a stredomoria, no udomácnil sa už aj v našich domácich bylinných lekárničkách a na jeho liečivé schopnosti najmä pri ochoreniach pečene sa spolieha mnoho ľudí. Aké zdraviu prospešné vlastnosti v sebe skrýva táto bylinka?
Pestrec mariánsky: bylinka pomájúca pri najčastejších chorobách pečene Slovákov

Pestrec mariánsky | Zdroj: Shutterstock.com

Ochorenia pečene, ktoré trápia Slovákov

Pečeň plní v tele mnoho tráviacich a detoxikačných funkcií a pomerne dobre regeneruje. Zdravá a správne fungujúca pečeň má vplyv aj na stav ďalších orgánov a celého organizmu, a preto sa neoplatí ignorovať príznaky problémov s pečeňou.

Medzi časté príznaky oslabenej pečene patria:

  • tlak v pravej strane brušnej dutiny, prípadne pod pravým rebrovým oblúkom
  • nafukovanie a pocit zhoršeného trávenia
  • celková slabosť a zvýšená únava
  • svrbenie kože
  • zmeny farby stolice či moču
  • v pokročilejších štádiách býva zjavné žlté sfarbenie kože, prípadne očných bielok

Ak je pečeň preťažená, postupne stráca svoju detoxikačnú schopnosť. Odpadové latký, ktoré má filtrovať, sa tak dostávajú do celého organizmu a zaťažujú ho. Dlhodobo preťažovaná pečeň začne postupne zlyhávať.

Počet ľudí s ochorením pečene na Slovensku stúpa. Hepatológovia varujú, že o niekoľkok rokov môžu byť ochorenia pečene hlavnou príčinou úmrtnosti Slovákov. Podľa štúdie uverejnenej v odbornom časopise Journal of hepatology patrí Slovensku 4. miesto v úmrtnosti na následky chorôb z pečene z európskych krajín.

Medzi najčastejšie choroby pečene na Slovensku patria:

  • alkoholová choroba pečene,
  • nealkoholová tuková choroba pečene,
  • chronické vírusové zápaly pečene (hepatitídy).

Spomínané choroby môžu vyústiť až do cirhózy, prípadne rakoviny pečene.

cirhóza pečene

Rozdiel medzi zdravou pečeňou a postihnutou cirhózou. | Zdroj: Shutterstock.com

Napomôcť pečeni k jej správnemu fungovaniu môžete aj prírodnou cestou. Pomôže vám bylinka, ktorú sú mnohí mýlia s bodliakom!

Pestrec mariánsky = recept na zdravú pečeň

Pestrec mariánsky obsahuje vo svojich plodoch silymarín – komplex veľmi silných a dôležitých antioxidantov, ktorý má protizápalové, antivírusové a antioxidačné vlastnosti.

Ďalšími cennými látkami, ktoré tento „liečivý bodliak“ obsahuje, sú aj nenasýtené mastné kyseliny. Tie pomáhajú vstrebávať vitamíny a minerály a podporujú okrem iného aj správnu funkciu imunitného systému.

Sila ostropestreca sa teda skrýva v jeho plodoch. Na trhu nájdete hneď niekoľko foriem, v ktorých je možné pestrec užívať, neznamená to však, že všetky majú rovnaký účinok.

Ideálnou formou ostropestreca, ktorá vám pomôže s očistou vašej zaťaženej pečene, sú jeho drvené plody. Okrem toho, že sú 100% prírodné, majú aj najvyššiu koncentráciu účinných látok. Pre lepší výsledok je drvený plod pestreca odporúčané užívať ako ucelenú kúru bez prerušenia.

Vzduchotesný obal drveného pestreca mariánskeho

Vzduchotesné balenie drveného pestreca mariánskeho | Zdroj: súkr.archív

Dajte si pozor aj na balenie, v ktorom podrvené plody skladujete. Balenie by malo byť bez prístupu vzduchu, nakoľko ten spôsobuje ich znehodnocovanie – oxidáciu, a tým aj stratu priaznivých účinkov. Výhodnejšie je preto skladovanie drveného plodu pestreca vo vzduchotesných vreckách, ktoré je možné opakovane otvoriť a bezpečne uzavrieť pomocou pásika „zip“ vo vrchnej časti balenia.


Liečivú silu prírody netreba podceňovať! Presvedčte sa aj o ďalších zdraviu prospešných účinkoch Pestreca mariánskeho:

Vaša pečeň pri pití alkoholu dostáva zabrať! Pestrec pomôže aj v tomto prípade